Spring naar bijdragen

Perfectionisme; alles of niets


zie stelling  

  1. 1. zie stelling

    • Eensch!
      8
    • Neen!
      2


Aanbevolen berichten

Quote:

Wat is het verschil? Je wilt het perfect doen en mag geen fouten maken. En als je dat toch doet, wordt je boos.

Ik ben niet zo'n held in het direct goed formuleren wat ik nou exact bedoel. Vaak is dat (net als met anderen) een proces. Ik heb nog even zitten denken. Perfectionisme heeft uiteraard het 'streven naar het maximale' in zich, dat lijk mij ook logisch. Wel moet daar een kanttekening bij gemaakt worden dat bij de bewoordingen 'streven naar het maximale' bij perfectionisme meer het 'streven naar perfectie' is. Het maximale hoeft namelijk niet perfect te zijn.

Wie streeft naar perfectie komt denk ik altijd bedrogen uit, natuurlijk kun je streven naar perfectie, waarbij de nadruk in deze ligt op het woord 'streven naar', maar kun je jezelf neerleggen bij het niet behalen van die perfectie. Je legt je dan als het ware neer bij het feit dat het perfecte niet haalbaar is (in een bepaalde situatie). Ik zou er dan voor kiezen de zin 'streven naar het maximale' te gebruiken, om de term 'streven naar het perfecte' echt te reserveren voor het streven vanuit perfectionistisch oogpunt. Het perfecte is voor ons menselijk namelijk een niveau te hoog. Wie daar van overtuigd is (zal naar mijn mening) dus ook niet naar streven, hij streeft dan naar het maximale en zal het perfecte zo goed mogelijk proberen te benaderen.

Daarnaast ben ik van mening dat perfectionisme zich onderscheid van het naakte 'streven naar het maximale' in zijn obsessieve eigenschappen. Het is zeg maar niet omgekeerd evenredig. Een perfectionist streeft naar het maximale, nog meer zelfs, naar het perfecte, wat boven het maximale ligt. Iemand die streeft naar het maximale is niet automatisch een perfectionist. Dan moet dat idee van 'het perfecte' (het onbereikbare) aanwezig zijn én de obsessieve tendensen van het streven naar dat perfecte.

Een perfectionist legt zich niet neer bij het niet behalen van dat perfecte. Hij gaat of gewoon keihard door (waardoor het maximale behaald wordt), en andere mensen zullen die waarderen. De perfectionist is echter niet tevreden, het is niet goed genoeg, ook al vind iemand anders dat wel.

Zoiets (A)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Ergo, je mag geen fouten maken?

Hmmm, misschien niet als ik het zo stel.

Mjah, in mijn stukje wel, maar ik heb het volgens mij achteraf gelezen niet over perfectionisme, volgens mij is perfectionisme meer jezelf het achteraf afrekenen. Ik had het over toewijding denk ik, dan weet je namelijk dat je soms geen fouten maakt maar fouten meer een soort van gebeuren. Een toegewijd iemand schat ik zo in om zichzelf te kunnen vergeven omdat zijn toewijding tegen zijn fouten pleit. Bij een perfectionist kan je ook toewijding vinden, alleen wordt de nadruk op de fouten gelegd en laat de toewijding hem koud. Een perfectionist is misschien ook wat taakgericht terwijl de toegewijde wat procesgerichte reflectie in zijn eindoordeel meerekent.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 2 weeks later...
Gast Anon_phpbb

perfecionisme is zeker niet een erg positieve eigenschap.(vind ik dan_) Ik zelf ben ook erg perfectionistisch en het werkt tot nu toe nog altijd tegen me. Ik word er vaak ook heel erg onzeker van...

maar ik ben wel opgegroeid met het idee van mijn vader zijn kant dat ik perfect moest zijn.

dus dat heeft hij me altijd verteld.

en dat is moeilijk af te leren. Maar het zou wel handiger zijn als ik het niet had.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid