Spring naar bijdragen

Excommunicatie, kan het nog?


Aanbevolen berichten

Gast Anon_phpbb

Quote:

Inderdaad. Het is 'levensgevaarlijk' je niet aan te sluiten bij JG. Ze leren namelijk dat allen die geen JG zijn, bij Armageddon zullen sterven. Dat staat toch bijna zwart op wit in de Wachttoren.

Je doet alsof dat iets bijzonders is, maar het is vrij kenmerkend voor veel religies/geloofsovertuigingen dat het levensgevaarlijk is, of schadelijk voor je eeuwige ziel, geest, of wat ook, om niet te geloven of te leven volgens de eigen normen.

Quote:
Als je het 'anders ziet' mag je het niet zeggen. Zo ontstaan er bij JG dus ook ernstig psychisch onderdrukte personen.

tsja, waar niet?

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Cornelius,

Je doet er nogal luchtig over. Er zijn niet veel religies in Nederland, die als splijtzwam een familie openrijt door excommunicatie-protocollen omdat een gelovig familielid hardop over zijn twijfels in de Organisatie spreekt.

Zoals je in het bericht hierboven ziet, gebeurde dat zelfs als per ongeluk bekend werd, dat een echtpaar bepaalde vormen van seks beoefende.

'tja, waar niet?'

Valt me nog mee dat je niet zegt: "Maar al die arme mensen in de 3e wereld of dictaturen dan?"

smile.gif

We leven in een zgn 'beschaafd' land waar zoiets niet meer zou hoeven.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Quote:

Cornelius,

Je doet er nogal luchtig over.

Natuurlijk. Ik snap best dat jij daar anders in zit. Je hebt jarenlang (overigens op een best prettige manier) je geloof verkondigd en daar héél veel harde tegenstand bij ondervonden. Vervolgens veranderde je van geloof, en alles wat je met een overigens wat arrogante zekerheid verkondigde als feit, werd vervangen door nieuwe "feiten". Ik vond dat je toen al weinig relativeringsvermogen had, en dat idee heb ik in mindere mate nog steeds.

Quote:
Er zijn niet veel religies in Nederland, die als splijtzwam een familie openrijt door excommunicatie-protocollen omdat een gelovig familielid hardop over zijn twijfels in de Organisatie spreekt.

Er zijn nog maar weinig mensen over in Nederland voor wie geloof werkelijk op de eerste plaats komt, vermoed ik.

Quote:
Zoals je in het bericht hierboven ziet, gebeurde dat zelfs als per ongeluk bekend werd, dat een echtpaar bepaalde vormen van seks beoefende.

Ja, en? Ik lees elders dat de GKv weer eens aan het splijten is, vanwege leerstellige kwesties die mij niet boeien. En toen de PKN ontstond, spleten ook hele gezinnen, over kwesties die mij niet boeien. En zo boeit jou kennelijk niet hoe mensen sex hebben. Kan ik me voorstellen, maar kennelijk is het voor andere mensen wel reuze belangrijk.

Quote:
'tja, waar niet?'

Valt me nog mee dat je niet zegt: "Maar al die arme mensen in de 3e wereld of dictaturen dan?"

smile.gif

We leven in een zgn 'beschaafd' land waar zoiets niet meer zou hoeven.

Fout. Wat ik bedoelde is dat sommige mensen vrij vatbaar zijn voor psychische problemen, ongeacht hun omgeving. Dat kan je die omgeving niet verwijten. Je hebt wel een punt als je kan aantonen dat psychische problemen onder JG's significant méér voorkomen dan elders. En dan nog is de vraag of je causaliteit hebt aangetoond.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

De tweede doopvraag, daarin moet je erkennen dat ZIJ 'de door Gods geest geleide organisatie' zijn. In andere Bijbelstudie sessies, wordt jou geleerd dat
alleen
zij de waarheid hebben en dat je alleen tot Jezus kunt komen door een goede JG te zijn.

Even ter verduidelijking, ik heb dit topic niet geopend om excommunicatie te verdedigen, noch om JG standpunten te verdedigen.

Quote:
Ik ben opgegroeid met JG, dus was er geen sprake van 'voor' of 'na' doop. Dat was als jongere van 17 voor mij meer dan logisch.

De doop is een logische stap als je opgroeit tussen getuigen, maar niemand dwingt je om zo vroeg gedoopt te worden. Zeker niet als je zo twijfelt aan wat er gezegd wordt.

Quote:
Dat verklaart veel.

Op een ander forum zit ook zo'n persoon. Drie maanden geleden was hij nog tegen 'van huis tot huis' werk, en na een paar maanden, zie je ze gewoon veranderen.

Zelfde retoriek, zelfde Bijbel, en 'van huis tot huis' is okey.
smile.gif

Zo'n Bijbelstudie is levensgevaarlijk, want je wordt geleerd om het Besturende Lichaam te volgen. (Onder het mom van Jezus volgen)

Als je je ooit laat dopen, is er geen eervolle terugtrekking.

Als je je sociale leven rondom JG hebt gebouwd, zul je die in één klap, mogelijk ook je 'vriendin of wel vrouw' kwijtraken.

DAT is de excommunicatie bij JG. Niet iets van alleen mijzelf, maar ik kan een getuigenboek van ervaringsdeskundigen aanleggen. Allemaal exJG die hun familie kwijt zijn geraakt. (Dat er nog geen 'dwaze moeders' (exJG) zijn is nog een wonder)

Zozo, flinke karakterschets maak je daar, erg plausibel ook. Even alle gekheid op een stokje, ik heb ongeveer een jaar studie nu, maar ik ben weinig overtuigd van geloof an sich, dat terzijde..

Ik vraag mij af, op wat voor manieren wordt excommunicatie uitgevoerd bij de andere denominaties, is de familiebreuk en het negeren exclusief voor JG?

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Jon,

Excommunicatie en de familiebreuk is uniek voor enkele fanatieke kerken. In de 'Bible-belt' komt het voor, bij JG en bij Mormonen en Moslems (niet bij alle, maar je geloof afzweren, kan daar zeer gevaarlijk zijn!).

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Ik gaf een lijstje met vraagtekens niet uitroeptekens.

De vraagteken was dus =waarvoor= geldt excommunicatie?

Je komt met erg extreme voorbeelden; nazisme vs geallieerden.

Wat nu als je niet meer naar de kerk gaat, en zegt: "Ik aanbid God in mijn hart, niet in de kerk want dat is een poppenkast." (Of zo)

Moet je dan geëxcommuniceerd worden?

Mijn ervaring is dat zoiets zeggen in de kerk waar ik zat, zo'n uitspraak tot het verlies van je familie leidt.

Dat zie ik niet als reden voor excommunicatie. Dat heeft te maken met de vrije wil van een mens en zo'n persoon maakt het alleen maar voor zichzelf moeilijk omdat een gelovige het erg nodig heeft voor zijn/haar geloofsleven om deel uit te maken van een/de gemeente, zodat het geloof groot en juist blijft en zodat de gelovige blijft groeien in geloof en enthousiasme. Zo'n persoon heeft dan alleen zichzelf ermee. Er is dan geen reden voor excommunicatie, maar het zou alleen goed zijn als gemeenteleden of opzieners die persoon (zonder dwang) aanmoedigen naar de gemeente te blijven gaan. En als die persoon vastbesloten is, is het goed om niet verder aan te dringen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Jon,

Excommunicatie en de familiebreuk is uniek voor enkele fanatieke kerken. In de 'Bible-belt' komt het voor, bij JG en bij Mormonen en Moslems (niet bij alle, maar je geloof afzweren, kan daar zeer gevaarlijk zijn!).

Nu ik zo je woorden nog is doorlees, krijg ik steeds meer het idee dat je iets hebt tegen religie opzich, een leiding boven je, het monopoly op de waarheid etc..

Zoals Dhr van Wijck al zei, is dit natuurlijk de kern van zowat elke religie.


Samengevoegd:

Quote:

Jon,

Bij JG was in de jaren 70, in het begin bepaalde vormen van seks -binnen- het huwelijk al een reden om uitgesloten te kunnen worden.

Ik citeer

Wachttoren van 15-02-1973 blz. 127,

Het is stellig niet de verantwoordelijkheid van ouderlingen of wie maar ook in een christelijke gemeente om een onderzoek in te stellen naar het persoonlijke leven van echtparen. Mochten toekomstige gevallen van buitensporig onnatuurlijk gedrag, zoals
orale of anale copulatie
, niettemin onder hun aandacht worden gebracht, dan zullen de ouderlingen optreden ten einde te trachten de situatie te corrigeren voordat er verdere schade wordt aangericht, net zoals zij dit in het geval van elk andere ernstige kwaad zouden doen. Hun zorg gaat er vanzelfsprekend naar uit degenen die afdwalen en die ’in de strik van de Duivel zijn gevangen’ te trachten te helpen (2 Tim. 2:26). Maar als personen er moedwillig blijk van geven geen respect te hebben voor Jehovah Gods huwelijksregelingen, wordt het noodzakelijk hen als gevaarlijk
„zuurdeegâ€, dat anderen zou kunnen besmetten, uit de gemeente te verwijderen. — 1 Kor. 5:6, 11-13.

Ik bedoel maar, je begint over dit onderwerp 'is excommunicatie' ok.

In -normale- vorm wel. Maar niet elke kerk/genootschap hanteert dezelfde norm. (Zoals je hierboven kunt zien!)

Ik kwam zelf dit tegen over, anale en orale seks:

*** w83 15/6 blz. 31 Houd het door God ingestelde huwelijk in ere! ***

Maar als nu een van de partners met zijn of haar wederhelft een duidelijk perverse seksuele handeling wil bedrijven? De hierboven uiteengezette feiten tonen aan dat porneia betrekking heeft op onwettig seksueel gedrag buiten de huwelijksregeling. Wanneer derhalve een partner perverse handelingen, zoals orale of anale seks, binnen het huwelijk afdwingt, zou dit geen schriftuurlijke basis vormen voor een echtscheiding die een van beide of beide partners de vrijheid zou schenken om te hertrouwen. Ook al is een gelovige partner ontdaan over de situatie, dan zal toch het streven van die persoon om vast te houden aan schriftuurlijke beginselen, een zegen van Jehovah tot gevolg hebben. In dergelijke gevallen kan het nuttig zijn wanneer het echtpaar het probleem openhartig bespreekt, waarbij zij vooral in gedachte houden dat seksuele betrekkingen eerbaar, gezond, en een uitdrukking van tedere liefde moeten zijn. Dat sluit beslist alles uit waardoor iemands partner gekwetst of geschaad zou kunnen worden.

*** w83 15/6 blz. 31 Houd het door God ingestelde huwelijk in ere! ***

Zoals reeds werd opgemerkt, staat het niet aan ouderlingen om als een politieagent toezicht te houden op de intieme huwelijksaangelegenheden van echtparen in de gemeente. Indien echter bekend zou worden dat een lid van de gemeente binnen de huwelijksverbintenis perverse seksuele betrekkingen beoefent of deze openlijk propageert, zou zo iemand beslist niet onberispelijk zijn en dus niet in aanmerking komen voor bijzondere voorrechten zoals het dienen als ouderling, dienaar in de bediening of pionier. Een dergelijke handelwijze en het propageren ervan zou zelfs tot uitsluiting uit de gemeente kunnen leiden. Waarom?

*** w83 15/6 blz. 31-32 Houd het door God ingestelde huwelijk in ere! ***

In Galáten 5:19-21 worden vele verdorven praktijken genoemd die niet onder porneia vallen, en die ertoe zouden kunnen leiden dat men Gods koninkrijk niet beërft. Daartoe behoren „onreinheid†(Grieks: akatharsia, dat smerigheid, verdorvenheid, onzedelijkheid betekent) en „losbandig gedrag†(Grieks: aselgeia, dat bandeloosheid, wulpsheid, schaamteloos gedrag betekent). Evenals porneia kunnen deze verdorven praktijken, wanneer ze ernstige vormen aannemen, redenen zijn voor uitsluiting uit de christelijke gemeente; echter niet voor het verkrijgen van een schriftuurlijke echtscheiding. Iemand die op onbeschaamde wijze stuitende en weerzinwekkende seksuele handelingen propageert, zou schuldig zijn aan losbandig gedrag. Natuurlijk kan iemand met die mentaliteit zelfs zo diep zinken dat hij porneia bedrijft; dan zou er een basis zijn voor een schriftuurlijke echtscheiding. Hoe zorgvuldig dienen alle toegewijde christenen al dergelijke „werken van het vlees†te mijden en te bestrijden! — Gal. 5:24, 25.

Nou komt dit artikel uit 1983, kan iemand mij misschien vertellen of dit nog van kracht is?(aime, ft)

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Quote:

[...]

Nou komt dit artikel uit 1983, kan iemand mij misschien vertellen of dit nog van kracht is?(aime, ft)

Weer raak Jon! smile.gif

Bij JG weet je inderdaad nooit of iets nog van kracht is. "Nieuw licht" heet dat. Oud licht, is onwaar geworden.

Hoe kan men iets 'waarheid' noemen, terwijl het steeds verandert? Waarheid is constant.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Ik kwam zelf dit tegen over, anale en orale seks:

*** w83 15/6 blz. 31 Houd het door God ingestelde huwelijk in ere! ***

Maar als nu een van de partners met zijn of haar wederhelft een duidelijk perverse seksuele handeling wil bedrijven? De hierboven uiteengezette feiten tonen aan dat porneia betrekking heeft op onwettig seksueel gedrag buiten de huwelijksregeling. Wanneer derhalve een partner perverse handelingen, zoals orale of anale seks, binnen het huwelijk afdwingt, zou dit geen schriftuurlijke basis vormen voor een echtscheiding die een van beide of beide partners de vrijheid zou schenken om te hertrouwen. Ook al is een gelovige partner ontdaan over de situatie, dan zal toch het streven van die persoon om vast te houden aan schriftuurlijke beginselen, een zegen van Jehovah tot gevolg hebben. In dergelijke gevallen kan het nuttig zijn wanneer het echtpaar het probleem openhartig bespreekt, waarbij zij vooral in gedachte houden dat seksuele betrekkingen eerbaar, gezond, en een uitdrukking van tedere liefde moeten zijn. Dat sluit beslist alles uit waardoor iemands partner gekwetst of geschaad zou kunnen worden.

*** w83 15/6 blz. 31 Houd het door God ingestelde huwelijk in ere! ***

Zoals reeds werd opgemerkt, staat het niet aan ouderlingen om als een politieagent toezicht te houden op de intieme huwelijksaangelegenheden van echtparen in de gemeente. Indien echter bekend zou worden dat een lid van de gemeente binnen de huwelijksverbintenis perverse seksuele betrekkingen beoefent of deze openlijk propageert, zou zo iemand beslist niet onberispelijk zijn en dus niet in aanmerking komen voor bijzondere voorrechten zoals het dienen als ouderling, dienaar in de bediening of pionier. Een dergelijke handelwijze en het propageren ervan zou zelfs tot uitsluiting uit de gemeente kunnen leiden. Waarom?

*** w83 15/6 blz. 31-32 Houd het door God ingestelde huwelijk in ere! ***

In Galáten 5:19-21 worden vele verdorven praktijken genoemd die niet onder porneia vallen, en die ertoe zouden kunnen leiden dat men Gods koninkrijk niet beërft. Daartoe behoren „onreinheid†(Grieks: akatharsia, dat smerigheid, verdorvenheid, onzedelijkheid betekent) en „losbandig gedrag†(Grieks: aselgeia, dat bandeloosheid, wulpsheid, schaamteloos gedrag betekent). Evenals porneia kunnen deze verdorven praktijken, wanneer ze ernstige vormen aannemen, redenen zijn voor uitsluiting uit de christelijke gemeente; echter niet voor het verkrijgen van een schriftuurlijke echtscheiding. Iemand die op onbeschaamde wijze stuitende en weerzinwekkende seksuele handelingen propageert, zou schuldig zijn aan losbandig gedrag. Natuurlijk kan iemand met die mentaliteit zelfs zo diep zinken dat hij porneia bedrijft; dan zou er een basis zijn voor een schriftuurlijke echtscheiding. Hoe zorgvuldig dienen alle toegewijde christenen al dergelijke „werken van het vlees†te mijden en te bestrijden! — Gal. 5:24, 25.

Nou komt dit artikel uit 1983, kan iemand mij misschien vertellen of dit nog van kracht is?(aime, ft)

Hoe staat het idee van de schriftuurlijke echtscheiding eigenlijk tegenover 1 Korinthe 7, 10 en 11?

10 Degenen die getrouwd zijn geef ik, nee, niet ik – de Heer geeft hun het volgende gebod: een vrouw mag niet scheiden van haar man 11 (is ze al gescheiden, dan moet ze dat blijven of zich met haar man verzoenen), en een man mag zijn vrouw niet wegsturen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid