Spring naar bijdragen

Studiebijbel komt met eerste psalmencommentaar


Aanbevolen berichten

[preview]Het Centrum voor Bijbelonderzoek te Veenendaal heeft zijn eerste commentaar op het Psalmenboek uitgebracht. Het is deel 7 in deze commentaarserie op het Oude Testament.[/preview]

Opvallend

Bijzonder bij deze verkaring is dat het Psalter wordt gezien als één geheel, dat vijf boeken omvat. Elk boek bevat een deel van de psalmen. Zo wordt het eerste boek gevormd door de eerste twee inleidende psalmen en vervolgens door de psalmen 3-41. Centraal thema daarbij is “De koning op de vluchtâ€.

Naast een bespreking van de betekenis van een afzonderlijke psalm wordt steeds ook stilgestaan bij de structurele rol die de psalm speelt in het grotere verband van het Psalter.

Het zevende deel van de Studiebijbel verklaart alleen de eerste vier boeken van het Psalter, dus tot en met psalm 106. In het eerstvolgende deel acht, worden de resterende psalmen, alsook Spreuken en Prediker behandeld.

Combinatie vertaling en verklaring

De Studiebijbel geeft zowel een woord-voor-woord vertaling van de grondtaal, als een overzicht van de diverse beschikbare vertalingen van het tekstgedeelte. Bovendien wordt het bijbelgedeelte uitgebreid verklaart: met zowel een commentaar alsook met detailstudies. Deze commentaar kenmerkt zich door het feit dat de verklaarders eigentijds zijn, bijbelgetrouw en schrijven op academisch verantwoord niveau.

Symposium

Op zaterdag 18 september 2010 organiseert het Centrum voor Bijbelonderzoek een symposium over de resultaten die deze eerste psalmencommentaar te zien geeft. Thema: Geloofsbeleving in de psalmen. Meer informatie hierover op www.studiebijbel.nl

Studiebijbel Oude Testament, Bijbelcommentaar Psalmen I. Deel 7, onder redactie van M.J. Paul, G. van den Brink en J.C. Bette; uitgeverij Centrum voor Bijbelonderzoek, Veenendaal, 2009. ISBN 978-90-77651-07-0; 24 en 917 pagina’s. De Studiebijbelcommentaar kost euro.png 65,00 en is te bestellen via www.studiebijbel.nl; wie zich op de hele serie abonneert krijgt 10% korting. De Studiebijbelserie is ook verkrijgbaar via internet. Een abonnement op de internetversie van de Studiebijbel kost euro.png 9,95 per maand.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid