Spring naar bijdragen

Taquoriaan

Members
  • Aantal bijdragen

    547
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door Taquoriaan

  1. Quote:

    [...]

    Als je een goede bijbelvertaling hebt zoals de NWV ,staan de verwijsteksten in een kolommetje erbij !Dan weet je direct vanwaar de uitspraak komt!

    Als je een goede waarheidsgetrouwe vertaling wilt, zou ik de Willibrord 1978 of de NBV nemen. De NWV is geen waarheidsgetrouwe vertaling van de originele grondtekst. Er zijn hele stukken weggelaten en elders stukken toegevoegd die in geen enkele grondtekst voorkomen.

    Willibrordvertaling: link

    Nieuwe Bijbelvertaling: link

    Als je de Willibrordvertaling 1978 neemt, dan staat er aan het begin van elk bijbelboek een inleiding met achtergrondvertaling en onderaan elke pagina noten. In de kantlijn vind je alle verwijzingen: teksten waarnaar een vers verwijs en andere verzen die naar het vers dat je leest verwijzen.

  2. Ik geloof want ik houd van God. Ik houd van God omdat Hij van mij houdt. Geen idee waarom Hij dat doet, maar Hij doet het.

    Over de hemel enzo denk ik eigenlijk nooit na. Ik vind het ook niet zo'n relevant onderwerp. Hemel enzo worden pas relevant nadat je dood bent. clown.gif

  3. Quote:

    Ik geloof God ook op zijn woord. Daarmee zeg ik neit, en bedoel ik ook niet te zeggen ,dat wanneer jij het anders gelooft jij dat neit doet. Dit is hoe ik het interpreteer en dat is de manier waarop IK God op zijn woord geloof.

    Wat bedoel je dan precies met God geloven "op zijn woord"? Dat doe ik ook, ik neem de Heilige Schrift letterlijk. Alleen, als ik dan zo redenerend op een site als Refoweb post, word ik voor 'vrijzinnig' uitgemaakt, omdat ik de Schrift niet letterlijk neem.

    Kennelijk bestaan er op z'n minst twee mogelijke interpretaties van 'God op zijn woord geloven'. De ene versie staat in lijn met de Joodse traditie en ook met 2000 jaar aan traditie van de Kerk, de andere is wat recenter en typisch 19e eeuws Westers protestants.

    Het punt wat Pius wil maken, denk ik, is dat in dit soort discussies, je vaak ziet dat mensen die zeggen dat ze de Bijbel letterlijk nemen daarmee een 'orthodox' statement willen maken en de Schepping in zes dagen aannemen. En daarmee maken ze impliciet duidelijk dat andere lezingen niet orthodox zijn.

    En volgens mij is dat maar zeer de vraag. Als ik naar de Schrift kijk op een orthodoxe wijze (zeg maar zoals het altijd is uitgelegd 2000 jaar lang), dan durf ik te beweren dat de 'letterlijke interpretatie' van bovengenoemde protestanten niet orthodox is.

    Natuurlijk bedoel ik niet jou, in dit voorbeeld, maar andere protestanten. Ik denk dat jij onbedoeld, door een wat ongelukkige manier van formuleren, het nu net laat lijken alsof jij zo met de Schrift omgaat. Uit andere posts lees ik dat dit niet zo is. flower.gif

    Wat ik wil zeggen: tegenover de 'letterlijke interpretatie' van protestanten staat niet noodzakelijkerwijze een 'figuurlijke interpretatie'. Mijn katholieke letterlijke interpretatie is niet de protestantse letterlijke interpretatie, maar het is ZEKER geen figuurlijke interpretatie...

  4. Quote:

    [...]

    Ideëen zat;

    Zijn visie op Maria als de modelgelovige, de Kerk als Moeder, visie op de Sacramenten die qua sfeer i.i.g. veel katholieker is dan in, denk ik, het meerendeel van de hedendaagse Gereformeerde kerken, zijn predestinatiegedachte die voor het grootste gedeelte juist goed aansluit op die van Augustinus, maar ook van Thomas(veel meer dan de altijd benadrukte verschillen), zijn 'sensus catholica' gecombineerd met levensernst die je bij veel zuid-europese heiligen óók terugvind. enz...

    dit lepel ik zo even op met nog een duf hoofd hoor.
    puh2.gif

    kortom, ik heb wel ideëen genoeg, maar schrijven lukt me nog niet lekker.
    puh2.gif

    Daar zijn ook wel wat bronnen over:

    John Calvin, Calvini Opera Ev Johann c II: op 47, 39

    John Calvin, Calvini Opera Serm, de la proph, de Christ: op 35, 686

    John Calvin, Calvini Opera Harm Ev ad Luc I, 34:op 45, 38

    John Calvin, Calvini Opera Harmonie Evangelique, Ser IX, op 46, 122

    John Calvin, Calvini Opera Ser IX, op 46, 122

    John Calvin, Calvini Opera Hom XXXI, 1,lib Sam, CX: op29, 583

    Konrad Algermissen, John Calvin, in Marienlehre, Regensburg, 1967

    Konrad Algermissen, John Calvin, in Marienlexikon, Regensburg, 1988

    Verder is deze link wel handig om je wat in te lezen als je nog niet zoveel over Calvijn weet.

    Toen ik nog theologie studeerde hebben we eens een studie gedaan van de Reformatie vanuit protestants en katholiek perspectief (door boeken te vergelijken). Ik vond het heel verhelderend om de twee benaderingswijzen zo naast elkaar te zien: de katholieke werken hebben de neiging om echt de wijzen op de 'katholieke' visies die Calvijn nog had, terwijl je dat soort aspecten van zijn persoonlijke devotie haast niet terugvindt in protestantse (gereformeerde) werken.

  5. Als je onder twee gedaantes de Heer ontvangt moet je wel kauwen, omdat je anders moet metselen smile.gif

    Ik denk dat je niet moeilijk moet doen over hoe je de Heer ontvangt. Het is een zeer persoonlijke en intieme gebeurtenis, je daarbij op je gemak voelen lijkt me wezenlijk voor het spirituele aspect.

  6. Quote:

    Je gaat nu ook nog eens woorden in mijn mond leggen??????!!!!!!!!!!!!

    Dag Taquoriaan
    bye.gif

    bye.gif


    Samengevoegd:

    Quote:

    [...]

    Volgens mij ben ik ook ongeveer een uur gewend. Maar de meningen zijn er ook over verdeeld of het onder het protestantisme valt onder te brengen
    smile.gif

    [...]

    Ik ben gewend de Bijbel te lezen van Gen. 1:1 t/m Op. 22:21.

    Misschien dat jij me kan uitleggen waarom in het katholicisme het woord 'eucharistésas' wordt gebruikt en niet bv. het woord 'diathékes' (Matth. 26:28) of 'deipnesai' (Luc. 22:20)?

    Omdat wij kijken naar wat de schrijver bedoelt en soms synoniemen gebruiken in plaats van ons blind te staren op woorden en niet verder kijken naar context. smile.gif

    Ik weet dat jij het verder ook niet kunt helpen hoor. flower.gif

  7. Quote:

    [...]

    Dat zal vast het antwoord geweest zijn van de PKN waarom ze dat gedaan hebben! Wat zullen de ouders van de kinderen daar blij mee zijn!

    Ik word van dit gedoe zo flauw...

    Een andere reden dan deze om een aantal boeken uit de Bijbel te scheuren is er niet hoor. Ik kan daar verder ook weinig aan doen behalve het feit constanteren. Daar heeft een politieke uitspraak van keurvorst Frederik vermomd als theologie in de derde druk van een boekje uitgegeven in zijn opdrach richting o.a. Lutheranen niet direct iets mee te maken. knipoog_dicht.gif

    Als protestanten / PKN graag de 'originele boeken' en de 'praxis van de eerste christenen' willen gebruiken, dan zou je de Septuagint moeten gebruiken. Dat je dan het Vagevuur en andere leerstukken moet accepteren in het kader van Sola Scriptura kan ik ook niet helpen. Maar het is of dat (en consequent zijn) of het een roepen en je daar vervolgens niet aan houden. Dat is een keus die je maakt. Als protestanten die keus maken bewonder ik dat. Ik kan dat niet.

    Maar als je met oecumenisch bedoelt 'laten we vooral niet te veel naar de feiten kijken omdat daar nare gevoelens bij omhoog kijken' moet je dat vooral doen, doen alsof er geen verschillen zijn zodat ieder lekker postmodernistisch zijn eigen paus is. Lief zijn voor elkaar enzo.

    Ik ben liever gewoon eerlijk. Dat niet iedereen daar tegen kan zegt meer over de ander dan over mij, denk ik.

  8. Quote:

    - Wie heeft de grootste Bijbel? (RK, die hebben toch de deutrocanonieke boeken wel aanvaard? En weet iemand waarom de PKN dat niet heeft gedaan ooit?)

    Omdat in de deuterocanonieke boeken schriftbewijs staat voor een aantal zaken waar Luther het niet mee eens was (Maria dogma's, bidden voor overleden broeders en zusters, vagevuur.) Vooral dat laatste. Ze grijpen terug op een joods concilie (Jamnia) en de canon van het OT, totaal negerend dat dit concilie nooit door de vroege christelijke kerk erkend is en dat als je dan toch daarmee aan de slag wilt, je het NT uit je bijbel moet scheuren. Maar ja, als je daar niet te diep over nadenkt, kun je op die manier je eigen schola scriptura samenstellen.

    Quote:
    - Bij wie zijn de kerken vaak heel saai van binnen? (PKN en ja, ik weet dat dit een gegeneraliseerd beeld is, maar krijg de vragen even niet beter geformuleerd)

    Meeste PKN kerken die ik ken zijn witgekalkte muren met waar je in verzuipt omdat ze voor 500-600 mensen bedoeld zit, maar je er vaak met <100 mensen, met gemiddelde leeftijd 60+ zit... Tenminste dat is mijn ervaring in Groningen in de meeste PKN kerken hier.

    Quote:
    - Bij wie wordt er brood en wijn gedeeld met elkaar? (beide, alleen wel in andere vorm, en dat kan ik uitleggen (PKN ziet brood en wijn als symbool voor Laatste Avondmaal, bij RK is er sprake van dat brood en wijn daadwerkelijk lichaam en bloed worden) Hmmmm, kan ik deze vraag dan zo wel stellen? Aangezien er door de transsubstantiate eigenlijk dus geen sprake meer is van brood en wijn?

    Alleen bij de PKN. In de RKK ontvang je Christus.

    Quote:
    - Bij wie gebruiken ze wierook? (RK) (waarom is dat eigenlijk? Ik dacht dat het iets te maken had met 'reiniging van de lucht' maar ik weet 't niet zeker)

    Niet direct. Referentie naar wierrookoffers in het OT, ook een 'verdrijven van het kwaad' (wanneer het gezegend is dat is), als de Eucharistie bewierookt wordt is wordt het niet gezegend en is het om Christus eer te brengen, zie weer OT.

    Quote:
    - Wie hebben er een leeg kruis in de kerk hangen? (PKN, maar waarom eigenlijk)

    "Gij zult geen gesneden beelden maken". Dat dus. Dat de Bijbel het over afgodsbeelden (van vreemde heidense goden heeft) en niet over de Enige Ware God en aangeeft dat het neerbuigen voor beelden met als doel om ze alsof ze God zelf zijn te vereren, dat is geloof ik wat uit beeld verdwenen.

    Quote:
    - Wie heeft aan de ingang een bakje met water? (RK) (ik weet dat 't wijwater is, maar waarvoor is dat eigenlijk?)

    Je doopt bij het binnengaan van de kerk je vingers in het wijwater en slaat een kruis: herinnering aan je doop.

    Quote:
    - Wie houden kindernevendiensten? (beide) (althans.. als ik vroeger wel eens meeging met een vriendinnetje naar de RK dan hadden ze daar ook een nevendienst, maar weet eigenlijk niet of het gebruikelijk is)

    Voor zover ik weet heeft de RK geen kindernevendienst. Wel krijgen de kinderen tijdens de Evangelielezing en de preek uitleg over het Evangelie van die zondag op hun niveau. Voor de lezing en na de preek zitten ze gewoon weer bij de rest van de parochie om de rest van de Mis mee te maken.

    Quote:

    - Bij wie wordt er in de kerk gepreekt?

    Bij ons (RKK) altijd op zondag. En in de St. Jozef duurt die soms langer dan ik van de GKV gewend ben (Vigiliemis vandaag was 25 minuten aan preek alleen al)


    Samengevoegd:

    Quote:

    [...]

    Is dat lang?

    Als je nagaat dat een Mis gemiddeld een uur duurt en ik vanuit de GKV en PKN preken van 20 minuten gewend ben. En dan zeggen ze dat de preek/homilie in de RKK altijd zo kort is. Ik heb nog geen verschil in lengte/diepte gemerkt.

    Quote:
    Ik ben 'eucharistie' nog niet tegengekomen. Die link van Olorin werkt bij mij niet helemaal ofzo.

    Probeer eens een Grieks Nieuw Testament. In de brieven van Paulus en ook in het Evangelie kom je het vaak tegen.

    Tenminste, als je de grijze massa ook inschakelt en probeert te vinden waar erover gesproken wordt en het exemplarische lezen dat sinds eind 18e eeuw na Christus (ruim na het opschrijven van de Bijbel dus) aan populariteit wint.

    Aangezien we niet de hersencapaciteit van een goudvis hebben gekregen is het ook niet nodig om te stoppen bij een interpretatie op woordniveau.

    Maar dat is mijn euro.png0,02 smile.gif

  9. Quote:

    Bij wie duurt de preek het langste?
    widegrin.gif

    In de St. Jozefkathedraal in Groningen... heb geklokt vanavond (Vigiliemis)... 25 minuten. noparty.gif


    Samengevoegd:

    Quote:

    [...]

    Blijkt wel weer dat je de Heilige Schrift niet kent,en er wat teksten uit plukt.Hoe dom kan een mens zijn om de woorden van Jezus Christus die de Heilige Eucharistie zelf in gesteld heef te ontkennen.
    hamer.gif

    Dat is niet dom, dat is mode. Exemplarisch bijbellezen. Is ook een leuke vraag.

    In welke kerk preekt men over een Bijbelvers of een heel kort stukje en waar over 3 langere lezingen? hamer.gif

  10. Quote:

    Dat is wel mooi ja. Cool ook dat jij charismatisch bent
    knipoog_dicht.gif

    CvW is een van de meest charismatische mensen die ik ooit ontmoet heb. En het mooie is dat hij dat zelf ook doorheeft flower.gif


    Samengevoegd:

    Quote:

    [...]

    Dennett ken ik niet, maar Dawkins een voorvechter van het katholieke geloof?

    Ik denk dat ik mede door Dawkins katholiek geworden ben, ja. yes.gif

  11. Quote:

    [...]

    Die zogenaamde waarheid was vroeger zeker de GKV en nu de RKK tja met een gekleurde bril op is het moeilijk de waarheid te zien;hen die echt RK zij weten wel anders.de waarheid is gelegen in de Apostolische Successie en dat geeft binding zo niet de keuze,dat daar weer gebrokenheid in is is een verwijt van de geschiedenis.

    1. Let op de hoofdletter in 'Hem'...

    2. Ik sta niet in de apostolische sucessie. Ik heb geen wijding ontvangen, gelukkig maar. Ik zal ook nooit één ontvangen, zo geëmancipeerd wil ik nooit worden. clown.gif

  12. Quote:

    Als ik vind dat iets waar is
    , past het dus ook nogal goed in mijn straatje. Dus uiteindelijk kom ik toch terecht bij de kerk die naar mijn idee (nota bene!) de waarheid verkondigt.

    Iets is waar of onwaar, ongeacht of jij er iets van vindt, als jij iets vindt is het per definitie een persoonlijke mening, geen feit.

    Als je achter de waarheid wilt komen, moet je die toetsen aan de feiten zoals die er liggen. De antwoorden kunnen je in meer of mindere mate bevallen. Of je dan je mening herziet of niet, is dan een keus die je moet maken. Uit ervaring kan ik zeggen dat dit verrekte lastig is!

  13. Quote:
    Je bent een volbloed calvinist. Gepokt en gemazeld in de calvinistische leer sta je principieel in het leven. Je bent een hardwerkend persoon, met oog voor de ander. Je laat je daar echter niet op voorstaan, voor God is immers een ieder schuldig. Je emoties weet je te beteugelen, en van een gemakkelijk luxe leventje kan niemand je beschuldigen.

    ID      Categorie      Score      Commentaar

    38      Soberheid      67%      Je lijkt wel een calvinist! Matig, beheerst, en planmatig ga je door het leven. Vergeet niet dat Calvijn zelf heel goed van het leven wist te genieten!

    37      Relaties      100%      Je bent betrouwbaar in relaties, maar het mag best eens wat uitbundiger. En wees niet bang voor emoties!

    36      Rechtlijnigheid      60%      Je hebt iets rechtlijnigs, zoals wel meer calvinisten hebben. Voordeel is dat men op je aankan, nadeel dat genieten niet je sterkste kant is. Laat eens wat van je afglijden. Onnuttige zaken maken het leven aangenamer!

    33      Geloof      80%      Zwaarmoedig hoef je zeker niet te zijn, maar het geloofsgoed van Calvijn zit tot in je genen.

    34      Arbeid      100%      Jij hebt het calvinistische arbeidsethos . Je werkt nooit hard genoeg ; het is voor jou een dure plicht. Je bent gewild op de arbeidsmarkt, maar het evenwicht tussen werk en privé kan zoekraken

    noparty.gif

  14. Quote:

    [...]Die grootste club is reuze oecumenisch. Dus dat komt wel goed dan. En trouwens, blijkbaar is "oecumenisch zijn" voor jou dus een selectiecriterium? terwijl het allemaal niks uit maakte?
    widegrin.gif

    yes.gif

    Wij gaan altijd hasretten bij de Turkse Döner om de hoek na de Mis op zondag. Al hele leuke gesprekken gehad met de eigenaar (de halve zaak zit op zondagavond vol met katholieken die gezamelijk het maal beginnen enzo widegrin.gif )

    Hardstikke oecumenisch enzo.

    Wat ik heel lang gehad heb is bindingsangst. En ik ging allerlei uitvluchten bedenken en criteria opstellen waaraan 'mijn ideale kerk' moest voldoen wou ik er blijven. Ten diepste was dat voor mij gewoon afhouden en ontwijken, bang om me eraan te binden. Ik denk dat dit voor wel meer mensen speelt.

    Als je je openstelt voor je Moeder, komt ze heel dichtbij, moet je zowat met je 'billen bloot'. En daar echt voor kiezen is echt heel moeilijk, ik vind het wel wat lijken op een huwelijk: je legt je vast, en heel veel mensen willen dat tegenwoordig niet meer.

    Niet dat ik dat vind van iemand specifiek in deze draad, maar meer in het algemeen dus. En ik denk dat die 'angst' ook medebepalend is voor het verschijnsel 'kerkhoppen' en vooral voor mensen die niet in een bepaalde kerk zijn opgegroeid (zoals ik).

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid