Spring naar bijdragen

Pastoraal congres 'Wie inspireert de parochie?'


Aanbevolen berichten

'Wie inspireert de parochie?' is het thema van het zesde pastoraal congres georganiseerd door een werkgroep van de nieuwe bewegingen i.s.m. hulpbisschop J. van Burgsteden s.s.s. en enkele pastores. De werkgroep gaat er van uit dat de inspiratie van de Heilige Geest via parochianen en pastores beter in de parochie doorwerkt als ook in kleine groepen het geloof gedeeld wordt en samen wordt gebeden. Die kleine groepen - ook wel Small Christian Communities of kleine kerkgemeenschappen genaamd - worden door de schaalvergroting van parochies steeds belangrijker. Ze blijken echter niet eenvoudig van de grond te komen.

Een centrale vraag in het congres is: wat kunnen pastorale beroepskrachten doen en nalaten om parochianen zo te helpen en te inspireren dat ze de rol van inspirator en leidinggevende in zo'n kleine groep op zich nemen?

Bisschop Gerard de Korte, bisschop van Groningen-Leeuwarden zal belichten welke opdracht iemand al heeft - gezien vanuit Vaticanum II - op basis van doopsel, vormsel en van de Geest ontvangen charisma's en in hoeverre pastorale beroepskrachten pastoraat kunnen overlaten aan niet-professionals.

Dr. Wilfried Hagemann uit Duitsland spreekt over: 'Hoe kan ik parochianen bewust maken van hun ontvangen gaven en van hun roeping en zending? En hoe kan ik als parochiepastor groeien in openheid en gevoeligheid voor de gaven die iedere parochiaan heeft ontvangen?

De andere lezingen gaan over: 'Wie maakt iemand tot een inspirerende persoon?' (door Prof. Fred van Iersel), 'Huisgemeentes in Korinthe; niet alleen om na te volgen' (door prof. Bart Koet) en 'Wat kun je doen om bij alle werkdruk nieuwe initiatieven te laten groeien en onervaren parochianen een stukje leiderschap toe te vertrouwen?' (door managementdeskundige Paul Donders).

Pastoraal werkster Carla Koops-Roetgerink uit Almelo en pastoor Hans Kreuwels uit Roermond zullen in gesprek met prof. dr. Jozef Wissink en Kees Slijkerman de praktijk in hun parochie belichten.

Datum: 14 - 16 maart 2010

Tijd: 14 maart vanaf 17.00 uur tot en met 16 maart 12.30 uur warm middagmaaltijd en afscheid

Lokatie: Bezinningscentrum 'Emmaus', Udenhoutseweg 15, 5268 CG te Helvoirt

Voor meer informatie en/of aanmelding zie de website of bel 0343 578814.

Bron: Alphaonline.nl - Stucom | www.stucom.nl

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid