Spring naar bijdragen

Record aantal Belgische volwassenen treedt toe tot de Kerk


Aanbevolen berichten

Uit een onderzoek, uitgevoerd door het Belgische tijdschrift Tertio, is gebleken dat er bij onze zuiderburen dit jaar een record aantal volwassenen bewust kiezen voor toetreding tot de katholieke Kerk. In de paasnacht ontvangen 143 catechumenen het doopsel, het vormsel en de Eerste Communie. Daarnaast zijn er 73 volwassenen die als kind wel werden gedoopt, maar niet het vormsel ontvingen. Het merendeel daarvan zal met Pinksteren gevormd worden. In totaal treden er dus 216 volwassenen toe tot de Kerk.

In 2006 waren er in België 181 volwassendopen, in 2008 ging het nationaal om 164 volwassenen die gedoopt en gevormd werden en vorig jaar waren het er in totaal 154. In het bisdom Brugge is er 1 catechumeen en 1 volwassen vormeling, in het bisdom Gent zijn er 7 catechumenen en 3 vormelingen, in het bisdom Antwerpen 7 catechumenen en 10 vormelingen en in het bisdom Hasselt 5 catechumenen en 3 vormelingen. Wat het aartsbisdom Mechelen-Brussel betreft, is er 1 vormeling in Vlaams-Brabant en zijn er 39 catechumenen in Franstalig Brussel en 14 in Waals-Brabant. Het bisdom Luik heeft 22 catechumenen. In het bisdom Doornik zijn er 37 catechumenen en 51 vormelingen en in het bisdom Namen tenslotte gaat het over 11 catechumenen en 4 vormelingen.

De toename van de volwassendoop hangt samen met het verdwijnen van het gebruik elk kind kort na de geboorte te laten dopen. Daardoor ontdekken steeds meer volwassenen het christelijke geloof pas later in hun leven Vaak gebeurt dat door contact met overtuigde christenen.

Die nieuwe praktijk vraagt van de kerk ook een andere aanpak om die doopkandidaten en herbeginners degelijk in te leiden in het geloof en hen op te nemen in een vitale geloofsgemeenschap. Nu het catechumenaat , de begeleiding die volwassenen inleidt in het geloof, steeds beter is, durft de Kerk ook wervend op te treden. Zo werd bijvoorbeeld de campagne en de website www.nooitteoud.begelanceerd.

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid