Spring naar bijdragen

Paus: ontdoe kersttijd van moralisme en kitsch


Aanbevolen berichten

Paus Benedictus XVI heeft de gelovigen opgeroepen om de kersttijd intensief te beleven en haar te ontdoen van moralisme en kitsch. Dat deed hij woensdag tijdens de algemene audiëntie in de Paulus VI Aula in Vaticaanstad.

Tot de ongeveer 7.000 pelgrims zei de paus dat het Kerstfeest nog niet voorbij is. "De kersttijd strekt zich uit over 40 dagen: van 25 december tot en met 2 februari, dus van de Heilige Nacht (...) tot aan de Opdracht van Jezus in de Tempel."

De paus erkent dat mensen meer in kerst dan in andere kerkelijke feesten geïnteresseerd zijn. Dit vanwege de gevoelens van hoop die de geboorte van een kind losmaakt. Het "consumentisme" kan deze "innerlijke nostalgie" echter wegnemen. Maar als kerst op de juiste wijze beleefd wordt, dan kunnen "de kerstversieringen een weerspiegeling zijn van de incarnatie van God". Het is volgens de paus daarom nodig "dat deze kersttijd wordt bevrijd van een al te moralistische en sentimentele aankleding".

De Kerk stelt in de kersttijd de Menswording van God centraal. Kerst en Pasen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zei de paus. Het geïncarneerde Woord van God heeft zich omwille van de mensheid opgeofferd. "De kribbe is het begin van Christus' offer en wijst al naar het kruis."

Bron: Katholiek Nederland

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid