Spring naar bijdragen

Donner beziet verkiezingen op Aswoensdag


Aanbevolen berichten

Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) wil bekijken of de gemeenteraadsverkiezingen van 5 maart 2014 verschoven kunnen worden. Deze dag is namelijk Aswoensdag, direct na carnaval.

Onder anderen Onno Hoes, burgemeester van Maastricht, voorziet praktische bezwaren bij verkiezingen op die dag, onder meer omdat veel gemeentehuizen na carnaval gesloten zijn.

Donner toonde zich vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad gevoelig voor het verzoek maar dat wel de wet ervoor moet worden aangepast. Hij gaf aan dat de verkiezingen volgens de wet alleen mogen worden vervroegd. Maar ervoor is het vakantie in Noord-Nederland en daarom is het volgens Donner niet wenselijk om de gemeenteraadsverkiezingen vroeger te houden.

Het is niet voor het eerst dat de gemeenteraadsverkiezingen op een voor een deel van de bevolking niet-gelukkige dag vallen. In 2006 waren ze op 8 maart, de biddag voor gewas en arbeid. Om met name behoudende protestanten op die biddag gelegenheid te geven naar de kerk te gaan, gingen de verkiezingen toen een dag naar voren.

Bron: ANP

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid