Spring naar bijdragen

Hired Gun

Members
  • Aantal bijdragen

    41
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door Hired Gun

  1. Quote:

    [...]

    Iets is 'vrij' als het los staat van voorafgaande gebeurtenissen; dat hoeft niet per definitie 'nieuw' te zijn.

    Met uitzondering van eeuwige dingen is alles wat los staat van voorafgaande gebeurtenissen nieuw. Kun je een voorbeeld geven van iets wat je niet nieuw noemt, wat niet een som is van voorafgaande gebeurtenissen en wat niet eeuwig is?

    Quote:
    [...]

    Nee; wij 'scheppen' niets, wij vertonen gedrag en handelingen die altijd weer oorzaken hebben in een deterministisch model. Wanneer je echter uitgaat van indeterminisme dan gebeuren er dingen die niet te voorspellen zijn maar ook buiten onze macht liggen, dit keer is er wel 'vrijheid' in de zin dat er zaken gebeuren zonder vastliggende oorzaken, maar wij hebben er zelf geen macht over en dus kan ons niets aan gerekend worden buiten het model om.

    [...]

    De vraag is waarom wij willen wat wij willen. Als 'scheppen' als oorzaak een bepaalde wil is, wat heeft deze 'wil' als oorzaak?

    Als indeterminisme noodzakelijk willekeur en onmacht inhoudt kom je weer op het probleem dat God ook niet verantwoordelijk is voor alles wat hij doet. Als er ook maar iets in iemands macht ligt impliceert dat indeterminisme.

    Christelijke theologie zet God als persoon boven een deterministisch systeem. Als deze persoon bovenaan staat is het onzin om te vragen naar zijn oorzaak of naar de oorzaak van zijn wil. Als deze God andere personen schept is het ook onzin om ervan uit te gaan dat deze personen en hun wil wel noodzakelijk helemaal onderworpen zijn aan deterministische wetten.

  2. Quote:

    [...]

    Omdat volgens bepaalde mensen God zelf geen schepper of oorzaak kent; logischerwijs zijn zijn acties dus 'eigen' en geen oorzaak van iets anders. Wij mensen zijn echter afhankelijk van talloze factoren die ons op allerlei manieren constant beïnvloeden, intern en extern. Een schepper kan die redenering niet opvoeren en is het beginpunt.


    Samengevoegd:

    [...]

    Als je mij uit kunt leggen hoe het precies werkt en waarom het vrij is vindt ik dat prima.

    Als God compleet vrij is wanneer hij de schepper is van alles, dan hebben wij beperkte vrijheid als we ook beperkt scheppend vermogen hebben. Bij een vrije beslissing moet er iets nieuws geschapen worden. Het gedrag moet meer zijn dan de som van de natuurlijke drijfkrachten (en geestelijke drijfkrachten van God of duivel).

    We kunnen vrij zijn als God ons schiep met deze mogelijkheid om te scheppen, maar wat wij scheppen kan per definitie niet door God geschapen zijn. Het komt helemaal en alleen voort uit onszelf en we zijn er dus helemaal zelf verantwoordelijk voor.

    (Zie ook Lucas 6:43-45.)

    God heeft daarom het recht om ons te laten scheppen wat we willen, maar omdat hij onze schepper is heeft hij ook het recht om in te grijpen als hij dat wil. Hij kan als hij wil in principe ook de verantwoordelijkheid voor onze daden overnemen, maar dan moet hij ook de macht over onze wil overnemen en zijn we niet meer vrij. Tenzij we er zelf voor kiezen om die macht aan Hem over te dragen.

    (Zie ook Romeinen 8:1-13.)

    Dit is volgens mij precies wat de christelijke theologie leert.

  3. Quote:

    Geef dan eens aan hoe dergelijke 'mensen' of 'engelen' vrij kunnen zijn en geen verlengstuk vormen van de geschapen factoren.. en of het nu gedetermineerd is of vrij staat, in beide gevallen vergroot je er niet de verantwoordelijkheid mee van het individu.

    Er kwam verantwoordelijkheid toen de mens in plaats van slechts een stoffelijke vorm een 'levende ziel' werd. Het gaat hier blijkbaar om een geestelijk aspect, iets wat daarvoor alleen bij God zelf (en engelen) te vinden was. Waarom zou dit iets mechanisch moeten zijn dat óf wetten volgt óf puur toevallig werkt?

    Als dit geen vrije wil en verantwoordelijkheid met zich meebrengt, wat maakt God dan wel vrij en verantwoordelijk?

    Dit is trouwens voor mij de belangrijkste reden om te aanvaarden dat mensen een geestelijk gedeelte hebben.

  4. Quote:
    Tony Jaah schreef het volgende:

    Zodra er sprake is van een almachtige maker, is alles dat uit die almachtige maker voort komt voor 100% zijn verantwoordelijkheid. Er is geen ontsnappen aan. ALMACHT is hier het kernwoord dat alles bepaalt. Een almachtige god is altijd ultiem verantwoordelijk voor alles in zijn schepping tot het eind der tijden, want die god is immers de eerste bepalende oorzaak van alles! Het lijkt me zo duidelijk, maar dit geldt blijkbaar niet voor iedereen op dit forum.

    De woorden "Gij zult zeker sterven" kan als een dreigement opgevat worden. Het gaat immers niet om iets dat niet in gods ALMACHTIGE handen was. God had het lijden van de gehele mensheid en de doodstraf als het ware willens en wetens ingebouwd in zijn systeem. Hij kende niet alleen de consequenties, hij had het zo gepland, want het was immers zijn schepping. Het was dus met voorbedachten rade! Een alwetend en almachtig wezen doet alleen dingen met voorbedachten rade, met opzet. Er is geen andere mogelijkheid voor een wezen dat ALWETEND en ALMACHTIG is. Alles is altijd planning en opzet. Er zijn geen verrassingen voor een alwetende. En dus is dat wezen altijd ultiem verantwoordelijk. Of het zou zo moeten zijn dat god zijn alwetendheid af en toe opzettelijk uitschakelt. Maar dan is ook dat weer geplande opzet. God is altijd de veroorzaker. Hoe dan ook.

    Als een scheppende God een puur gedetermineerde wereld schept is hij inderdaad de oorzaak van alles. Maar in een niet puur materialistisch-deterministische wereld zijn er ook andere entiteiten dan Hijzelf die dingen kunnen beslissen en de geschiedenis kunnen bepalen (engelen, mensen). Deze wezens worden in de Bijbel niet omschreven als verlengstukken van God, zoals computers dat zijn van ons, maar als losstaand van Hem. Misschien ben je in de war met het pantheïsme, waar wel alles God is en alles dus ook God aan te rekenen zou zijn.

    Quote:
    Uiteindelijk kan je concluderen dat god diverse fouten had gemaakt in zijn schepping (toch niet almachtig?): hij schiep nare vruchtenbomen, satan, het kwaad, onwetende mensen etc.. En daarvoor zocht hij een zondebok. Hij strafte de mens die op het moment dat zij tegen gods verbod in ging niet eens kon beseffen dat dit niet goed was. God strafte de mens voor zijn eigen goddelijke fouten. En hij wist van te voren dat het zo zou gaan, want hij is alwetend. Dus was dit alles zijn plan. De mens miste dus niet zijn doel. Want god wilde dat het zo zou geschieden. Hoe zou er ook maar 1 ding kunnen gebeuren tegen de wil van een almachtig en alwetend wezen. Dat is onmogelijk. Als je almachtig en alwetend bent kan niets gebeuren dat jij niet wenst. Je bent dan niet onderworpen aan toevalligheden en spelingen van het lot zoals een kwetsbare onwetende mens. Er is geen excuus voor god.

    Stel dat het inderdaad het geval is dat alles een verlengstuk is van God, dan zijn wij ook een gedeelte van hemzelf. We kunnen immers niets zelfstandig doen. Is hij dan te veroordelen als hij een gedeelte van zichzelf vernietigt of laat lijden?

  5. Quote:

    [...]

    Wellicht zit het probleem het in het feit dat je mensen en godenwezens vrij lastig met elkaar kunt vergelijken.

    Als we ze niet met elkaar kunnen vergelijken kunnen we ook geen oordeel over goden vellen.

    Quote:
    Wat precies de waarde van 'vrijwillig' is valt nog wel ter discussie te stellen.

    Als je zonder kinderen kunt en je vindt het lijden in het leven zwaarder wegen dan het leven zelf, kies je er gewoon voor om kinderloos te blijven. Makkelijk zat.

    Quote:
    Weet niet waarom het plotseling in die richting uitgaat.. het ging er om dat wanneer je als godheid alles in de hand hebt je niet zomaar verantwoordelijkheid af kunt staan aan je creatie. Wanneer je spreekt over een vader en een moeder dan gaat het om mensen waarbij allerlei factoren al vastliggen, ze handelen naar hun zijn. In sommige gevallen kun je het nemen van een kind in bepaalde situaties als buitenstaander inderdaad sadistisch noemen, maar het blijven mensen die handelen omdat ze zijn wie ze zijn en de omgeving hen niets anders laat doen.

    We kwamen hierop vanwege de volgende redenering:

    1. Een liefdevol God laat mensen niet zinloos lijden.

    2. Door mensen dit leven te geven stelt God ze bloot aan mogelijk (waarschijnlijk) zinloos lijden.

    3. Als God dus werkelijk liefdevol is had hij ons een ander leven gegeven, of ons geen leven gegeven.

    De vraag of God wel een andere wereld had kunnen scheppen wordt behandeld in de discussie over almacht. Dat het niet perse slecht is om mensen dit leven te geven op een gevaarlijke wereld, betoog ik met de vergelijking met ouders die hetzelfde doen en toch liefdevol zijn.

  6. Quote:
    Waarom toch altijd weer die vergelijking met biologische ouders... zucht.. tenzij jouw ouders goden zijn gaat de vergelijking gewoonweg niet op. Mijn ouders zijn niet de schepper van het universum, zijn niet almachtig of alwetend. Mijn ouders handelden naar hun eigen geweten, hun eigen aard, ze deden wat ze deden omdat ze waren wie ze waren.

    Als mijn ouders goden zijn is het per definitie geen vergelijking meer. Je hoeft niet alwetend te zijn om te weten dat je je kinderen vrijwillig in een wereld vol gevaar zet, waar ze slechte keuzes kunnen maken, crimineel kunnen worden, verslaafd raken en hun leven vernielen. Maakt dat je een sadist? Niet als je het leven ondanks het mogelijk lijden als iets goeds ziet. En dat doen de meeste ouders blijkbaar. Dit steekt gewoon af tegen personen die menen dat dit leven slecht is omdat er lijden in voor komt.

  7. Quote:
    Tony Jaah schreef het volgende:

    Als alles voortkomt uit een almachtig en alwetend en perfect wezen dan is alles dat gebeurt vanzelfsprekend de verantwoordelijkheid van dat wezen. Alles is door hem gewild zoals het is. Dat is de consequentie van almacht/alwetendheid en perfectie. Perfectie staat voor de onmogelijkheid tot het begaan van vergissingen.

    "Even apeldoorn bellen" zal god dus niet gedacht hebben toen zijn schepping in de soep begon te lopen. Want soep was immers precies wat de almachtige wilde. In zijn almacht en alwetendheid wist hij ten allen tijde wat de gevolgen zouden zijn als hij zijn schepping op een bepaalde manier in elkaar zou draaien. En dat is nou net precies de manier waarop hij deze schepping in elkaar draaide.

    Dus, pogingen om het straatje van de heer schoon te vegen maken op mij geen enkele indruk.

    Een scheppende God combineren met een deterministisch wereldbeeld levert dit soort bizarre resultaten op. Als de wereldgeschiedenis niet anders had kunnen lopen omdat alles in het begin al vast lag, waarom zou Gods eigen gedrag dan niet ook gedetermineerd zijn? In dat geval kan je hem toch moeilijk veroordelen voor wat hij deed. widegrin.gif

    Ik zie dat er in dit topic een verschil van mening is over het begrip almacht. Als almacht betekent: "Alle dingen kunnen doen", dan ligt het verschil in wat verstaan wordt onder "alle dingen". Vallen daaronder ook onzin-dingen, dingen die geen logisch consistente betekenis hebben?

    Kan God een steen scheppen die hij niet kan optillen?

    Kan God een cirkel met hoeken tekenen?

    Kan God dingen doen die innerlijk tegenstrijdig zijn?

    Kan God boom? Kan God giwefywakvc?

    Kan God een heelal scheppen waarin wezens kunnen leven, kiezen, maar niet lijden?

    Als dit niet valt onder "alle dingen" óf als Gods almacht opgevat moet worden als hyperbool, dan: nee. Dit wil niet zeggen dat almacht meteen een leeg begrip wordt omdat je er alles onder kunt verstaan. Het gaat erom wat er wél onder wordt verstaan.

  8. Quote:
    Think schreef het volgende:

    Nee, ik hou van mijn ouders. Het was geen opzet van hen, iemand op de wereld te zetten die zo zou lijden onder het leven. Ik heb het ze vaak verweten, maar daar moet je ook een keer mee op houden, het verandert toch niets.

    Maar je vindt ze dus nog steeds verwijtbaar? Ze wisten misschien niet wat er precies zou gebeuren maar ze wisten wel dat het leven deze risico's kent. Nog even een rare vraag maar dit is toch iets wat ik me afvraag bij zo'n kijk op het leven:

    Als leven met lijden of risico op lijden slechter is dan niet te leven, is het dan geen verstandig idee om degenen die je lief hebt zo snel mogelijk pijnloos om zeep te helpen?

    Quote:
    Oh, nu zie ik dat ik je post verkeerd lees. Verfoei ik alle ouders? Nee, ik denk: ze weten niet beter. "Father, forgive them, for they know not what they do", om even Iemand te citeren.

    Maar begrijpen doe ik ze niet. Ik vraag me regelmatig af, waarom gaat het maar door en door.

    Met "alle ouders" formuleer ik de vraag ook iets te absoluut. Er zijn natuurlijk veel gebieden waar men kinderen nodig heeft om zelf te overleven.

  9. Quote:

    [...]

    Ik kwam tot de positie die ik besprak (dat het God, als hij zou bestaan, niets doet, ons lijden) door het combineren van drie zaken tot hun logische conclusie:

    1. de hypothese (die volgens mij onwaar is, maar door veel christenen wordt aangenomen) dat dit universum het produkt is van een bewust ontwerp.

    2. ik ga uit van de constateerbaarheid van het bestaan van een grote mate van sterfte, ziekte en ander lijden in het 4,5 miljard jarig bestaan van de aarde. Of eigenlijk, exacter, van het lijden vanaf het moment dat er levende wezens waren die door hun zenuwstelsel het vermogen tot lijden hadden.

    3. mijn redelijk subjectieve mening dat het meeste van dat lijden zinloos is. Maar is het dat niet, toon dat maar eens aan.

    Als 1 (er is een god die dit ontwerpt) waar is, en 2 en 3 zijn ook waar, dan is deze god de ontwerper van veel zinloos lijden en dan concludeer ik, dat als hij om ons lijden gaf, hij de wereld zo zou hebben ontworpen, dat wij (en onze mede-dieren) minder zouden lijden. Mijn conclusie: als hij bestaat, kan ons lijden hem weinig schelen.

    Blijft een hypothese die volgens mij onwaar is, omdat God volgens mij niet bestaat. Maar zou ik geloven in een God die de wereld schiep, dan zou ik hem verfoeien, omdat hij ons veel lijden heeft berokkend.

    Verfoei jij ook alle ouders? Zij zetten kinderen op een wereld vol gevaar, terwijl ze weten dat deze hierdoor risico lopen op verschrikkelijk lijden.

  10. Quote:
    Zouden er nog bestaan indien het geloof er niet door de ouders met de paplepels wordt ingegoten?

    Als je het ze pas op hun 18e zou vertellen en aan hun dan de keuze laat?

    Misschien kun je christelijk opgevoeden beter vergelijken met kinderen die van jongst af aan veel gestimuleerd zijn met filosofie, literatuur, existentiële vragen ed.

  11. Quote:

    Maar alles is 'waardeloos' vanuit menselijke maatstaven; dus wat is je punt nu precies?

    (sowieso werken we nu met jouw definitie van 'waarde', wat sowieso al giga-subjectief is)

    Dat bepaalde zaken alleen vanuit menselijke maatstaven en in een materialistisch wereldbeeld waardeloos zijn en dat 'waarde' alleen subjectief is als het aan een subjectief doel gekoppeld is.

  12. Quote:

    [...]

    Aangezien een werkelijk doel al zo lastig te stellen is is het al helemaal niet zo verwonderlijk dat het zo door elkaar loopt. We hebben persoonlijke doelen, doelen die niet bestaan zonder dat wij er zijn om ze na te streven. Het wordt; wanneer je de zaken werkelijk materialistisch gaat bekijken alleen maar een woordenspelletje. Wat wij antropomorfisch gezien aanmerken als 'doel' in de natuur bestaat ook niet zonder ons als naamgever, net zoals de kleur rood wellicht niet bestaat zonder waarnemer.

    Menselijke waarneming, attitudevorming, ervaren vrije wil, moraal.. hoe arbitrair bepaald het ook is; het zorgt er voor dat wij als organisme onszelf in stand kunnen houden. Als men dat als 'doel' wil zien dan heeft dat net zoveel bestaansrecht als elk anders doel of dat nu wel of niet de fysische en vleselijke wereld ontstijgt.

    Het heeft net zoveel waarde als elk subjectieve doel dat mensen zichzelf stellen en waaraan ze hun daden moreel afmeten. Maar wat hiermee vergeleken wel waarde zou hebben is een objectief doel zoals een ontwerper dat zou kunnen aangeven.

    Quote:

    [...]

    Een doel dat jij acht waar te zijn.

    [...]

    Dan heeft het dus weinig zin daar over door te gaan, gezien het feit dat iedere poging tot het wel benoemen van een dergelijk iets zo resulteren in een antropomorfisch beeld van bepaalde godheden. Maargoed, geen idee hoe we sowieso bij dit onderwerp uitkwamen.

    bloos.gif

    De discussie hoeft zover ook niet te voeren. Ik stelde alleen dat bepaalde zaken in een materialistisch wereldbeeld waardeloos zijn.

  13. Quote:

    [...]

    Wat is dat doel dan? Wordt het ooit bereikt? Kom je dichter in de buurt?

    Zoals ik eerder beargumenteerde hoeft een bereikt doel niet te verdwijnen. Als mijn doel is een gewicht te hebben van 63 kilo kan ik dat doel niet alleen nastreven, maar eenmaal bereikt ook naleven.

    Volgens mij is ons doel om op God te lijken, over de schepping heersen, genieten en elkaar liefhebben. Deze steekwoorden heb even snel uit genesis gehaald omdat het leven daar nog "goed" genoemd wordt. Deze doelen zijn ook vol te houden nadat ze bereikt zijn.

    Quote:
    [...]

    Als je uitgaat van de aanname dat het enige leven dat je krijgt het leven is dat je nu leeft dan wil je er het maximale uit halen; maar aangezien we (als je enkele wetenschappelijke aannames meeneemt) toch wat ingebakken evolutionaire eigenschappen hebben zijn we in staat dit over het algemeen in grote groepen te doen.. genaamd samenlevingen. Het doel is dus het leven zelf; en onze aard zorgt er voor dat dit in goede banen wordt geleidt.

    Mijn doel na mijn dood is exact hetzelfde als het doel dat ik voor mijn bestaan had.. namelijk 'niet van toepassing'.

    De natuur loopt gewoon zoals ze loopt. Er is helemaal geen sprake van een doel. Als jij meer gezonde kindjes krijgt als je een bepaalde aard hebt zal die aard overgedragen worden. Maar wat zegt dat nu over het goed zijn van die aard, of over het goed zijn van het bestaan van de mensheid uberhaupt? Het zal de natuur een worst zijn of de mensheid zich ontwikkelt of gelukkig is of uitsterft.

    Quote:
    [...]

    Zoals...? Objectieve doelen bestaan in weze niet; dus werkelijke doelen met waarde ook niet? Althans, niet aantoonbaar?

    Alleen de ontwerper van iets kan het laatste woord kan hebben over het doel waarvoor hij datgene gemaakt heeft. De mening van God over het doel van zijn schepping zou daarmee van een compleet andere orde zijn dan die van ons.

  14. Quote:

    [...]

    Nee; het feit dat het een 'eeuwigheid' betreft betekent dat je een 'doel' dat nagestreefd wordt verplaatst naar een plek waarin een doel zijn waarde eveneens verliest. In een eeuwigheid is er sprake van een oneindig aantal doelen; in welk opzicht kun je dan spreken van een werkelijk doel? Het zijn een oneindig aantal afwisselende stadia die nooit een eindpunt bereiken.

    Waarom is er daar een oneindig aantal doelen? Eenzelfde doel kun je lang naleven, waarom niet eeuwig lang?

    Quote:

    In een zuiver materialistisch wereldbeeld is er inderdaad geen sprake van 'meer' of 'mindere' waarde bij de doelen (maar ook de waarneming) van mensen. Wat wil niet zeggen dat het geen doel heeft; handhaving in het leven.

    Dat zou betekenen dat het slecht is om dingen te doen die dit vaststaande doel tegenwerken, dus dan spreek je van een objectieve moraal. Maar wat maakt het uit of jij jezelf handhaaft in het leven? Op een dag zijn we allemaal dood en maakt het helemaal niets uit wat we gedaan hebben, of we gelukkig waren, hoe lang we geleefd hebben, wat we waarnamen, enz.

    Quote:

    [...]

    Welke 'doelen' hebben dan wel een waarde volgens jou?

    Alleen een objectief doel zou onderscheid kunnen maken tussen werkelijk goede en werkelijk slechte daden.

  15. Quote:

    [...]

    Het universum is veel grootser, complexer en moeilijker dan wij ooit verondersteld hadden. Ook atheïsten zien in dat het universum ontzettend complex en ingewikkeld is, oftewel: zij kunnen niet alles verklaren. Je kunt dan een leegte, die sommige mensen daarin voelen, weghalen door er een god aan toe te voegen. Wie is degene die hier dan in een kleine wereld leeft?

    Een kleinere wereld is natuurlijk niet letterlijk bedoeld, aangezien het ging om abstracte zaken als vrije wil, moraal of zin.

    Quote:
    [...]

    Het begrip waarde valt onder dezelfde noemer, dus ook waarde is niet absoluut en daarmee zijn deze zaken dus ook niet waardeloos.

    Beantwoord in mijn post op 18:22:53.

  16. Quote:

    [...]

    Hoezo 'waarde'? Ik snap niet goed in welk opzicht iets wel of geen waarde zou hebben kijkend naar het verschil in wereldbeeld?

    Wat is de 'waarde' van eeuwig leven? Wat is de waarde van een 'eeuwige' dood? Wat is de waarde van een Goddelijk geïnspireerde moraal, wat is de waarde van een moraal die afhankelijk is van genetische eigenschappen en omgevingsinvloeden?

    Wat is 'waarde', en waarom hebben arbitrair bepaalde zaken minder waarde? Vindt een chef-kok een gerecht minder lekker als hij alle ingrediënten tot detail kent? Is mijn moraal van mindere kwaliteit als ik vind dat hij tot stand is gekomen door talloze factoren die op zo veel manieren anders hadden kunnen zijn? Is de kleur rood minder rood als ik mij er bij neerleg dat het slechts ervaring is en ik niet met zekerheid kan vaststellen dat 'rood' los van mijn ervaring bestaat? Ervaar ik minder vrijheid als ik uitga van een vrije wil zoals Dennett die in 'Elbow Room' presenteert (en dus eigenlijk slechts 'wil' is, en als vrij wordt ervaren)?

    Dus ik snap niet echt waar ik 'waarde' op zou moeten baseren..

    Moraal heeft wel of geen waarde in een wereldbeeld afhankelijk van of er sprake is van een objectief doel in dat wereldbeeld. In een materialistisch wereldbeeld bestaat er alleen subjectieve moraal en subjectieve doelen. Ieders persoonlijke mening is precies evenveel waard. Het zelfgestelde levensdoel van de gek in een inrichting om elke dag hetzelfde doosje lucifers te tellen is niets meer waard dan het zelfgestelde doel van een nobelprijswinnaar om de wereld te verbeteren. Net als dat "kleur" een leeg begrip wordt als alles dezelfde kleur zou hebben, zo wordt de waarde van een mening een leeg begrip als alle meningen dezelfde waarde hebben.

    Let op, het ging hier wel over de waarde van bepaalde zaken. Niet alle arbitrair bepaalde zaken noemde ik waardeloos, genot en waarneming heb ik niet genoemd.

    Quote:
    [...]

    Reactie op je latere edit:

    En in welk opzicht is het doel dan in eens verdwenen? Als ik uit zou gaan van een moraal die op de een of andere manier in verbinding staat met een Godheid en mijn leven uiteindelijk via een soort 'vrije wil' terecht kan komen in een hemelse toestand, dan heb je inderdaad een 'doel' gevonden (de uitwerking mist alleen wat details), je hebt dan echter het 'probleem' van 'doelloosheid' wel verplaatst naar die hemelse toestand.. want, wat nu? Wat is mijn 'doel' in de eeuwigheid?

    Het zou alleen een doelloos leven worden als het niets uitmaakt wat er daar met ons gebeurt. Een doel bereiken betekent niet dat het verdwijnt. Als ik me tot doel stel om 3 kilo af te vallen en ik bereik dat doel, betekent het niet dat het niet uitmaakt wat erna gebeurt met mijn gewicht. Het doel is natuurlijk om op dat gewicht te blijven.

    Quote:
    Een moraal, een ervaren vrije wil, attitude vorming.. allemaal arbitrair bepaald hebben als doel mij stand te laten houden in dit leven, om kunnen gaan met anderen; soortgenoten, handhaven in een samenleving enzovoort. Het is een gesloten doel dat niets vooruit schuift na een volgend stadia; maar simpelweg een doel dat zijn uitwerking vindt in het 'hier' en 'nu'.. en dus wel degelijk van grote 'waarde' is (als je dat zo wilt noemen).

    Dit is ook een subjectief doel dat niets meer of minder waard is dan het subjectieve doel van een massamoordenaar.

  17. Quote:

    In welk opzicht is het dan in eens waardeloos? Dat je zaken als moraal, vrijheid van handelen, attitude vorming enzovoort ziet als 'arbitrair' bepaald door allerlei factoren maakt het toch nog niet direct 'waardeloos'?

    Het bestaat allemaal niet maar het heeft wel waarde? Hoe dan?

    Waarde houdt een doel in. Geen doel, geen waarde.

  18. Quote:
    Ik kan mij daadwerkelijk niet herinneren dat ik ooit een schizofreen met een christen heb vergeleken. Ik begrijp dan ook niet waar je het vandaan haalt dat ik de status van een schizofreen aan de christen zou geven, net zo min als aan de atheïst trouwens. Het enige wat ik zei, is dat ook een schizofreen geen bewijs heeft voor zijn beweringen, maar daarmee vergelijk ik een christen nog niet met een schizofreen.

    Dan vergelijk je dus één wel met ander, maar dat is niet erg. Ik zeg namelijk niet dat je de status van de schizofreen geeft aan christen of atheïst. Een vergelijking is per definitie nooit een vergelijking op élk punt.

    Het probleem wat voorgesteld werd was dat twee personen twee verschillende ervaringen hebben, een schizofreen en een geestelijk gezonde. De schizofreen ziet niet persé dingen die er niet zijn, hij ziet ook dingen niet die er wel zijn. Wie heeft er dan gelijk? Hoe bewijs je dat? Ik zeg: het is niet sluitend te bewijzen maar het gaat erom welke overtuiging het meest levensomvattend is. Met dit criterium is de overtuiging van de schizofreen minder waar dan die van het gezonde persoon, en die van de materialist minder dan die van de christen.

    Quote:
    Het maakt ook geen onderscheidt, want een theorie als de M-theorie onderzoekt gebieden die voor ons nog grotendeels onontdekt zijn. Dat is heel moeilijk te begrijpen en geen klein wereldje.

    Als het geen onderscheid maakt kunnen christenen de M-theorie dus net zo goed overdenken en ontwikkelen en maakt het de wereld van een atheïst niet groter dan die van de christen.

    Quote:
    Trouwens, vrije wil is ook maar onduidelijk en onzinnig, ik zeg daar ongeveer hetzelfde over als het geweten waar ik het eerder over had. Moraal is ook subjectief en veranderlijk (niet vaststaand!) dus een werkelijke moraal bestaat ook niet. Ook de zin van het leven bestaat niet, iedereen vult dat voor zichzelf in.

    Materialisme maakt deze zaken inderdaad waardeloos en dat is jammer.

  19. Quote:

    [...]

    Dan nog blijven er een paar punten staan.

    - Schizofrenen hebben een klein wereldje, dus mensen met een klein wereldje zijn schizofreen?

    Nee. In de vergelijking die gemaakt werd van de manier van ervaren van religieuzen en a-religieuzen met de manier van ervaren van schizofrenen en gezonde mensen, zou ik niet zoals jij de plek van de schizofrenen aan de christenen geven. Waarom niet heb ik beargumenteerd.

    Quote:
    - Mensen die niet in God geloven hebben per definitie een klein wereldje? (wat is er precies een klein wereldje aan bijvoorbeeld de M-theorie?)

    Ik zie niet hoe regelmatigheden beschrijven in wetten onderscheid maakt tussen een religieus en een a-religieus wereldbeeld. Maar mensen die niet geloven dat er werkelijke vrije wil, moraal en zin bestaat in het leven (en toch leven alsof het er wel is en anderen erop aanspreken) leven mijns inziens in een kleiner wereldje dan zij die die zaken wel erkennen.

  20. Quote:
    Hoezo is de wereld van een schizofreen opeens kleiner dan dat van een gezond mens i.p.v. anders?

    Trouwens, a leidt naar b, dus b leidt naar a?

    De theorie van een schizofreen is vaak waterdicht. De wereld is één grote samenzwering tegen hem! Maar iedereen ontkent het toch? Ja dat doen ze natuurlijk omdat ze samenzweren!

    Waarom is zijn overtuiging dan fout? Het verklaart een hoop, maar het slaat nog veel meer over. Als iedereen bezig is met samenspannen tegen hem, doen mensen dan geen andere belangrijke dingen? Staan de levens van alle mensen werkelijk in dienst om hem doelloos te stalken? Is hij als enige persoon interessant? Een klein mini-wereldje dus.

    Geloofde de schizofreen maar dat er 'meer' was! widegrin.gif

    In de vergelijking zou ik dus eerder degene met een klein wereldje de plek van de schizofreen geven en die met een meer omvattende wereld die van de religieuze.

  21. Quote:

    Je kunt de schizofreen toch op dezelfde manier benaderen als de christenen. Ik ervaar iets niet dat jij wel ervaart, dus heb je wetenschappelijk bewijs voor je stellingen? Zo nee, dan is het onzin. Als je het daar niet mee eens bent, moet je het maar bewijzen.

    Het wereldje van een schizofreen is altijd kleiner dan dat van een gezond mens. Een wereld waarin werkelijke vrijheid, werkelijke moraal en werkelijke zin bestaat is groter dan een puur materialistische, dus wie is dan de schizofreen? De religieuze of de materialist?

  22. Quote:

    Waarom zou je de waarheid niet aan je eigen waarnemingen onttrekken? Als dat niet kan, wordt het wel heel vaag en onduidelijk. En als dat zo is, kan IEDERE waarneming die je ook maar hebt in twijfel worden getrokken. Terwijl jullie er vast niet vanuit gaan dat jullie waarnemingen niet-kloppend zijn.

    Omdat er sowieso nog iets bij die waarnemingen moet gebeuren voordat je er een zinnige gedachte over kan hebben. Waarnemen + logica + gevoel + ??? = waarheid(?).

    Ervan uitgaan dat je waarnemingen in twijfel te trekken zijn is trouwens niet hetzelfde als ervan uitgaan dat ze niet kloppen.

  23. Een onweerlegbaar bewijs heeft in ieder geval niets met de wetenschappelijke methode te maken. Zie falsificatie.

    Een theorie die je baseert op waarnemen is niet onweerlegbaar. Je kunt ten eerste aan je zintuigen twijfelen. Ten tweede zijn er vaak meer theorieën die overeen komen met wat waargenomen wordt. Zo zijn samenzweringstheorieën niet te weerleggen omdat ze altijd compatibel zijn met het waargenomene. Ten slotte stellen mensen vaak eerst een theorie op en selecteren daarna pas waarnemingen die het ondersteunen.

    Ik zou 'bewijs' eerder zoeken in de (wiskundige) logica. Maar dan nog, als logica terug te voeren is op irrationele gedetermineerde bewegingen van moleculen in je hersenen, waarom zou het dan kloppen?

  24. Quote:

    [...]Voor zover ik weet is er geen wetenschappelijke verklaring voor het bestaan van demonen. Het geloof in demonen is afkomstig van religie's, niet van wetenschap.

    [...]Dat jij en ik bestaan is eenvoudig te bewijzen, daar hoeven we niet over te discussieren. Net zoals ik geloof dat Amerika bestaat, of moleculen, of dat de toyota corolla bestaat, en noem nog maar meer van die aardse zaken. Het wordt anders als je praat over Goden, engelen, kabouters, demonen, spoken. Er is geen hard bewijs voor dat dit allemaal bestaat. Waarom zou je er dan in geloven ?

    Het bestaan van Amerika enz. is ook niet aan te tonen met de onweerlegbare argumenten die jij eist. En een bewering als: "Een perfecte cirkel heeft een omtrek van 2 maal pi maal haar straal" is ook niet op deze manier wetenschappelijk te controleren want een perfecte cirkel bestaat niet.

    Als persoonlijke ervaring aan de wetenschap vooraf gaat, en overtuigingen net als de wetenschap gebaseerd zijn op deze ervaring, hoeft niet elke overtuiging wetenschappelijk te verklaren zijn.

  25. "Er is geen bewijs voor, behalve persoonlijke ervaring, die van anderen en wat we erover lezen." widegrin.gif

    Bijna alle beslissingen die we elke dag nemen hangen van dit soort informatie af. Verder gaat persoonlijke ervaring altijd aan wetenschappelijke ervaring vooraf. Helemaal niet raar dus om met die informatie een bewering te doen.

    Dan moet ik eerst een onweerlegbaar argument kunnen bedenken voor de stelling dat ikzelf en dat jij bestaan, en dat mijn rede geldige argumenten zou kunnen bedenken over deze zaken. Dat gaat lastig worden.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid