Spring naar bijdragen

Dialoog in godsdienstles kan beter


Aanbevolen berichten

[preview]Leraren moeten tijdens de godsdienstles op een basisschool anders werken dan ze in hun opleiding hebben geleerd.[/preview]

Ze moeten de leerlingen niet naar feiten vragen en geen fouten corrigeren, maar de maximale ruimte geven voor een open gesprek. Dat blijkt voor veel meesters en juffen nog helemaal niet mee te vallen.

Dat concludeert theoloog San van Eersel, die donderdag aan de Radboud Universiteit in Nijmegen promoveert op een onderzoek naar de dialoog tijdens de godsdienstles op school. Van Eersel, die bij het Instituut voor Katholiek Onderwijs werkt en zelf ook godsdienstdocent is, zette op een rijtje hoe in de klas het beste gewerkt kan worden zodat leerlingen elkaar en zichzelf beter leren begrijpen. "Iedereen vindt dat dialoog nodig is om interreligieuze verschillen beter te kunnen begrijpen, maar dat is op school minder simpel dan het lijkt'', aldus de promovendus.

Leerkrachten zijn volgens Van Eersel gewend om de klas vragen te stellen waarop ze zelf het antwoord al weten. Dat is voor een gesprek over godsdienst fnuikend. Een godsdienstleraar moet geen feiten toetsen, zoals wat er gevierd wordt op Pinksteren, maar vragen of zo'n dag voor een kind iets betekent. En de antwoorden moeten ze niet, zoals ze gewend zijn, corrigeren of aanvullen. "Het gesprek moet zich verder ontwikkelen'', adviseert Van Eersel.

De theoloog observeerde godsdienstlessen op katholieke basisscholen in het hele land. Hij constateerde dat er wel enige sprake is van dialoog tijdens deze lessen, maar dat het veel effectiever kan. Van Eersel pleit ervoor dat leerkrachten tijdens hun opleiding meer leren over 'dialoogvaardigheid'. De promovendus heeft in zijn onderzoek vijftien manieren benoemd om leerlingen te leren op een vruchtbare manier met elkaar te praten over religie.

Bron: ANP

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid