Spring naar bijdragen

Orakels en Orakelen


Aanbevolen berichten

Een blijkbaar normale methode om uit een moeiljke kwestie te komen was het Orakel in bijbelse tijden.

Deze werd dan bijna alleen maar toegepast als het om "het één of het ander" ging.

dus een tweestrijd, een vraag wat slechts beantwoord kan worden met ja of nee.

Enkele voorbeelden uit het oude testament:

Num 27,21

Hij zal voor de priester Eleazar staan, opdat deze voor het aangezicht des HEREN de beslissing van de Urim voor hem vrage; op zijn bevel zullen zij uitrukken en op zijn bevel zullen zij inrukken, hij en alle Israëlieten met hem, en de gehele vergadering.

1 Sam 28,6

En Saul vroeg de HERE, maar de HERE antwoordde hem niet, noch door dromen noch door de Urim noch door de profeten.

Ezra 2,63

en de stadhouder deed aangaande hen de uitspraak, dat zij van het allerheiligste niet mochten eten, totdat een priester zou optreden met Urim en Tummim.

Een bekende uit het nieuwe testament:

handelingen 1:20/26 ( de vervanging van Judas voor een nieuwe apostel)

~20 In het boek van de Psalmen staat namelijk geschreven: “Laat zijn woonplaats een woestenij worden en laat niemand daar meer verblijven.†En ook: “Laat een ander zijn taak overnemen.†21 Daarom moet een van de mannen die steeds bij ons waren toen de Heer Jezus onder ons verkeerde, 22 vanaf de doop door Johannes tot de dag waarop hij in de hemel werd opgenomen, samen met ons getuigen van zijn opstanding.’

23 Ze stelden twee kandidaten voor: Josef Barsabbas, die de bijnaam Justus had, en Mattias. 24 Daarna baden ze als volgt: ‘U, Heer, doorgrondt ieders gedachten. Wijs van deze beide mannen degene aan die u gekozen hebt 25 om als apostel zijn dienende taak te verrichten en de plaats in te nemen van Judas, die zijn ondergang tegemoet is gegaan.’ 26 Ze lieten hen loten en het lot viel op Mattias. Hij werd aan de elf apostelen toegevoegd.

------

Wat is er gebeurd met deze orakels binnen het Christendom.

Tegenwoordig zien we orakels over het algemeen als occult of spiritisme, en moeten wij christenen alle antwoorden zien te vinden in gebed of schrift wat mij gelukkig al een hoop voldoening geeft.

Is het volgens jullie goed te keuren of te verwerpen wanneer een gelovige zich wend tot een (hedendaags) orakel en daarin aan G-d een openbaring vraagt?

Ben benieuwd!

Shalom.

Seth

Link naar bericht
Deel via andere websites

Als je bid, probeer je dan niet altijd zelf een orakel te zijn?

God om een openbaring vragen, dat is toch de normaalste zaak van de wereld. In Gebed, bij een mis, via een priester o.i.d.

Dus ja, dit gebeurd nog steeds. Maar je wenden tot iemand die zichzelf orakel noemt. Tja, dat moet iedereen maar voor zichzelf weten smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Quote:
Op woensdag 10 januari 2007 12:18:44 schreef Seth het volgende:

Is het volgens jullie goed te keuren of te verwerpen wanneer een gelovige zich wend tot een (hedendaags) orakel en daarin aan G-d een openbaring vraagt?

Te verwerpen. Want áls God spreekt, spreekt God tot iedereen die in Hem gelooft.

De relatie mens vs. God is voor mij een persoonlijke.

Bovendien denk ik dat je vrij weinig aan een openbaring van een ander hebt als je het zelf niet ervaart.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 5 years later...
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid