Spring naar bijdragen

Hoge Raad eist actie tegen SGP


Aanbevolen berichten

DEN HAAG - De SGP mag vrouwen niet uitsluiten van het passieve kiesrecht. Dat heeft de Hoge Raad vrijdagmorgen uitgesproken. De Hoge Raad eist dat de regering maatregelen neemt zodat de SGP wel vrouwen als vertegenwoordigers accepteert.

Wat de staat precies moet doen, schrijft de Hoge Raad niet voor. Volgens het hoogste rechtscollege in ons land is het weren van vrouwen op kieslijsten in strijd met het VN-vrouwenverdrag.

Volgens de Hoge Raad vertegenwoordigen politieke partijen het hele volk, dus zowel mannen als vrouwen.

Het passief kiesrecht raakt het hart van het democratisch functioneren van een land, en daarom acht de Hoge Raad het ongepast dat vrouwen daarin niet kunnen meedoen.

Het antidiscriminatiebeginsel weegt volgens de rechters in dit geval zwaarder dan andere grondrechten.

De SGP kan haar opvattingen niet worden ontzegd, aldus de raad, maar de manier waarop ze die in de praktijk brengt, kan niet worden aanvaard.

In een eerste reactie via Twitter stelt SGP-voorlichter Menno de Bruyne: "Als de SGP valt, valt er meer. Scholen, christelijke organisaties en kerken gaan met deze redenering vroeg of laat ook voor de bijl."

Eerder oordeelden de Haagse rechtbank en het gerechtshof ook al dat de Staat onrechtmatig handelt doorde SGP toe te staan geen vrouwen op kieslijsten te plaatsen. In november adviseerde de procureur-generaal al dat de regering effectieve maatregelen moet nemen tegen de SGP.

De uitspraak luidt een nieuwe fase in in de vrouwenkwestie binnen de SGP, die al speelt vanaf begin jaren negentig. Vrouwen mogen inmiddels wel lid worden van de partij, maar kunnen niet op kieslijsten worden geplaatst.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid