Spring naar bijdragen

Bodemzaak over Tilburgse kerkklok


Aanbevolen berichten

De rechtbank in Breda behandelt volgende week donderdag de bodemprocedure van pastoor Harm Schilder tegen de gemeente Tilburg over het vroege luiden van de klok van zijn Margarita Mariakerk.

De pastoor is het niet eens met aanpassing van de regels die hem sinds vorig jaar verbieden om vóór 7.30 uur de klok te luiden voor de vroege ochtendmis. Schilder voert aan dat het verbod in strijd is met de godsdienstvrijheid.

De strijd tussen de pastoor enerzijds en de omwonenden en de gemeente anderzijds duurt inmiddels al bijna vier jaar. De gemeente legde aan de pastoor dwangsommen op omdat hij de geluidsnormen zou overschrijden maar de rechter vernietigde dat besluit in 2007. De pastoor bleef zijn klok elke werkdag om 7.15 uur luiden.

In een poging om vat te krijgen op de hardleerse pastoor wijzigde de gemeenteraad de Algemene Plaatselijke Verordening waarin werd bepaald dat de vroege ochtend om 7.30 uur eindigt en de klok voor die tijd binnen bepaalde geluidsnormen moet blijven. Schilder trok zich er niks van aan en bleef luiden.

Sinds meer dan een jaar is de klok van de kerk in de ochtend echter stil. Op advies van het bisdom wacht de pastoor de uitkomst van de bodemzaak af. De rechtbank doet vermoedelijk zes weken na de behandeling uitspraak.

Bron: ANP

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid