Spring naar bijdragen

Tien plagen waren natuurlijke verschijnselen


Aanbevolen berichten

[preview]De Bijbelse tien plagen vonden ongeveer 3000 jaar geleden plaats in de Nijldelta van Egypte en waren het gevolg van een vulkaanuitbarsting en klimaatverandering.[/preview] Dat beweren Duitse wetenschappers aan de hand van historisch klimaatonderzoek.

Door middel van bodemonderzoek konden de wetenschappers vaststellen dat het warme, vochtige klimaat in de Nijldelta zo’n 3000 jaar geleden zeer snel omsloeg in een droog klimaat.

Hierdoor zou de Nijl veranderen in een langzaam stromende modderrivier. Als gevolg hiervan stierf een bepaalde bacterie die in het water leefde waardoor het water rood kleurde: de eerste plaag. De tweede (kikkers), derde (luizen) en vierde (steekvliegen) houden hier verband mee. Onder invloed van de stress die werd veroorzaakt door de massale bacteriesterfte zouden kikkervisjes zich sneller ontwikkelen, waardoor er in korte tijd zeer veel kikkers waren. Wanneer zoveel kikkers dan weer sterven, worden luizen en steekvliegen aangetrokken.

Ongedierte zoals luizen en steekvliegen dragen vaak ziektes met zich mee, wat er dus voor zorgde dat het vee (de vijfde plaag) en de mensen (zesde plaag) ziek werden.

Wetenschappers vonden in de delta ook vulkanisch as dat daar waarschijnlijk is terechtgekomen na de zeer grote uitbarsting van de vulkaan Thera (in het Middellandse Zeegebied). Dit veroorzaakte de volgende drie plagen: de klimaatveranderingen die de uitbarsting met zich meebracht stimuleerden de ontwikkeling van sprinkhanen (zevende plaag) en het vulkaanas dat door de uitbarsting in de atmosfeer terecht kwam, zorgde voor abnormaal weer, zoals hagelstormen (achtste plaag). Het as in de atmosfeer werkte tevens als zonblokker, waardoor er verduistering optrad (negende plaag).

De laatste plaag – de dood van eerstgeborenen – wordt tenslotte als volgt verklaard: eerstgeborenen hadden in het Oude Egypte ook recht op de eerste oogst van het graan. Een dodelijke schimmel in dat graan verklaart de laatste plaag.

Met Pasen besteedt tv-zender National Geographic aandacht aan deze nieuwe bevindingen.

Bron: IKON

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid