Spring naar bijdragen

getreal

Members
  • Aantal bijdragen

    10
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door getreal

  1. Quote:

    Waar heb je het over?

    Over weggegooid geld!

    Priesterlijk wangedrag

    NRC

    Het is van alle tijd, maar daarom nog niet minder erg: priesters die kinderen misbruiken en zich anderszins seksueel misdragen. Van aaien tot erger, en als het dreigt uit te komen trekken de kerkelijke autoriteiten een rookgordijn op of wordt de zaak doodgezwegen of afgekocht. In de Amerikaanse stad Boston weten ze er alles van. Daar werd vorige maand een priester veroordeeld die in dertig jaar tijd meer dan 130 jongens misbruikte. Zijn bazen bij het bisdom waren ervan op de hoogte, betaalden zwijggeld aan de slachtoffers en plaatsten priester John Geoghan na iedere 'aaipartij' over naar een andere parochie - waar hij zijn handwerk opnieuw begon.

    Voor Boston en de VS zijn andere plaatsen en andere landen in te vullen. Het gebeurt overal en de schande ervan zit behalve in de daad ook in de manier waarop de rooms-katholieke kerk met dit vraagstuk omgaat. Kort gezegd gebeurt dat volgens het aloude en ooit beproefde recept van zwijgen, ontkennen en draaien. En als dat niet helpt, worden ongemakkelijke verklaringen opgesteld met verwijzingen naar het opperwezen. Ooit kwam de kerk er misschien mee weg, maar het geduld van het hedendaagse publiek begint op te raken. Het schandaal in de VS blijkt van een ongekende omvang. Het ene na het andere slachtoffer meldt zich; de beerput gaat steeds verder open. Het is niet zozeer de mate van verlegenheid van de kerkelijke autoriteiten die opvalt, als wel de heftigheid van het gevoerde debat en het snel afnemende begrip voor de vaak dubbelhartige excuses en onvolledige uitleg. Bij schandalen van deze aard en omvang zou het de gezagsdragers sieren als ze openhartig zijn, berouw tonen en een duidelijk plan van aanpak hebben om toekomstige gevallen te voorkomen.

    De daden van een priester die zich seksueel misdraagt, zijn niet te verdoezelen. Incidenten zullen er altijd zijn, maar de affaire in Boston roept begrijpelijke reacties op. Zoals die van een seksueel misbruikte, die verklaarde dat de rooms-katholieke kerk ,,een veilige zone voor pedofielen is''. Deze ernstige aantijging is waarschijnlijk overtrokken en toch kan ze niet worden genegeerd. Noch door de kerk noch door de Amerikaanse justitie; het gaat uiteindelijk om strafbare feiten.

    De druk is kennelijk zo opgelopen dat het aartsbisdom van Boston op een onverwachte manier in actie is gekomen. In de bisschoppelijke uitgave The Pilot, tevens op internet beschikbaar, worden eindelijk een paar fundamentele vragen gesteld ('Questions that must be faced'). Moet het celibaat blijven bestaan als normatieve voorwaarde voor het priesterschap? Als het celibaat optioneel is, zouden er dan minder schandalen van deze aard in het priesterschap zijn? Trekt het priesterschap een onevenredig aantal mannen van homoseksuele geaardheid aan? Voor buitenstaanders zijn dit voor de hand liggende vragen, maar voor de rk-kerk liggen ze nog altijd in een taboesfeer. Het antwoord zal uit Rome moeten komen, de plaats waar alles begint en eindigt wat de leer betreft. De reactie van de paus biedt voorspelbaar weinig hoop. In zijn net verschenen jaarlijkse brief aan de priesters in de wereld, een uitgelezen kans om expliciet en in heldere bewoordingen op de zaak in te gaan, veroordeelt de kerkvorst kort en alleen in algemene termen ,,de ernstigste vormen van het mysterie van het kwaad''.

    Zolang Rome het antwoord op de gestelde vragen schuldig blijft en de confrontatie met priesterlijk wangedrag niet aandurft - in woord en daad - zal het in de parochies mis blijven gaan.

    NRC

  2. Zou iemand volgens jullie toch moeten geloven in God wanneer hij/zij zonder te geloven;

    - al gelukkig in het leven staat

    - geen vragen heeft over ons ontstaan, bestaan en/of bestemming (immers, als we dat mochten weten, hadden we het al wel zeker geweten)

    - niet onzeker is

    - niet perse bij een groep hoeft te horen

    - gewoon al geniet van alles wat het leven te bieden heeft

    - rationeel is ingesteld

    Zo ja, waarom zou zo iemand dan toch moeten gaan geloven?

  3. Quote:

    En dat pedofielen geen priester dienen te worden, daarover zullen we het denk ik eens zijn.

    toch zijn er duizenden die dta wle zijn geworden en blijven!! heb je onderstaande film ook gezien trouwens? Echt gevaarlijke criminelen, dat zijn het! En wat doet de kerk?

    Te zien vanaf (première): 22-02-2007

    Verenigde Staten, 2006, dolby digital, kleur, 101 min.

    Productie: Amy Berg, Matthew Cooke, Frank Donner, Hermas Lassalle Scenario: Amy Berg, Camera: Jacob Kusk, Jens Schlosser Montage: Matthew Cooke Muziek: Joseph Arthur, Mick Harvey

    Regie: Amy Berg

    Met: Thomas Doyle, Oliver O'Grady

    Pitch: Documentaire over pater Oliver O'Grady, die in de jaren '70 door Californië van de ene parochie naar de andere trok. Hij won steeds snel het vertrouwen van de congregatie, maar was ondertussen een gevaarlijke pedofiel. De kerk was hiervan op de hoogte, maar ondernam niets.


    Samengevoegd:

    Volgens mij echt topje van de ijsberg inderdaad, hoog tijd voor grootschalig onderzoek!

    (ANP)

    "Grootschalig kindermisbruik in aartsbisdom Dublin

    DUBLIN - Zeker 102 Rooms-Katholieke priesters in het aartsbisdom Dublin in Ierland worden ervan verdacht zich tussen ...

    ... 1940 en dit jaar schuldig te hebben gemaakt aan seksueel misbruik van naar schatting 350 kinderen. Dat bleek woensdag uit onderzoek van het aartsbisdom zelf.

    Tegen acht priesters zijn al strafrechtelijke stappen ondernomen, aldus Britse en Ierse media. Tegen 32 andere lopen civielrechtelijke procedures waarin slachtoffers schadevergoeding vragen. Het aantal verdachte priesters beloopt 3 procent van het totale aantal dat sinds 1940 in het aartsbisdom werkzaam is of was.Het aartsbisdom is al eerder in verband gebracht met seksueel misbruik door priesters."

    (ANP)

    Als je mensen van kinds-af aan wijsmaakt dat jij de (morele) waarheid in pacht hebt, je dwingt ze in een structuur van mede-gehersenspoelden, spuugt haat tegen andersdenkenden en preekt slaafse onderwerping en opofering (van de volgelingen, nooit van de top), dan is het als gehersenspoelde heel moeilijk je te verweren omdat het ingaat tegen alles (hoe fout, schadelijk en gevaarlijk ook) dat je jaar in jaar uit is ingeprent. Daarbij komt dat de hierarchie de slachtoffers op alle mogelijke manieren tegenwerkt en de criminelen alle steun geeft, wat een extra drempel opwerpt.Voeg daarbij het verbod voor deze zelfbenoemde "morele leidsmannen", die zelf opgeleid zijn in een sfeer van machtsmisbruik, om normale relaties aan te gaan en je hebt alle recepten bij elkaar voor sexueel misbruik. Er is geen sprake van individuen die misbruik plegen met kleine meisjes en jongetjes. Er is sprake van misbruik in georganiseerd verband, een criminele organisatie dus die als zodanig verboden en vervolgd moet worden.

    De kerkelijke hierarchie, met als hoofd de paus (onfeilbaar vertegenwoordiger van "god" op aarde) is verantwoordelijk. Uit de christendogma's volgt automatisch dat de christengod uiteindelijk verantwoordelijk is.

  4. [...]

    Gelukkig hebben we een Kerk die ons leert wat het goede is knipoog_dicht.gif

    Nou naief "vlindertje vladder vladder de wereld is goed de wereld is mooi iedereen is lief zang en dans" daar zou ik maar niet teveel op vertouwen. heb je wel gelezen waar dit onderwerp mee geopend is knipoog_dicht.gif

  5. Iedereen kent ze wel: de streng gereformeerden die de pisdorpen des Nederland's domineren. Vaak wonende in dorpjes met een inwonersaantal dat niet boven de 200 komt, en dat dan meestal vertegenwoordigd door hooguit 20 gezinnen. Ik heb het over... jawel... de Zwarte Kousen Gemeenschap! Uiterst vrome lieden van de gereformeerde kerk die zichzelf het leven ontnemen in de naam van God! Het zo'n beetje laatste levende monument uit van Nederland net na de middeleeuwen legt elke zondag, indien nodig, kilometers te been af om 2 keer per dag de kerkdienst bij te kunnen wonen.

    Gebruik maken van een auto, of zelfs een fiets - of wat dan ook wielen mag hebben - is uit den boze!

    Zodoende is het niet ongebruikelijk voor hen om dus 2 keer op één dag, binnen een tijdsbestek van een paar uur, waarin de optocht naar de kerk wordt gehouden, de kerkdienst van circa 1.5 uur wordt bijgewoont, en vervolgens de hele stoet weer terug gaat om hetzelfde liedje nog een keer te herhalen. Met een béétje pech heb je 2 x 8 kilometer af te leggen en mag je wel vroeg gaan lopen om niet te laat te komen. Straks krijg je nog op je broek van de predikant!

    Internet kennen ze niet. TV is des duivels! Radio is een uitvinding van het Beest. Sex voor het huwelijk is een doodzonde! Condooms zijn niet toegestaan. Inënting is verboden. De boze buitenwereld wordt gezien als bezeten. Maar tegelijkertijd doofpotten vol met incest en sexuele, kerkelijke schandelen die naar buiten zijn gebracht nadat één gereformeerd schaap over de dam was en sommigen zich ineens géén slechte gelovige meer voelde om het veroorzaakte trauma aan het daglicht te brengen.

    De lieden zijn doorgaans gekleed in sobere kleding; de vrouwen in prehistorische klederdracht-rokken, de mannen eveneens in een karakteristiek griffo-tenue. En ook de kinderen zullen niet ontkomen aan een boete van de modepolitie. Die boete kan zelfs hoog oplopen, want het blijft niet alleen bij kleding. Ook de kapsels zijn doorgaans flink over datum. De vrouwen blijken nog altijd te denken dat een knot in het haar niet alleen voor oude, breiende oma's is. De mannen hebben die scheiding in het haar die we allemaal wel kennen van de zwart-wit films uit de jaren 50.

    Kan ik, buiten de styling om, zeggen dat deze aan God o-zo-trouwe mensen - misschien zelf \"God's trouwste\" - er het gezondst uitzien van Nederland? Nou nee. Die conclusie trek ik er in ieder geval zeker niet uit. Vaak zijn de gezichtjes bleek, is het haar pluizig en is de uitstraling somber, leeg, dood...

    Naar mijn idee kan het signaal, dat ontzieling aangeeft, niet duidelijker zijn! Is dit nou hoe God een orthodoxe leefwijze uitbetaalt? Of is dit het resultaat van leven volgens zo veel dogma's dat men er, vanbinnen, ziek van wordt?

    Naar mijn idee druist deze levenswijze recht tegen onze natuur in en vraagt het van mensen al hun innerlijke driften en behoeften te onderdrukken en die te verstoppen in het rijk van het onderbewustzijn. Het is het ontkennen van je menselijkheid. Het jezelf ontnemen van vrijheid. Het mishandelen van je ziel!

    Met het leven naar een hogere macht heeft het mijns inziens ook al niet veel te maken. Want, indien een hogere macht dít van ons mensen verwacht, denk ik niet dat de Bron bestaat uit Liefde, maar uit puur sadisme.

    Met geloof vind ik niets mis, sterker nog: ik geloof zelf ook in een hogere macht en een leven na de dood. Zelfs in meerdere levens! Maar een dogmatische vorm van geloof, dat dergelijke orthodoxe vormen aanneemt? Ik denk dat we blij mogen zijn dat dit in Nederland uitstervende is en dat dit binnen een aantal jaar geschiedenis is. \"En waarom moeten we daar blij om zijn? We hebben verder toch geen last van ze?\", zal de vraag wellicht zijn. Ooit wel eens stilgestaan bij het feit hoe diep de wonden van de ontzielende tijd, waarin de kerk nog een machtig instituut was, vandaag de dag nog altijd zichtbaar zijn in onze maatschappij?

    Denk daar maar eens over na...... of reageer wanneer je het niet eens bent

  6. ach wees nu eerlijk!!het is toch ongezond dat een priester geen sex mag hebben?!het is zo natuurlijk als wat maar die antieke pausen steken gewoon hun kop in het zand!!wat nou leed door aids?geen condooms verstrekken?nee we blijven achter lopen met de paus!!en je hebt het alleen over amerika maar wat denk je hoeveel mensen er op de hele wereld zijn die misbruikt zijn door een pater of priester?deze wereld gaat zo echt naar de verdoemenis.

  7. Geweldige quote: Iedereen kent ze wel: de streng gereformeerden die de pisdorpen des Nederland's domineren. Vaak wonende in dorpjes met een inwonersaantal dat niet boven de 200 komt, en dat dan meestal vertegenwoordigd door hooguit 20 gezinnen. Ik heb het over... jawel... de Zwarte Kousen Gemeenschap! Uiterst vrome lieden van de gereformeerde kerk die zichzelf het leven ontnemen in de naam van God! Het zo'n beetje laatste levende monument uit van Nederland net na de middeleeuwen legt elke zondag, indien nodig, kilometers te been af om 2 keer per dag de kerkdienst bij te kunnen wonen.

    Gebruik maken van een auto, of zelfs een fiets - of wat dan ook wielen mag hebben - is uit den boze!

    Zodoende is het niet ongebruikelijk voor hen om dus 2 keer op één dag, binnen een tijdsbestek van een paar uur, waarin de optocht naar de kerk wordt gehouden, de kerkdienst van circa 1.5 uur wordt bijgewoont, en vervolgens de hele stoet weer terug gaat om hetzelfde liedje nog een keer te herhalen. Met een béétje pech heb je 2 x 8 kilometer af te leggen en mag je wel vroeg gaan lopen om niet te laat te komen. Straks krijg je nog op je broek van de predikant!

    Internet kennen ze niet. TV is des duivels! Radio is een uitvinding van het Beest. Sex voor het huwelijk is een doodzonde! Condooms zijn niet toegestaan. Inënting is verboden. De boze buitenwereld wordt gezien als bezeten. Maar tegelijkertijd doofpotten vol met incest en sexuele, kerkelijke schandelen die naar buiten zijn gebracht nadat één gereformeerd schaap over de dam was en sommigen zich ineens géén slechte gelovige meer voelde om het veroorzaakte trauma aan het daglicht te brengen.

    De lieden zijn doorgaans gekleed in sobere kleding; de vrouwen in prehistorische klederdracht-rokken, de mannen eveneens in een karakteristiek griffo-tenue. En ook de kinderen zullen niet ontkomen aan een boete van de modepolitie. Die boete kan zelfs hoog oplopen, want het blijft niet alleen bij kleding. Ook de kapsels zijn doorgaans flink over datum. De vrouwen blijken nog altijd te denken dat een knot in het haar niet alleen voor oude, breiende oma's is. De mannen hebben die scheiding in het haar die we allemaal wel kennen van de zwart-wit films uit de jaren 50.

    Kan ik, buiten de styling om, zeggen dat deze aan God o-zo-trouwe mensen - misschien zelf \"God's trouwste\" - er het gezondst uitzien van Nederland? Nou nee. Die conclusie trek ik er in ieder geval zeker niet uit. Vaak zijn de gezichtjes bleek, is het haar pluizig en is de uitstraling somber, leeg, dood...

    Naar mijn idee kan het signaal, dat ontzieling aangeeft, niet duidelijker zijn! Is dit nou hoe God een orthodoxe leefwijze uitbetaalt? Of is dit het resultaat van leven volgens zo veel dogma's dat men er, vanbinnen, ziek van wordt?

    Naar mijn idee druist deze levenswijze recht tegen onze natuur in en vraagt het van mensen al hun innerlijke driften en behoeften te onderdrukken en die te verstoppen in het rijk van het onderbewustzijn. Het is het ontkennen van je menselijkheid. Het jezelf ontnemen van vrijheid. Het mishandelen van je ziel!

    Met het leven naar een hogere macht heeft het mijns inziens ook al niet veel te maken. Want, indien een hogere macht dít van ons mensen verwacht, denk ik niet dat de Bron bestaat uit Liefde, maar uit puur sadisme.

    Met geloof vind ik niets mis, sterker nog: ik geloof zelf ook in een hogere macht en een leven na de dood. Zelfs in meerdere levens! Maar een dogmatische vorm van geloof, dat dergelijke orthodoxe vormen aanneemt? Ik denk dat we blij mogen zijn dat dit in Nederland uitstervende is en dat dit binnen een aantal jaar geschiedenis is. \"En waarom moeten we daar blij om zijn? We hebben verder toch geen last van ze?\", zal de vraag wellicht zijn. Ooit wel eens stilgestaan bij het feit hoe diep de wonden van de ontzielende tijd, waarin de kerk nog een machtig instituut was, vandaag de dag nog altijd zichtbaar zijn in onze maatschappij?

    Denk daar maar eens over na...

  8. Ik dacht dat de kerken te weinig geld hadden de laatste tijd, die 2 miljard is schandalig slecht besteed in elk geval! Zit ook een paar duizend van mij bij. Te gek voor woorden toch?

    Dit naar aanleiding van onderstaand bericht:

    Quote "Verscheidene priesters zijn inmiddels veroordeeld en de Amerikaanse bisdommen hebben naar schatting in totaal 2 miljard dollar aan schadevergoedingen voor de slachtoffers moeten betalen".

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid