Spring naar bijdragen

Religieuzen pleiten voor condoomgebruik


Aanbevolen berichten

[preview]Zo'n veertig religieuze leiders van verschillende godsdiensten en uit alle windstreken hebben dinsdagavond een gezamenlijke verklaring in Den Dolder ondertekend waarin ze zich uitspreken tegen vooroordelen over en discriminatie van mensen die zijn besmet met hiv/aids. Ook werd er indirect gepleit voor condoomgebruik als preventiemiddel tegen besmetting met het hiv-virus. [/preview]

Dat heeft ontwikkelingsorganisatie en mede-organisator van het tweedaagse congres Cordaid woensdag laten weten.

"Niet alle religieuze leiders pleitten direct voor condoomgebruik, zoals katholieke aanwezigen, maar wezen het ook zeker niet af'', aldus een Cordaid-woordvoerster.

Volgens Cordaid is het de eerste keer dat religieuze leiders zich over de kwestie hiv/aids hebben uitgesproken.

Katholieken, protestanten, joden, Baha'i, boeddhisten, hindoes, imams en een aantal sikh bespraken hoe zij als vertegenwoordigers van hun geloofsgemeenschap verantwoordelijkheid kunnen nemen voor het voorkomen en de juiste behandeling van hiv/aids.

Volgens de religieuze leiders is het aantal hiv/aids besmettingen 'explosief' gestegen. "Voor elke twee mensen die een behandeling ondergaan, komen er vijf nieuwe geïnfecteerden in de plaats'', schrijven zij in het statement.

Volgens de Cordaid-woordvoerster sprak er ook een aantal geestelijken die zelf zijn besmet met het virus, zoals Canon Gideon Byamagisha uit Oeganda. Hij sprak zich in 1992 als eerste geestelijk leider openlijk uit over zijn hiv-besmetting.

Bron: ANP

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid