Spring naar bijdragen

Synagoge Enschede projectpartner Refo500


Aanbevolen berichten

[preview]Vorige week besloot het bestuur van de Stichting Synagoge Enschede zich als projectpartner aan te sluiten bij het internationale en snelgroeiende Refo500.[/preview] Aangezien de opvattingen over Joden van de belangrijkste reformator Maarten Luther vaak in verband worden gebracht met het antisemitisme, is dit besluit zeker opmerkelijk en wereldwijd uniek te noemen.

Uit het persbericht van 29 maart 2010:

De synagoge in Enschede staat niet alleen bekend als één van de mooiste van Europa, maar tevens als een zeer actieve en vernieuwende instelling. De plannen die de Stichting heeft tot onder andere de vorming van een documentatiecentrum en de inrichting en bouw van een groots opgezet museum, passen bij de doelstelling van Refo500 waarin de begrippen ´vernieuwing´en ´verandering´ een sleutelrol spelen. De Reformatie heeft bovendien veel betekend voor de herwaardering van het Hebreeuws, van de Joodse traditie en van de geschiedenis van het volk Israël. De relatie tussen de christelijke kerk en het Jodendom is in de loop van de eeuwen vaak problematisch geweest. Dat er nu mogelijkheden zijn om in een project samen te werken is wellicht opmerkelijk, maar getuigt ook van de respectvolle houding bij de partijen ten opzichte van elkaar. Karla Apperloo, projectleider van Refo500, noemt de participatie van de Enschedese synagoge in dat licht veelbelovend. Ook ziet zij een overeenkomst in de wijze waarop de partners zich presenteren: de synagoge noemt zichzelf graag een ´Huis dat verbindt´ terwijl Refo500 de slogan koos ‘Een project dat verbindt’. Die overeenkomst biedt volgens haar goede kansen tot samenwerking.

Het nieuws werd gisteren officieel bekend gemaakt door mr. Frans Bakx, voorzitter van de Stichting Synagoge, in het NCRV-radioprogramma Schepper & Co. Volgens Bakx is Refo500 in staat bruggen te slaan tussen de verschillende geloofsbelevingen. De synagoge is bereid haar collectie documenten beschikbaar stellen in het kader van Refo500. Bakx hoopt verder dat de samenwerking tussen internationale partners het mogelijk zal maken exposities naar de synagoge te halen.

Volgens de directeur van Refo500, prof. dr. Herman Selderhuis, biedt de deelname van de synagoge unieke mogelijkheden voor een veelheid van culturele, wetenschappelijke en toeristische activiteiten. Hij verwacht dat dit besluit nationaal en internationaal veel weerklank zal vinden.

Bron: Refo500.nl

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid