Spring naar bijdragen

Franciscanen vertrekken voorgoed uit Leiden


Aanbevolen berichten

De Minderbroeders Franciscanen vertrekken donderdag voorgoed uit Leiden. Na ruim vijf eeuwen komt er daarmee een einde aan de aanwezigheid van de religieuze orde in de stad. Het aantal franciscanen neemt af omdat er te weinig mannen intreden tot het broederschap. De communiteit in Leiden en ook eentje in Amsterdam zijn daarom opgeheven.

De eerste Minderbroeders Franciscanen vestigden zich op 15 maart 1445 in Leiden. "Dat de franciscanen na zoveel eeuwen vertrekken uit Leiden is triest. En onze broedergemeenschap valt ook uit elkaar'', aldus franciscaan Ton Peters. Hij en andere broeder verhuizen donderdagochtend als laatsten uit Leiden naar een communiteit in Utrecht. Eerder vertrokken al drie broeders naar verschillende plaatsen.

In de loop der eeuwen heeft de orde zich op meerdere manieren ingezet voor de stad. De Minderbroeders stichtten een armenhuis, een 'oudeliedenhuis', weeshuizen en later, in de twintigste eeuw, een middelbare school. Het franciscaanse klooster aan de Haagweg wordt gesloten en verkocht.

In oktober kregen de franciscanen van de gemeente de gouden Leidse erepenning toegekend.

Bron: ANP

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid