Spring naar bijdragen

Kerk groeit in Algerije


Aanbevolen berichten

Het is 9 januari 2010 en midden in de nacht steekt een woedende menigte moslims de protestantse Tafatkerk in Tizi Ouzou in brand. Het gaat om een huiskerk die een paar jaar geleden is opgezet door een paar jonge Algerijnse christenen. Iedere zondag is er een dienst en het bezoekersaantal per dienst is ondertussen gegroeid naar meer dan 300 personen. Tot woede van de buurtbewoners.

Het is een treurige gebeurtenis, maar ook een aanwijzing voor de groei van de kerk in Algerije. De Algerijnse krant Al-Watan publiceerde foto's van de smeulende resten van de kerk en voerde ook een eigen onderzoek uit naar de achterliggende oorzaken.

Al-Watan was echter niet de eerste krant die aandacht besteedde aan het toenemende aantal bekeerlingen, dat was de krant Al-yaum. Die had op 4 september 2001 de primeur met een uitgebreid artikel over de groei van het christendom. In 2005 wijdde zowel de Saudische krant al-Riyadh als het Franse Le Monde artikelen aan hetzelfde verschijnsel. De toenemende media-aandacht zorgde er mede voor dat de Algerijnse regering in februari 2006 de wet 06-03 aannam, die de godsdienstuitoefening door niet-moslims ernstig beperkte.

Deze wet werd in het begin echter lang niet altijd tot uitvoer gebracht, maar dat veranderde in mei 2008. De Algerijnse islamitische al-Nahdapartij eiste actie van de regering. En actie kreeg ze. Er startten talloze rechtszaken tegen evangelisten en bekeerlingen, met nog meer media-aandacht tot gevolg.

Zo bracht de Algerijnse krant Al-Nahar op 23 april 2009 een verhaal met interview van een Algerijnse politieagent die samen met zijn dochter christen was geworden. Ook stelde Al-Nahar toen dat er volgens officiële cijfers 10.000 ‘nieuwe christenen’ in Algerije waren, waar onofficiële onderzoeken eerder op 100.000 wezen.

Verschillende onderzoeken door de website Aafaq wezen uit dat het Christendom zich door heel Algerije verspreid en zelfs regio’s bereikt waar islamisten de dienst uitmaken. Ook stelde Aafaq dat de bekeringen niet zozeer het resultaat waren van evangelisten, maar dat de redenen binnen de islam zelf gezocht zouden moeten worden. De gruweldaden, in de jaren 90 begaan in naam van de islam, hadden veel jongeren aan het denken gezet.

Lees hier meer.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid