Spring naar bijdragen

Mattheus 1


Aanbevolen berichten

In de Bijbel komt best een aantal geslachtsregisters voor. Deze lijken vaak saai om te lezen, het lijkt niet meer dan een oneindig lange lijst met nietszeggende namen. Toch kan je, als je iets verder leest dan dat, ook uit die geslachtsregisters hele mooie boodschappen halen. Naar mijn idee staat het mooiste geslachtsregister in Mattheus 1:1-16. Nog niet overtuigd? Ga dan met mij op reis door het geslachtsregister van Jezus.

Quote:
2 Abraham verwekte Isaak, Isaak verwekte Jakob, Jakob verwekte Juda en zijn broers.

Jakob had zijn vader bedrogen om de zegen te ontvangen. Hij vluchtte naar zijn oom Laban waar hij zijn 2 nichten tot vrouw nam en daarnaast hun 2 slavinnen als bijvrouwen.

Quote:
Juda verwekte Peres en Zerach bij Tamar, Peres verwekte Chesron, Chesron verwekte Aram

Zoals het hier staat lijkt er niets aan de hand. Maar in Genesis 38 is te lezen dat Tamar de schoondochter van Juda was die zwanger werd van haar schoonvader door hem, als hoer verkleed, te verleiden. Juda was dus een hoerenloper, die met zijn schoondochter seks had.

Quote:
4 Aram verwekte Amminadab, Amminadab verwekte Nachson, Nachson verwekte Salmon, 5 Salmon verwekte Boaz bij Rachab

De bloedlijn gaat door tot aan Boaz die bij Rachab wordt verwekt. Het is niet 100% zeker of dit dezelfde is als de hoer Rachab die de verspieders in Jericho hielp, maar dat ze bij name wordt genoemd lijkt daar wel op te wijzen. In dat geval is Boaz technisch gezien een hoerenzoon.

Vers 5 gaat door:

Quote:
Boaz verwekte Obed bij Ruth, Obed verwekte Isaï

Boaz verwekte Obed bij Ruth. Ruth was een Moabitische, zoals in het boek Ruth wordt verteld. De Moabieten waren grote vijanden van Israel. Nu is het interessant om na te zoeken waar de Moabieten vandaan komen. Dat is na te lezen in Genesis 19:30-37. De Moabieten waren afstammelingen van Moab, die Lot bij één van Zijn dochters verwekte, toen zij hem dronken hadden gevoerd.

Quote:
6 Isaï verwekte David, de koning.

Van David wordt gezegd dat hij rossig haar had en sprekende ogen en uit het verhaal van zijn zalving als koning (1 Sam 16) blijkt dat hij eigenlijk niet werd meegeteld bij de zonen van Isaï. Dit alles wijst erop dat David waarschijnlijk ook een buitenechtelijk kind was.

Vers 6 gaat door:

Quote:
David verwekte Salomo bij de vrouw van Uria

Waarschijnlijk is het verhaal van David en Batseba (2 Sam 11) wel bekend bij de meesten. David ziet Batseba baden en laat haar halen om met haar te slapen. Ze wordt zwanger en om deze fout te bedekken, zorgt hij dat Uria sterft.

David was een man naar Gods hart, maar hij had tientallen vrouwen, had een afgodsbeeld in huis (1 Sam 19), was door te liegen verantwoordelijk voor de dood van 85 priesters (1 Sam 22) en kon soms erg driftig worden (1 Sam 25).

Quote:
Salomo verwekte Rechabeam

Salomo was een wijze koning, maar zijn 700 vrouwen en 300 bijvrouwen verleidden hem om te buigen voor afgoden en afgodentempels te bouwen. Dat was ook de reden dat het rijk verdeeld werd. In 1 Kon 14:21 is ook te lezen dat Rechabeam, zijn opvolger, werd verwekt bij Naäma, een Ammonitische. De Ammonieten waren we al eerder tegengekomen in Genesis 19:38. Zij stamden af van de andere dochter van Lot die ook zwanger werd van haar eigen vader.

Quote:
Rechabeam verwekte Abia

Naast zijn twijfelachtige afkomst werd er onder Rechabiam veel afgoderij bedreven. Afgodendienst, tempelprostitutie en zedeloosheid waren de orde van de dag.

Uiteindelijk gaat de bloedlijn door tot Jozef, de “vader†van Jezus. Jezus is dus een “afstammeling†van leugenaars, hoerenlopers, moordenaars, afgodenvereerders en mensen uit incestueuze geslachten.

Daar kan je een les uit trekken. God koos er niet voor om Zijn eniggeboren Zoon te laten komen uit een perfecte familie die altijd zonder vlek of rimpel was gebleven, maar verbond zijn trouw aan zeer imperfecte mensen. Hij koos ervoor zondaars te gebruiken in Zijn plan, de meest “onmogelijke†mensen in de lijn van de Messias te laten voorkomen. Daarin zie ik een stuk van Zijn oneindige genade. Dat je niet perfect hoeft te zijn om gebruikt te kunnen worden door God, maar dat Hij juist een expert is in het inzetten van zondaars in Zijn plan

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid