Spring naar bijdragen

Turijn verwacht 2 miljoen bezoekers Lijkwade


Aanbevolen berichten

[preview]De gemeente Turijn verwacht dat er komende lente zo'n twee miljoen mensen komen kijken naar de Heilige Lijkwade in de Sint-Janskathedraal van de voormalige hoofdstad van Italië. [/preview]

Al miljoen inschrijvingen

Vandaag gaf Fiorenzo Alfieri, een afgevaardigde van het Turijnse gemeentedepartement van cultuur, in Rome een persconferentie. Daar maakte hij bekend dat al een miljoen mensen zich hebben ingeschreven voor de tentoonstelling die plaatsvindt van 10 april tot 23 mei. Hij verwacht dat de Lijkwade in totaal twee miljoen bezoekers zal trekken.

Eerste keer in 10 jaar

De aankomende expositie is de eerste in tien jaar. De laatste vond plaats in het Jubeljaar 2000. Paus Johannes Paulus II wilde dat het mysterieuze object te zien zou zijn door jongeren die aan de Wereldjongerendagen 200 in Rome deelnamen.

Gods gelaat

Paus Benedictus XVI zal op 2 mei een bezoek brengen aan de Lijkwade, die bewaard wordt in de koninklijke kapel in de Turijnse domkerk. In 2008 zei de paus dat de expositie twee jaar later "aan gelovigen een genadevolle gelegenheid biedt het mysterieuze aangezicht, dat in stilte spreekt tot de harten van de mensen, te aanschouwen en hen uitnodigt het aangezicht van God te herkennen".

Publiek

Op de lijkwade zou een afdruk van het dode, gekruisigde lichaam van Jezus Christus te zien zijn. Het linnen doek van 4,36 bij 1,10 meter werd rond 1350 ontdekt. Na omzwervingen langs Jeruzalem, Odessa, Constantinopel en het Franse Chambry kwam het in 1578 in Turijn terecht. Pas toen het in 1898 voor het eerst werd gefotografeerd, bleken op het negatief de gelaatstrekken van een man op de stof zichtbaar.

C14-techniek

Critici beschouwen de doek als een middeleeuwse vervalsing. Wetenschappelijk onderzoek toonde in 1988 aan dat het textiel uit de periode tussen 1260 en 1390 stamt, maar die conclusie wordt betwist, zowel door gelovigen als door wetenschappers die twijfelen aan de betrouwbaarheid van de gebruikte koolstof 14-techniek.

Bron: Katholiek Nederland

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid