Spring naar bijdragen

‘Openbreken van graf overdreven’


Aanbevolen berichten

BRUSSEL - In de Romboutskathedraal in Mechelen is het graf van de in 1926 overleden kardinaal Mercier opengebroken, in het kader van onderzoek naar verdwenen dossiers van seksueel misbruik.

Dat bleek vrijdag, daags na de geruchtmakende politie-invallen op drie plekken in Mechelen. Justitie viel de kathedraal binnen - toeristen moesten de kerk verlaten - omdat er zich volgens de aangifte bezwarende documenten zouden bevinden.

Toen een onderhoudswerker vertelde dat onlangs werkzaamheden aan de graftombe waren uitgevoerd, werd besloten die open te breken. Er werd niets gevonden.

Aartsbisschop André Léonard noemde het openbreken overdreven. ,,Dat is meer iets voor de Da Vinci Code'', verwees hij naar de beroemde thriller.

Bij de inval in het bisschoppelijk paleis werden gaten in muren geboord, om eventuele holtes te vinden. Ook dat leverde niets op.

Beroering

De invallen hebben in België voor veel beroering gezorgd. Volgens aartsbisschop Léonard wordt het werk van de commissie die in opdracht van de kerk misbruikzaken onderzoek, onmogelijk, nu justitie vertrouwelijke dossiers van honderden meldingen heeft meegenomen.

De commissie heeft de meeste slachtoffers strikte geheimhouding beloofd. Velen wilden hun geval wel melden, maar drongen ook aan op het niet vervolgen van de daders.

De Belgische justitie beloofde vrijdag de privacy van slachtoffers beschermen, van wie de dossiers bij de vertrouwenscommissie in beslag zijn genomen. Volgens het parket in Brussel zijn de dossiers bij justitie in even goede handen als bij de commissie.

Strafbare feiten

Maar Justitie zegt wel te moeten optreden als ze in de dossiers op strafbare feiten stuit. Onduidelijk is of dan nog de privacy van de slachtoffers kan worden gegarandeerd.

Volgens voorzitter Peter Adriaenssens van de commissie hebben veel slachtoffers niet eens hun eigen familie ingelicht en zij zijn nu doodsbang dat hun zaak publiek wordt.

Het parket voerde de invallen uit zonder dat de onderzoeksrechter - die contactpersoon is tussen justitie en de commissie - was ingelicht.

Ook het Vaticaan heeft vrijdag geërgerd op de invallen gereageerd. De Belgische ambassadeur bij het Vaticaan kreeg een protestbrief overhandigd.

bron: Nederlands Dagblad

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid