Spring naar bijdragen

Leidse studenten: religie is belangrijk


Aanbevolen berichten

LEIDEN - Ruim de helft van de Leidse studenten vindt dat religie belangrijk en nuttig is en richting aan het leven geeft. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek dat donderdagavond wordt gepresenteerd

De enquête is uitgevoerd in opdracht van het Leidse Studentenpastoraat in het kader van het veertigjarig bestaan. Ruim zevenhonderd studenten van zowel de universiteit als de hogeschool vulden de vragenlijst in.

Hbo-studenten vinden religie wat minder belangrijk voor de samenleving en minder richtinggevend dan universitaire studenten. Mannen blijken negatiever over religie te oordelen dan vrouwen.

Hoewel een meerderheid van de studenten religie waardeert, is geloof volgens hen meer een machtsmiddel dat niet-emanciperend werkt, onvrijheid geeft en tweedracht zaait dan dat het geen machtsmiddel is dat emanciperend werkt, vrijheid geeft en verbindend werkt.

Van de onderzochte studenten doet meer dan tachtig procent 'iets' aan levensbeschouwing. Bijna zestig procent praat er over met anderen. Meer dan veertig procent bidt of doet aan bezinning, bezoekt een religieus gebouw of leest een boek over levensbeschouwing.

Kwart christen

Ruim een kwart van de Leidse studenten omschrijft zich als christen; een evengroot deel zegt geen religie aan te hangen en zeventien procent is atheïst.

Twee derde heeft de huidige levensbeschouwing van huis uit meegekregen. Een derde is veranderd; van die groep is twee derde met het christendom opgevoed. Het merendeel noemt zichzelf nu atheïst.

Meer dan de helft van de studenten heeft wel eens gehoord van het Leidse Studenten Ekklesia, dat het studentenpastoraat verzorgt. Zeventig procent heeft wel interesse, als ze zich maar niet hoeven te verbinden. Het Leidse studentenpastoraat gaat de uitkomsten verwerken in het beleid, aldus ds. Ranfar Kouwijzer.

Bron: Nederlands Dagblad

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid