Spring naar bijdragen

Hallelujah-Europe: de eerste Songfestival-kerkdienst


Aanbevolen berichten

Een Songfestival-kerkdienst met de meest betekenisvolle songfestival-liedjes. Het is het nieuwste initiatief van de Remonstrantse Broederschap die hiermee duidelijk wil maken dat populaire muziek ook welkom is in de kerk.

De speciale dienst vindt plaats op in de Nieuwe Remonstrantse Kerk in Amsterdam op zondag 16 mei, de dag dat de voorbereidingen van het Eurosongfestival 2010 beginnen.

"Er zijn genoeg zinvolle songfestival-liedjes die heel goed in een kerkdienst passen", laat Tom Mikkers, algemeen secretaris van de Broederschap weten. Hij is zelf een groot fan van het grote Europese muziekfestival.

De Remonstranten wil met deze speciale kerkdienst de oude idealen van het songfestival oppoetsen. Tegenwoordig draait het evenement namelijk steeds meer om de show en de kijkcijfers. "Maar het Songfestival is in 1956 ooit begonnen als een podium waar de idealen van vrijheid, saamhorigheid en vrede op muzikale wijze onder het voetlicht werden gebracht", legt Mikkers uit.

Met de dienst wil de Remonstranten ook laten zien dat de hoge muziekcultuur (Bach, gregoriaanse gezangen) niet het alleenrecht in de kerkdienst mag hebben. "Met de songfestival-liedjes maken we een dienst weer laagdrempelig, toegankelijk. Zo plaatst de kerk zich weer in de samenleving en voor de samenleving".

Het is een serieuze actie waarmee de Remonstranten ook weer een nieuw publiek naar de kerk hopen te trekken. "Mensen die met het bestaande repertoire niet komen".

In het initiatief zit dus ook een lichte kritiek op de huidige situatie, waar de hoge cultuur in kerken gemakkelijk wordt overgewaardeerd.

In de aanloop naar de dienst kunnen mensen via de speciale website hallelujah-europe.eu stemmen op voorgeselecteerde nummers die passen bij de verschillende momenten tijdens de dienst, zoals het kyrië, credo en gloria. De winnende liedjes zijn te horen tijdens de dienst, in beeld gebracht op een groot scherm. Maar iedereen wordt uitgenodigd om mee te zingen. Daarnaast zal Lenny Kuhr live haar nummer 'De troubadour' ten gehore brengen, het nummer waarmee zij in 1969 het Eurosongfestival won.

De Remonstrantse Broederschap is een klein kerkgenootschap dat zich de laatste tijd echter steeds beter weet te profileren in de samenleving, ondermeer dankzij de glossy Arminius.

Bron: oneway.nl

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid