Spring naar bijdragen

Veel jongeren actief voor kerk of sportvereniging


Aanbevolen berichten

Van de jongeren tussen de achttien en 25 jaar doet 42 procent vrijwilligerswerk.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze week heeft gepubliceerd. Jongeren zetten zich met name in als vrijwilliger in het jeugdwerk of voor sportverenigingen waarvan ze lid zijn.

Vanaf 25 jaar verschuift de vrijwillige arbeid in verenigingsverband deels naar informele hulp buiten instellingen en verenigingen om. Hieronder valt bijvoorbeeld het helpen van zieken, buren, familieleden of vrienden. Ruim 30 procent van de 25-plussers doet dit minstens eens per maand, tegenover een kwart van de jeugd.

Ook constateert het CBS een verschil in het aanbieden van vrijwilligershulp tussen jonge mannen en vrouwen. Een op de vier mannen doet vrijwilligerswerk bij de sportvereniging. Bij vrouwen is dit aantal veel lager. "Mannen helpen vaker vrijwillig in een verenigingsverband", aldus Jan Latten van het CBS en hoogleraar demografie aan de Universiteit van Amsterdam. "Met name in sportverenigingen, dat is vaak een mannending. Vrouwen zijn individueel weer actiever in de informele hulp, zoals het helpen van zieke familieleden en buren."

Noorden

Volgens de hoogleraar is er mogelijk een verband aan te wijzen tussen

de kerkgang en het aantal mensen dat vrijwilligerswerk doet. Hij baseert zich daarbij onder meer op een onderzoek naar religie dat het CBS vorig jaar publiceerde. "Je zou kunnen aannemen dat er een samenhang is tussen religie en de betrokkenheid bij de samenleving. Opvallend is bijvoorbeeld dat mensen in het Noorden van Nederland zich naar verhouding vaker inzetten als vrijwilliger dan in de rest van het land. In het Noordoosten van Groningen was dat aandeel juist weer lager, vermoedelijk omdat dit van oudsher ook een meer socialistische hoek is."

Ook in de Achterhoek, de Veluwe en een deel van Zeeland waren er relatief meer mensen actief als vrijwilliger, aldus Latten. "In het zuiden van Limburg was dat aandeel juist weer wat lager, terwijl dit toch ook een katholieke hoek is. Wellicht komt dat door de meer Bourgondische leefstijl, wel lid van een vereniging maar minder actief vanuit de kerk als vrijwilliger."

Bron: CIP

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid