Spring naar bijdragen

Kopten in Nederland doen beroep op politiek


Aanbevolen berichten

[preview]Koptische christenen in Nederland hebben politiek Den Haag gisteren opgeroepen meer druk uit te oefenen op Egypte. Ze maken zich grote zorgen over het lot van hun geloofsgenoten in het Noord-Afrikaanse land.[/preview]

Aanslag Alexandrië

Een bomaanslag op een koptische kerk in de Egyptische stad Alexandrië kostte tijdens de jaarwisseling aan 23 mensen het leven. "Onze harten zijn verscheurd. De enige veilige plek, de kerk, is niet meer veilig", zei Habi Nasralla namens de Nederland Koptische Stichting op een bijeenkomst met Egyptische christenen die de ChristenUnie vandaag in het gebouw van de Tweede Kamer had georganiseerd.

'Gerichte genocide'

Volgens Nasralla worden kopten onderdrukt in Egypte en wordt de situatie alleen maar erger. "We voelen ons niet eerste- of tweederangs-, maar zesderangsburgers in Egypte", zei hij. Secretaris Magdy Ramzy van de koptische kerken in Nederland sprak van een "gerichte genocide" waarbij mensen alleen vanwege hun geloof worden aangevallen. "Onze broeders in Egypte hebben onze hulp dringend nodig", stelde hij.

Europese Unie

De Nederland Koptische Stichting hoopt dat politieke druk vanuit ons land en vooral ook vanuit de Europese Unie helpt om de positie van de koptische minderheid in Egypte te verbeteren. Zo zou het volgens de organisatie goed zijn als minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) de Egyptische ambassadeur in Nederland op het matje roept over de situatie van de kopten. Ook werd geopperd enkele slachtoffers van de aanslag naar Nederland over te brengen om hun goede medische zorg te kunnen bieden, bijvoorbeeld in een brandwondencentrum. Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie kondigde aan dit bij zijn collega's en de minister te zullen aankaarten.

Invloed beperkt

Kamerleden van het CDA, de SGP en de PVV gaven aan dat hun invloed in Egypte zeer beperkt is, maar dat ze via hun kanalen in de EU wel aandacht voor de zaak proberen te houden. Een Kamerdelegatie zal eind februari een bezoek brengen aan Egypte, waarbij waarschijnlijk ook geprobeerd wordt langs te gaan bij een koptische kerk.

Demonstratie

Kopten zijn van plan volgende week vandaag te demonstreren voor het gebouw van de Tweede Kamer. Daarna gaan ze naar Brussel om hetzelfde te doen bij het Europees Parlement.

BRON: KATHOLIEKNEDERLAND.NL

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid