Spring naar bijdragen

Vijf vragen over de vastenperiode


Aanbevolen berichten

Traditioneel breekt de woensdag na carnaval, Aswoensdag, de vastenperiode aan die duurt tot Pasen. Die veertigdagentijd wordt gezien als een periode van bezinning op de christelijke levenspraktijk. Vijf vragen aan Pieter Kohnen, woordvoerder van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, over het vasten anno 2010.

Hoe zit dat nu ook al weer met het vasten volgens de christelijke traditie?

Op zon- en feestdagen wordt er niet gevast. Volgens de kerkelijke voorschriften wordt het vasten op zaterdagavond gebroken met de eerste vespers van de zondag. Het vasten wordt weer hernomen op zondagavond, na de tweede vespers van de zondag. Dat zijn dus vijf zondagen. In totaal kom je zo op een vastenperiode van veertig dagen. De Katholieke Kerk kent twee verplichte vasten- en onthoudingsdagen: Aswoensdag en Goede Vrijdag.

Hoe vasthoudend zijn mensen anno 2010 als het gaat om een vastenperiode van veertig dagen?

In de loop de jaren zijn de regels wel versoepeld. Terwijl moslims in hun vastenperiode zich van zonsopgang tot zonsondergang onthouden van eten en drinken, nemen katholieken het wat minder nauw. De aandacht ligt niet meer alleen op het zich onthouden van voedsel. De spirituele vrucht tijdens de vastenperiode kan alleen maar beter/ breder worden als er ook aandacht is voor meditatie en gebed en dat is steeds meer het geval.

Is vasten in de huidige tijd ook niet verworden tot een lifestyle, waardoor het een moderner karakter krijgt?

We hebben geen onderzoek gedaan, maar we merken wel dat de aandacht voor het vasten toeneemt. Dat heeft deels te maken met de media-aandacht iedere keer voor de vastenperiode bij moslims, maar ook door de aandacht voor gezondheid. Vasten zou goed zijn voor lijf en leden. Het zou fysiek goed zijn om soms even een tandje te minderen. Dat gebeurt op verschillende manieren. Dat kan door te matigen met vlees en drank, maar ook door te sapvasten.

Wat zijn de vaste waarden anno 2010 van het vasten voor degene die dat doet vanuit zijn christelijke geloofsovertuiging?

Het vasten kent drie elementen. Naast onthouding van eten gaat het ook om gebed, de geestelijke inkeer. Het derde element is het geven van een aalmoes. In de vastenperiode worden in de parochies extra collectes gehouden die meestal bedoeld zijn voor de vaste projecten van de parochie. De bisschoppelijke vastenactie wordt door de hulporganisatie Cordaid uitgevoerd.

Hoe zit het eigenlijk met de kerkelijke leiders. De bisschoppen in Nederland doen ook mee aan de vastenperiode?

Jazeker, maar ieder persoon maakt daarin wel zijn individuele keuzes. De een past zijn dieet aan, de andere legt zicht meer toe op meditatie en gebed.

Bron: ANP

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid