Spring naar bijdragen

Religieuze jongeren ervaren veel vooroordelen


Aanbevolen berichten

[preview]Gelovige jongeren (16-23 jaar) in Nederland krijgen ongeacht hun religie te maken met (voor)oordelen over hun geloof. Christelijke en hindoejongeren ervaren daar vaak geen hinder van. Dat is anders bij joodse en islamitische jongeren.[/preview]

Dat blijkt uit het vandaag gepresenteerde onderzoeksrapport 'Jongeren en hun geloof' van kennisinstituut Forum. Islamitische en joodse jongeren krijgen vaak te maken met discriminatie en hebben vaak het gevoel dat ze niet worden geaccepteerd.

De meeste religieuze jongeren constateren dat er in de samenleving een afnemende tolerantie is voor geloven.

Christelijke jongeren hebben het het makkelijkst, omdat het christendom een geaccepteerde religie is. Orthodox-christelijke jongeren ervaren wel meer (negatieve) vooroordelen dan minder strikt gelovige christenen. Hindoejongeren zien hun geloof vaak als een privéaangelegenheid en willen zo min mogelijk opvallen. Zij gaan vaak ook flexibel om met de regels van hun geloof. Hierdoor ervaren zij in de maatschappij een redelijk grote tolerantie.

Dat is anders bij orthodoxe joden en moslims en dan met name als zij uiterlijke kenmerken van hun geloof dragen, zoals een keppeltje of een hoofddoek. Joodse en islamitische jongeren hebben ook vaak het gevoel dat ze moeten opboksen tegen de vooroordelen over hun geloof.

Uit het onderzoek blijkt ook dat zowel gelovige als niet-gelovige jongeren vaak maar een beperkte kennis hebben van andere religies.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) noemt ongeveer de helft van de jongeren in de leeftijdscategorie 18-24 jaar zich kerkelijk. Daarvan is 21 procent rooms-katholiek, 5 procent hervormd, 5 procent gereformeerd, 3 procent protestants, 7 procent moslim en 6 procent rekent zich tot een andere geloofsstroming. Het CBS beschikt niet over gegevens van jongeren onder de 18 jaar.

Bron: IKON

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid