Spring naar bijdragen

Documentaire: War_in_Croatia


Aanbevolen berichten

Documentaire: War_in_Croatia

Bij deze een interessante documentaire over de oorlog in Kroatië.

In het begin worden een aantal zeer belangrijke feiten geïntroduceerd.

De documentaire behandelt drie belangrijke zaken. Eerst wordt de situatie in kaart gebracht waarin Kroatië belandde na de overwinning van de Kroatische Democratische Unie [HDZ] in 1990. De eerste actie van deze Kroatische regering [van HDZ] was het verwijderen van de clausule omtrent de Servische soevereiniteit uit de grondwet van de Republiek Kroatië. Dit had als gevolg dat de Krajina Serviërs, een staatsvolk van Kroatië, berooft werden van hun constituele rechten. Deze actie was compleet onwettelijk en in strijden met alle regels van Socialistisch Kroatië, Joegoslavië en de internationale wetgeving. Deze actie droeg bij aan de totstandkoming van een klimaat waarin etnische conflicten escaleerden. In de documentaire is te zien hoe de leden van de HDZ [Kroatische Democratische Unie] fascistische toespraken hielden en een partij programma promoveerden dat absoluut geen rekening hield met de Serviërs, het tweede staatsvolk van Kroatië. De leden van de HDZ hadden in 1990 veel overeenkomsten met de Kroatische fascisten, die in 1941 onder het patronaat van Nazi-Duitsland meer dan 800.000 Serviërs vermoordden. Het is logies dat de Krajina Serviërs die in 1941 door de Kroaten tot de totale uitroeiing veroordeeld werden, het partijprogramma van de HDZ niet zagen zitten. Zij kwamen in opstand tegen het HDZ-regime en dat was een reactie op de eenzijdige secessie van Kroatië van Joegoslavië en de verwijdering van de Servische constituele rechten uit de grondwet.

In het tweede gedeelde betreft het de illegale import van wapens. Het zogenaamde wapenembargo dat opgelegd werd aan Joegoslavië door de EG-landen was een fabeltje. Kroatië werd in 1990 bevoorraad met wapens door haar omringende landen. Er wordt uitgelegd hoe in 1990 Republiek Kroatië illegaal wapens aanschafte om een separatistische leger te kunnen organiseren.

Dit separatistische, Kroatische leger werd geïnstrueerd om de Serviërs uit de Kroatische steden en dorpen te verbannen en de Joegoslavische autoriteiten aan te vallen. De eigendommen van de Serviërs werden vernield, Serviërs werden verbannen en de kazernes van het reguliere Joegoslavische leger werden aangevallen. Dit allemaal wordt onderbouwen met videobeelden uit die periode, die door de westerse media niet werden uitgezonden. In het derde gedeelte worden etnische zuiveringen en misdaden tegen de Serviërs behandeld die plaats vonden vlak na de overwinning van de HDZ.

Deze documentaire is een hele goede tip voor die mensen die belangstelling hebben voor dit onderwerp en meer willen weten dan dat de westerse, eenzijdige media tot nu toe verkondigt.

Stelling: In 1990 [voor de escalatie van de burgeroorlog] organiseerde Kroatië een afscheidings-paraleger dat etnische Serviërs begon aan te vallen. Als je dit combineert met het feit dat de HDZ-regering in 1990 de clausule van de Servische soevereiniteit uit de Kroatische grondwet verwijderde, dan kom je tot de conclusie dat Kroatië een afscheidingsoorlog uitvoerde. Deze oorlog eindigde in de verbanning van de etnische Serviërs, ofwel de totstandkoming van een ethisch zuivere Kroatische staat. Zo werd het droom van de Kroatische fascistische leider Ante Pavelic in 1995 definitief verwezenlijkt. Dit hebben we te danken aan de nieuwe generatie van de Kroatische fascisten.

link

link

link

link

link

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik snap de bedoeling van dit topic niet en de stelling vind ik vaag en riekt naar een vooringenomenheid TEGEN Kroaten.

Vanwaar dit topic?

Wat is je persoonlijke betrokkenheid bij dit onderwerp?

Ben je er wel eens geweest bijvoorbeeld?

Waarom beperk je je tot de misdaden die de Kroaten in de Krajina hebben begaan en ga je voorbij aan de gruwelijke misdaden die bijv. Serviërs en Bosniërs hebben begaan? (Alsof het zo makkelijk is om dat onderscheid te maken, zeker in de Krajina heb je een 'smeltkroes' van verschillende etnische 'smaken').

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid