Spring naar bijdragen

Taliban vermoorden christelijke hulpverleners in Pakistan


Aanbevolen berichten

ERMELO - [preview]De Taliban hebben in Pakistan drie buitenlandse, christelijke hulpverleners ontvoerd en vermoord. Hun levenloze lichamen werden woensdag gevonden.[/preview]

Het drietal, van wie de identiteit niet is bekend gemaakt, werkte in de door overstromingen geteisterde Swat-vallei. Dat meldt Open Doors, een organisatie die vervolgde christenen steunt, op gezag van het Amerikaanse persbureau Compass Direct.

"De Taliban hebben hun dreigement waargemaakt", zegt Open Doors-woordvoerder Jan Vermeer. "In de Swat-vallei en andere gebieden die getroffen zijn door de watersnood wil de Taliban goede sier maken door hulp te geven. Ze hebben de bevolking gewaarschuwd niet samen te werken met buitenlandse hulporganisaties en gedreigd deze organisaties aan te vallen."

De omgekomen hulpverleners werkten in en rond Mingora, de grootste stad in de Swat-vallei. Op maandag 23 augustus keerden ze rond half zes 's avonds terug naar hun verblijf en werd hun voertuig aangevallen door de Taliban. Vijf of zes hulpverleners raakten gewond en drie anderen werden ontvoerd. Twee dagen later zijn ze dood teruggevonden. Om geen paniek te veroorzaken onder andere hulpverleners heeft het Pakistaanse leger het nieuws stil gehouden. Compass Direct kreeg toestemming om het verhaal te brengen, mits er weinig details genoemd zouden worden. Voor wie het drietal werkte, is niet bekend gemaakt. Het leger heeft de beveiliging van buitenlandse hulpverleners opgeschroefd.

Rizwan Paul, voorzitter van de Pakistaanse mensenrechtenorganisatie Life for All, heeft de moorden scherp veroordeeld. "Deze mensen kwamen om ons te helpen. We zijn dankbaar voor alle hulporganisaties die ons land steunen in deze moeilijke tijd."

Volgens Vermeer zijn de mensen met wie Open Doors werkt op dit moment veilig. "Maar deze laffe aanslag maakt wel duidelijk met welke risico's we te maken hebben. Toch gaat Open Doors door met het opzoeken van christenen in de door watersnood getroffen gebieden. Als het nodig is, evacueren we hen naar gebieden waar ze veilig zijn voor het water én voor extremisten. Dat is onze eerste prioriteit. Daarna kunnen we andere hulp geven, zoals voedsel, dekens, medicijnen en andere hulpgoederen."

Life for All meldt dat christenen achtergesteld worden bij de hulpverlening, zelfs in kampen van de Verenigde Naties. "In de meeste kampen worden christenen achtergesteld. Ze krijgen geen tenten, schoon water of eten. We hebben al geprotesteerd bij VN-organisaties, maar tot nog toe heeft niemand gereageerd op onze klachten."

Bron: UitdagingOnline

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 3 weeks later...
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid