Spring naar bijdragen

Australië bereidt zich voor op eerste heilige


Aanbevolen berichten

Hilversum (ANP/AFP/RKK) 19 februari 2010 - Gelovigen in Australië zijn vandaag bijeengekomen om te vieren dat Mary MacKillop binnenkort de eerste heilige van hun land zal worden. Paus Benedictus XVI maakte in december de weg voor de heiligverklaring vrij door te verklaren dat op haar voorspraak een tweede wonder is geschied. Hij moet nog bekendmaken wanneer de ceremonie in de Vaticaanse Sint-Pietersbasiliek plaatsheeft. De gelovigen verwachten dat dat op zeer korte termijn zal gebeuren.

Volksheilige

Gelovigen baden vandaag bij de graftombe van MacKillop (1842-1909) in het noorden van Sydney. Zij was de oprichter van de congregatie van de Zusters van St. Jozef en staat bij de Australiërs in hoog aanzien, omdat zij in achtergebleven gebieden scholen heeft gesticht, het onderwijs aan vrouwen heeft bevorderd en de armen heeft geholpen. In haar werk maakte zij geen onderscheid tussen hoog en laag. Meer dan eens lag zij overhoop met de kerkleiding, wat ertoe leidde dat zij enige tijd geëxcommuniceerd was.

Voorspraak]

Paus Johannes Paulus II verklaarde MacKillop in 1995 zalig. Haar heiligverklaring werd mogelijk toen Benedictus XVI erkende dat de 66-jarige Kathleen Evans op haar voorspraak van longkanker was genezen. Evans had altijd een stukje van MacKillops kleding bij zich en vroeg voortdurend om haar voorspraak, nadat zij had vernomen dat zij binnen enkele maanden zou sterven.

Consistorie

Vandaag vindt in Rome een consistorie plaats met alle in Rome aanwezige kardinalen. Deze vergadering moet de heiligheid van zes mannelijke en vrouwelijke religieuzen vaststellen. Het is de laatste fase die voorafgaat aan de heiligverklaring. De datum van de plechtigheden, waarin de paus zelf voorgaat, wordt pas op latere datum bepaald.

Nieuwe heiligen

De nieuwe heiligen zijn de uit Krakau afkomstige reguliere kanunnik Stanislaw Kazimierczyk (1433-89), de Canadees Andre Bessette (1845-1937) van de congregatie van het Heilig Kruis, de Italiaanse claris en mystica Battista Varano (1458-1524), de Zuid-Italiaanse zuster Giulia Salzano (1846-1929), stichteres van congregatie van de Zusters van de Verkondiging van het H. Hart, de Spaanse zuster Candida Maria de Jesus Cipitria y Barriola (1845-1912) en de Australische zuster Mary MacKillop (1842-1909).

Bron: Katholiek Nederland

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid