Spring naar bijdragen

"Kerken in Nederland lopen God voor de voeten"


Aanbevolen berichten

Kerken in Nederland lopen God voor de voeten." Dat zegt Ds. Hans Eschbach, predikant-directeur van het Evangelisch Werkverband dat 15 jaar bestaat, in een interview met CIP. "Behoudende gemeentes doen dat door te stollen in tradities, vrijzinnige gemeenten door een leeggelopen evangelie dat geen kracht meer heeft en Evangelische gemeentes door van de ene hype naar de andere te gaan"

Het Evangelisch Werkverband bestaat 15 jaar. Daarom organiseren ze een vernieuwingsfestival met als thema 'eerste liefde'. Een feestelijke dag op zes locaties in het centrum van Voorthuizen met o.a. Henk Binnendijk, Kees Kraaijenoord, Martin Brand @ band en vele anderen.

Kern van het evangelie kwijt

De missie van het Evangelisch Werkverband is in al die jaren hetzelfde gebleven volgens Eschbach: "We willen biddend zoeken naar en werken aan geestelijke vernieuwing binnen de Protestante Kerk in Nederland. Biddend omdat alles van de Heer afkomt, zoekend omdat we niet alles in onze binnenzak hebben zitten, werkend, want we willen ons leven wijden aan God en Zijn Kerk."

De kerk zit volgens de predikant in een identiteitscrisis: "Moderne theologen willen al jaren het evangelie relevant maken voor de moderne mens. Door in dienst daarvan steeds kleine aanpassingen te doen zijn ze de kern van het evangelie kwijtgeraakt. Dit is één van de redenen waardoor de kerken 60.000 leden per jaar verliezen. Ons werkverband is opgericht vanuit Kronieken 24:13, waarin staat: ‘Zij vernieuwden het huis Gods naar het oorspronkelijk bestek. Wij willen op basis van ons Handboek(Bijbel) de kerk weer maken zoals zij hoort te zijn!"

Nieuwe kerken

Eschbach vertelt dat het Evangelisch Werkverband nieuwe wegen niet schuwt: "In eerste instantie richten we ons op bestaande gemeenten. Daarnaast ‘kennen we de Protestantse Pioniers Plekken, waarmee we nieuwe gemeentes stichten die op andere manieren kerk willen zijn, met behulp van de moederkerk ter plaatse. De moederkerk is zwanger van nieuwe visie en die gaat dochters baren."

De predikant erkent dat daar veel werk in zit: " Eerst moet de leiding zich voorbereiden door te bidden en te kijken naar buitenkerkelijken en wat hun wensen en gedachtes zijn over de kerk. Aan de hand daarvan organiseren ze informele bijeenkomsten zonder strakke liturgie of iets dergelijks.’

Orthodoxie

De Kracht van de behoudende gemeentes ligt volgens Eschbach in het hoog houden van de leer. "Het is alleen jammer dat daarmee ook de vormen zijn gestold." Als voorbeelden daarvan noemt hij een strakke liturgie, alleen het kerkorgel als muziek gebruiken en geen vrouwen in het ambt."Mijn beste mannen zijn vrouwen! zei William Booth al. Dat is ook mijn ervaring de afgelopen twintig jaar waarin ik gemeentepredikant ben geweest. God gebruikt ook vrouwen voor Zijn werk!" Het argument dat vrouwen volgens Paulus moeten zwijgen in de gemeente, legt Eschbach op een andere manier uit: "In die tijd had je een synagoge. Daar had je een aparte mannen- en vrouwenafdeling. Aangezien je in die tijd nog geen plaatselijke krant had, waren de vrouwen soms behoorlijk aan het praten. Daarom zegt Paulus: "De vrouw moet zwijgen! Dit is een plaats voor God, daar horen geen alledaagse gesprekken" Uiteindelijk mag je het best met elkaar oneens zijn, belangrijker is dat je elkaar kunt aanspreken op Gods Woord. Ik heb moeite met mensen die lezen dat er iets staat, maar vervolgens zeggen dat ze daar niets mee te maken hebben en dat ze toch bij hun mening blijven"

Voor de voeten lopen

De predikant gelooft in de geestelijke vernieuwing van de kerk in Nederland. En niet alleen binnen de Protestante Kerk in Nederland: "God moet weer God worden. We hebben door onze zonden en door het filosofische denken van de verlichting de hemel toegesloten. We moeten bidden dat de hemel weer opengaat en Gods Geest zijn vernieuwende werk laten doen. Dat kan door middel van het pure evangelie, maar ook met behulp van de gaven van de Geest" Eschbach geeft toe dat de Evangelische gemeentes meer nadruk op deze gaven leggen: "Toch ben ik de afgelopen tijd geschrokken van de Evangelische gemeentes. Ze zijn minder missionair en er is een gebrek aan leiderschap. Vroeger waren ze de snelstgroeiende gemeentes, nu staat die groei stil." De predikant ziet om zich heen dat gemeentes God voor de voeten lopen bij Zijn werk: "Behoudende gemeentes doen dat door te stollen in tradities, vrijzinnige gemeentes door een leeggelopen evangelie dat geen kracht meer heeft en Evangelische gemeentes door van de ene hype naar de andere te gaan"

Er is volgens Eschbach wel een oplossing: " Laten we God gehoorzaam zijn, alles van Hem verwachten en vurig zijn in gebed, laten we ons openstellen voor de Geest zodat Die Zijn vernieuwende werk kan doen!"

auteur: Patrick Simons | copyright: www.cip.nl

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid