Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

link

Eerste huis uit Jezus' jeugd in Nazareth gevonden

Archeologen in Nazarteh hebben vandaag gemeld de resten van een huis te hebben opgegraven dat uit de tijd van Jezus' geboorte stamt.

Het is voor het eerst dat in het dorp waar Jezus opgroeide een tweeduizend jaar oud huis wordt blootgelegd. Het huis zou aanwijzingen kunnen geven over het leven in de tijd van Jezus' jeugd.

Het onderkomen en al oudere ontdekkingen van nabij gelegen graven wekken de indruk dat Nazareth een afgelegen dorpje was van ongeveer vijftig huizen. De Joodse bewoners zijn overduidelijk niet rijk geweest en zij verscholen zich soms in grotten voor de Romeinse indringers, aldus archaeologe Yardena Alexandre, directeur opgravingen van de Israëlische oudheidkundige dienst.

Afgaande op potscherven die bij het huis zijn gevonden, moet er een eenvoudige Joodse familie hebben gewoond, stelt Alexandre. De eenvoud blijkt ook uit het feit dat er geen glasscherven of resten van geïmporteerde producten zijn gevonden.

Alexandres team legde de resten van een muur, een schuilplaats en een binnenplaats bloot. De archeologen vonden ook een watersysteem dat waarschijnlijk regenwater van het dak opving voor gebruik in huis. Hoe groot het huis is geweest, is nog niet duidelijk. Er is 85 vierkante meter uitgegraven, maar het zou volgens Alexandre een onderkomen voor een grootfamilie kunnen zijn geweest en dan zou dit slechts een deel van het gebouw zijn.

Er was een verdekte ingang naar een kleine kunstmatige grot, geschikt voor zes personen. Die kan als schuilplaats hebben gediend in de tijd dat Romeinse soldaten Joodse opstandelingen bestreden. Maar de Romeinen hebben in feite niet in Nazareth gevochten; het dorpje was daarvoor te onbeduidend. Het leger hield zich meer bezig met de steden en dorpen die op strategische heuvels lagen, aldus archeologe Alexandre.

De gevonden potscherven stammen uit de tijd van Christus, de laat-Griekse en vroeg-Romeinse tijd van 100 voor tot 100 jaar na Christus. Verder zijn er in en rond Nazareth geen artefacten uit de tijd van Christus aangetroffen, op enkele grot-graven na net buiten het dorp. Op basis daarvan kan een ruwe schatting van het aantal inwoners van Nazareth worden gemaakt, meent Alexandre.

Het huis is gevonden onder ruïnes van recenter datum en ligt in de binnenhof van een vroeger klooster, vlak bij de Basiliek Maria Boodschap. De jongere restanten worden nu weggeruimd maar wel bewaard. Alexandre verwacht dat er verder niet veel uitgegraven kan worden, zodat dit huis als enige een beeld kan schetsen van de omgeving waarin Jezus opgroeide.

\"Jezus en zijn tijdgenoten zouden deze plek gekend kunnen hebben\", meent Alexandre. De ontdekking, zo vlak voor Kerstmis, is door plaatselijke christenen met instemming begroet. \"Als de mensen niet spreken, spreken de stenen\", aldus Jack Karam van de nabijgelegen Basiliek Maria Boodschap.

leuk om even hier te plaatsenbig-smile.gif

Zie ook NOS teletekst pag 136 (op dit moment)

of

link

en voor de echte liefhebber 5 berichten op een rij: (miss volgen er nog meer)

link

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid