Spring naar bijdragen

Danneels: Kerk dacht te vaak aan zichzelf


Aanbevolen berichten

[preview]Kardinaal Godfried Danneels heeft vandaag voor de commissie kindermisbruik in het Belgische parlement zeer de nadruk gelegd op het leed dat de slachtoffers is aangedaan. Hij gaf toe dat de kerk in het verleden te vaak aan zichzelf heeft gedacht. Dat heeft de Vlaamse omroep VRT gemeld. Danneels, van 1980 tot begin 2010 aartsbisschop van Mechelen-Brussel, zei te hopen dat de commissie ertoe zal bijdragen dat misbruik wordt voorkomen.[/preview]

Excuses

De bisschop bood de slachtoffers van de seksueel misbruik in de kerk excuses aan. Hij deed dat naar eigen zeggen als goede huisvader, ook al is hij niet schuldig. Hij ontkende dat het ooit zijn bedoeling is geweest om misbruikzaken in de doofpot te stoppen.

Weinig aandacht

Danneels erkende dat de kerk voor de jaren negentig te weinig aandacht had voor grensoverschrijdend gedrag van geestelijken. Ook nadien ging de aandacht niet in de eerste plaats uit naar het misbruik van kinderen. Pas nadat de affaire-Dutroux was losgebarsten, kwam een aantal gevallen van misbruik van kinderen door geestelijken naar buiten.

Instituut

Het zwijgen van de kerk heeft volgens Danneels te maken met het klassedenken. De kerk dacht te veel aan zichzelf. De kerk was een instituut met veel geld, macht en aanzien, waardoor de daders onaantastbaar waren en zij zwijgen konden afdwingen. Daardoor werd volgens de kardinaal "de beschermingsreflex van de ouders uitgeschakeld". De kerk moet volgens hem openheid tonen en zich nederig opstellen. Hij zei dat er behoefte is aan betere preventie, opsporing en vervolging.

Léonard

Morgen wordt aartsbisschop André-Joseph Léonard gehoord door de commissie.

BRON: KATHOLIEKNIEUWSBLAD.NL

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid