Spring naar bijdragen

lasker

Members
  • Aantal bijdragen

    24
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door lasker

  1. Quote:

    ja dat snap ik ook wel. Dat
    is ook niet mijn punt!
    . Hoe kan het nu toch dat je niet ziet dat je eigen overtuiging precies datgene is, wat je veroordeelt? Je eigen overtuiging (en natuurlijk snap ik dat je dat vindt, en niet dat het een feit is) is immers, dat bepaalde andere overtuigingen 'principieel fout' zijn,
    omdat
    die bepaalde andere overtuigingen andere overtuigingen 'principieel fout' vinden.

    Dat
    is waar ik je op wil wijzen. Niet op het punt dat wat jij zegt óók maar een mening is ipv een feit, maar dat die mening van jou inconsistent is, omdat je niet alleen constateert dat er mensen zijn die vanwege hun eigen mening andere meningen verwerpen, maar dat je dat verwerpen zelf ook doet.

    Mag jij zo zien. ik zie het anders.

    Quote:
    NEE DAT IS NIET WAT IK ZEG
    . Zo duidelijk? Ik zeg het immers pas voor de tiende keer ofzo, dus wellicht had je eroverheen gelezen. Ik probeerde de discussie op een wat hoger niveau te tillen door te wijzen op het onderscheid tussen iemand die zegt een ideologie aan te hangen en dan iets doet wat tegenstrijdig is met die ideologie, en iemand die een ideologie aanhangt en iets doet wat voortkomt uit die ideologie, of iemand die een ideologie aanhangt, en iets doet wat verder niet voor óf tegen die ideologie is.

    Is dierenactivisme fout omdat ene Volkert een moord pleegde? Volgde die moord uit het dierenactivisme? Was de daad (t.o.v. de idologie) 'neutraal' of was die daad tegen de ideologie? Precies diezelfde nuance zul je ook moeten toepassen als je kijkt naar bv. de kolonisatie van zuid amerika, of wat dan ook.

    Jij leest echter structureel over dat punt heen, alhoewel ik het nu al een dozijn keer gemaakt heb, en in plaats daarvan leg je mij allerlei woorden in de mond die te absurd voor woorden zijn (namelijk
    "Jij suggereert dat atheïsten het slechte voor goed houden, omdat ze geen geweten ontwikkelen omdat je daarvoor een geloof nodig heb"
    )

    Relax, je maakt je veel te druk. Je kunt christendom inderdaad niet afmeten aan wat een persoon doet, maar wel degelijk aan hoe christelijke volkeren zich naar andere volkeren gedragen.

    Noem mij de landen in Amerika waar christenvolkeren grootschalig de indianen hun geloof, cultuur, land afgepakt hebben, vermoord, tot slaaf gemaakt, tot tweederangsburger hebben gemaakt? Misschien kunnen we dan een patroon ontdekken. Kun je mij toevallig vertellen of de christenvolkeren daar de pauselijke goedkeuring voor hadden?

    Noem mij daarna de landen in Azië waar boeddhisten met geweld hun religie hebben verspreid en de bevolking hun eigen taal, cultuur, land hebben afgepakt en de burgers tot slaaf en tweederangsburger hebben gemaakt.

    Lijkt mij een eerlijke vergelijking. Kunnen we zien wat de moraal voor de volkeren doet. Ik ben benieuwd of je dit aandurft.

    Quote:
    Voor iemand die er zo'n probleem heeft met mensen die de eigen overtuiging boven die van een ander stellen, vind ik uitspraken als 'principieel fout' toch wel heel tegenstrijdig! Je vindt het duidelijk 'respectloos' en 'principieel fout'. Dat is toch gewoon jouw overtuiging boven die van anderen stellen?

    Als je consequent bent zul je je eigen overtuiging moeten afwijzen omdat ze veroordelend ("principieel fout", etc) is richting andere overtuigingen! Je overtuiging is dus ten diepste inconsistent.

    Ik heb uitgelegd waarom ik het principieel fout vindt (schendt het wederkerigheid principe dat de basis is van ethiek)

    Quote:
    en dat bewijst maar weer, dat christenen helaas ook maar mensen zijn. Want hun ideologie/geloof maakt wel duidelijk dat geweld en dwang niet tot geloof leiden. Het is dus jammer dat zoveel christenen kennelijk op bepaalde punten niet helemaal snappen wat ze geloven. Of dat ze zich nog teveel door niet-christelijke ideologieën laten beïnvloeden terwijl ze toch christen zijn.

    Dus ze worden er niet beter van, van dat christendom

    Quote:
    dus het gaat niet om het christendom, maar om het uberhaupt poneren van een absolute waarheid?

    Dat is inderdaad de onderliggende oorzaak.

    Quote:
    ik deed een poging om je tot denken aan te zetten door te vragen waarop je ethiek dan baseert, en waarom. Kennelijk kwam dat niet helemaal over. Jammer.

    Aangezien je een afkeer hebt van een absolute waarheid, ben ik heel benieuwd hoe je wel een ethiek kunt opbouwen. Je stelt dat ze op werderkerigheid is gebaseerd, maar aangezien je nogal problemen had met absolute waarheden, vraag ik me af waarom je voor 'wederkerigheid' ineens een uitzondering maakt. Is dat wel een absolute waarheid dan? Waar komt die vandaan?

    Het principe van wederkerigheid vind je in alle religies.

    negatief geformuleerd: Doe een ander niet aan, dat gij niet aangedaan wilt worden.

    positief geformuleerd: Behandel uw naaste als u zelve

    Wil je graag bekeerd worden tot een ander geloof? Nee, dan moet je dat een ander ook niet willen doen.

    Wil je graag respect voor jouw geloof,. breng dan evenveel respect op voor dat van een ander.

    Quote:
    atheisme
    IS
    een ideologie.

    (maar misschien bedoel je eigenlijk weer 'humanist' ipv 'atheist'? Humanisme is ook gewoon een ideologie)

    Atheisme een ideologie? Dan toch een hele magere want hoeveel ideeën omvat deze dan?

  2. Quote:

    [...]

    Interessant. Je maakt me wel nieuwschierig. Welke wetenschappelijke bronnen heb je? Of beroep je je op de primaire bronnen zelf?

    Staat in de bijbel en talmoed, zoals ik al stelde. Ken jij de bijbel?

    Quote:
    Maar blijkbaar komt er toch wel meer bij kijken? Bijvoorbeeld het moraal wat in de wetten zit verweven?

    Trouwens, ik ben niet Joods hoor. Weet je wat zo grappig is, dat onze wetten op basis van onze samenleving is en dat die samenleving erg doordrenkt is met de joods-christelijke traditie. Maar dat terzijde.

    Van alles zit in de wetten verweven.

    Wat wil je daar mee zeggen?

    Quote:
    Kan wel zijn, maar die 'cultuur' en 'wijsheid' kan evengoed niet deugen.

    Deugen? Dat is een morele uitspraak en hangt dus van je eigen morele kader af. Vanuit een ander geloof hoeft de joods christelijke cultuur niet te deugen.

    Quote:
    Dus je doet dingen omdat het je een prettig gevoel geeft. Dus goed is iets wat je een fijn gevoel geeft en kwaad is iets wat je een rot gevoel geeft.

    Is het dan niet vreselijk onethisch en misdadig om je 'goed en kwaad' aan anderen op te dringen?

    Wat 'goed en kwaad' is blijkbaar op basis van een subjectief gevoel, een gevoel wat je volgt omdat het prettig is. In de naam van die ervaring dwing je dus mensen zich te onderwerpen aan dat gevoel.

    Of doe je dat niet en zeg je dat anderen zelf wel mogen bepalen waat voor hun goed en kwaad is? Dus dat iemand die martelen leuk vindt dat mag, als die persoon dat goed vindt?

    Ieder mens moet inderdaad zijn eigen geweten onderzoeken. Goed handelen is inderdaad een beloning in zichzelf, heb ik altijd ervaren, maar kennelijk niet bij jou. Jij omschrijft dit neerbuigend als een lekker gevoel zoeken.

    En ik dwing niet. ik zeg hoe ik er over denk. Probeer mij even niet te zien als een bekeerder die een ander geloof komt brengen. Zo bedreigend kan een andere mening toch niet voor jullie zijn dat je mij steeds dwang in de schoenen schuift?

    Zomaar een paar vragen:

    Heb jij voor de moraal een extra boek nodig?

    Hoe wordt jij daar dan meer moreel van?

    Vind jij dat de bijbel een heldere, ondubbelzinnig moraal geeft?

    Quote:
    Veel vinden dat je moet getuigen. En getuigen is niet per definitie enkel en alleen in woord, maar kan ook je daden zijn.

    Bekeren kan alleen God. Die persoon moet zelf kiezen om Christus aan te nemen in zijn leven.

    Als iemand door een getuigenis (in woord en/of daad) van een ander tot geloof komt, dan is dat niet door de verdiensten van die persoon, maar door genade van God.

    Dat is de theorie, in praktijk wordt er op alle mogelijke manieren druk uitgeoefend. Net als verkopers hebben bekeerders ook een heel instrumentarium om mensen te overreden. Daarbij wordt psychologische druk ingezet. Ik maak het regelmatig mee dat men eerst zalvend, verleidend, overredend praat en daarna begint te dreigen met de hel. Dat is de "carot and the stick" methode die politieagenten ook gebruiken. Probleem is de bekeerder zelf niet doorziet wanneer hij manipuleert.

    Pedofielen doen dat ook, ze verwennen kinderen ontzettend en dan gaan ze kijken hoe het kind reageert op een streling. Ze forceren niet. Ze doen dat zo geleidelijk dat hijzelf en het kind gelooft dat deze vrijwillig de relatie is aangegaan. toch wordt het kind gemanipuleerd. Een goede verkoper weet ook mensen dingen aan te praten die ze eigenlijk niet willen. Zeggen dat God bekeert vind ik een gevaarlijk zelfbedrog.

    Als God bekeert dan is er ook geen bekeerder nodig.

    Quote:
    Hoeft niet persé. Waarden en tegelijkertijd strenge normen kunnen prima samen gaan. Het kan evengoed een bekrachtiging zijn van hoe belangrijk die waarden wel niet zijn.

    Wat er gebeurt is dat men flink dwingt en conditioneert. Zulke mensen reageren star. Waarom de Duitsers zo gemakkelijk de joden uitmoordden, heeft men onderzocht. Protestanten legden de nadruk dat je altijd het rechtmatige gezag moest volgen. Een morele afweging maakten ze zelf niet. befehl ist befehl.

  3. Quote:

    het ging om jouw opmerking:
    "Zonder natuurlijk besef van geweten hadden wij ook geen religie. Wat de oorzaak daarvan is hangt af van je geloof. "
    . Dat poneer je als een feit en ik vroeg waarom het niet andersom kan zijn. In dat kader is het antwoord wat je (na de wijziging) gaf, weinigzeggend. Ik vraag me af hoe jij zo stellig weet dat religie een gevolg is van geweten, en bv. niet andersom? En waar geweten dan vandaan komt?

    Alles wat ik hier schrijf is mijn mening. Het kan allemaal fout zijn. Zo beschouw ik ook wat jij schrijft, zullen we dat afspreken, want anders moet ik voor elke zin zetten: ik denk, ik vind, ik meen, en dat is een beetje vermoeiend en overbodig.

    Je schreef eerder:

    "Dan mis je dus helemaal het punt, dat het christelijk geloof een zaak van het hart is."

    Niet alleen het christelijk geloof maar elk moreel geweten is een zaak van het hart en daaruit hebben volkeren onafhankelijk van elkaar verschillende religies ontwikkeld, die toch de zelfde waarden hooghouden. Jij suggereert dat atheïsten het slechte voor goed houden, omdat ze geen geweten ontwikkelen omdat je daarvoor een geloof nodig hebt. Dat klopt niet met mijn ervaring.

    Quote:
    en ik ken ook
    meer dan genoeg
    mensen die met een vrije wil 'iets minder' ethisch handelen. Dat is nu juist het hele punt van 'vrije wil'. Als we allemaal als geprogrammeerde robotjes zouden handelen, zouden we ongetwijfeld (uitgaande van perfecte programmering) perfect ethisch handelen.

    Wat je nu wel aan het doen bent is een discussie over bekering om te zetten in geloofsdiscussie, ik denk niet dat dat verstandig is.

    Ik zie het zo: Als God goede en slechte mensen kan maken dan kan hij ook alleen goede maken. Protestanten beweren zelfs dat God al weet wie er naar de hel gaat voor hij ze op de wereld zet. (predestinatie) Dan kan hij ze ook gewoon niet op de wereld zetten.

    Quote:
    waarop baseer je je 'principieel fout' dan wel? Is het slechts 'jouw mening' dat mensen die willen bekeren 'principieel fout' zijn? Wat heeft zo'n uitspraak voor waarde als je daarmee geen waarheid claimt? Je zegt dan toch niets anders dan:
    "ik vind het niet leuk"
    ?

    Ik claim een persoonlijke waarheid. Ofwel: ik geloof dit. Maar niet. Jij moet het ook geloven.

    Bekeren is volgens mij principieel fout omdat je je eigen overtuiging boven die van een ander stelt. Dat is respectloos. Verder is het fout omdat het hele negatieve gevolgen heeft, het leidt tot oorlogen, en ruzies in het gezin, precies zoals in de bijbel staat.

    Quote:
    Eerst loop je te klagen dat het bij christenen om 'IK' zou gaan (Ik wil jou redden / Ik bedoel het goed / Ik moet dat van het geloof), maar als ik aangeef dat het helemaal niet om 'IK' gaat, maar een bezordheid is voor 'JOU', dan blijkt het toch gewoon weer over 'Ik' te gaan. Ja zo kan ik ook 'discussieren'. "
    Maakt niet uit wat jij zegt, je bedoelt toch gewoon zus-of-zo."
    . Vind je het heel erg als ik in dat soort onzin niet zoveel trek heb? Zeker niet als je er ook nog even een beetje suggestie overheen gooit door met pedofielen te vergelijken?

    Iemand vertellen wat jij denkt dat de waarheid is, of je bezorgd maken over een ander, is iets heel anders dan kinderen misbruiken of je eigen lusten op anderen botvieren. Als jij vindt van niet, dan hoop ik voor je dat mensen in je omgeving dat toch in ieder geval wel vinden, want anders ga je een nare tijd tegemoet, lijkt me.

    Een pedofiel wil oprecht kinderen liefde schenken. Door zijn aard is hij daar juist meer op gericht dan gewone mensen. Maar hij wil niet inzien dat hij daarmee kinderen schaadt. Zelfs als een pedofiel niet seksueel handelt, leidt zijn eenzijdige verwennerij vaak tot een verstoorde relatie met de ouders. Maar daar kan je en pedofiel niet van overtuigen want hij geeft alleen maar liefde, zegt hij.

    Zo komt mij het standpunt van bekeerders ook over. ze willen zo graag hun liefde geven maar weigeren te respecteren dat het object van hun liefde daar geen behoefte aan heeft omdat hij zijn eigen geloof heeft. Liefde die zo eenzijdig door een kant wordt geïnitieerd is geen ware liefde. Ook als je kinderen hebt, moet je toestaan dat ze hun eigen fouten maken, je moet hun integriteit respecteren.

    Quote:
    Nee, je hebt helemaal niks uitgelegd. Je verwarde humanisten en atheisten, en ging daarmee ten onrechte aan de haal. Waar het om ging, is dat de handeling waar we het over hadden (geweld en dwang) loodrecht op de principes van het christendom staan, maar dat ze op geen enkele manier conflicteren met atheisme (n.b. dat betekent dus niet dat het atheistische principes
    zijn
    , maar dat je kan geloven in 'dwang en geweld' zonder je atheisme geweld aan te doen).

    Dat vind jij. De praktijk bewijst dat christenen met even groot gemak geweld en dwang gebruiken.

    Quote:
    bedoel je met 'feiten' de selectieve graai die je gedaan hebt in de geschiedenis, om christenen zwart te kunnen maken? Vind je het heel erg als ik daar een ander woord voor gebruik dan 'feiten'?

    Maar je mag van mij gerust met wat statistieken komen hoor, om dat bloedspoor van het christendom door de geschiedenis aan te tonen. Maar kijk dan niet gek op als blijkt dat humanisten (franse revolutie) of atheisten (Stalin, Pol Pot, Mao, enz) per saldo meer doden op hun geweten hebben dan het christendom. Die stromingen zijn pas een eeuw oid actief, maar afgelopen eeuw was wel de meest bloederige van alle eeuwen.

    En daarnaast blijf je het christendom (als ideologie) en de aanhangers door elkaar gooien. Dat is hetzelfde als zeggen dat socialisten dieven zijn, omdat er wel eens een SP'er is die iets gestolen heeft, of dat dierenactivisten moordenaars zijn, omdat de dierenactivist Volkert vd G. dat was. Je zult toch echt moeten kijken of wat mensen doen overeenkomt met de ideologie waar ze zeggen voor te staan.

    …

    ach ja, als het niet 'christelijk' is maar zich daar juist tegen afzet, dan is het natuurlijk nog steeds de schuld van het christendom. Zoiets heet 'een stok zoeken om een hond te slaan'. Je oordeel heb je al klaar, maar er is nog even een gelegenheidsargument nodig.

    Deze moorddadige stromingen komen uit de joods-christelijke cultuur voort, de voormannen studeerden in europa waar ze deze denkbeelden opdeden. Achter het communisme zaten ook best hele mooie sociale ideeën. Ook al zetten ze zich tegen geloofdenkbeelden af, ze hanteren de zelfde denkwijze. Namelijk wij hebben gelijk. Uit dat gedram komt de hele ellende voort. Jij denkt dat als een christen in een atheïst verandert hij ineens een ander mens is. Dat is niet waar hij gaat hij gewoon op dezelfde wijze verder met het nastreven van zijn gelijk, alleen zijn zijn denkbeelden anders.

    Quote:
    En hoe weet je dat die wederkerigheid goed is? Hoe weet je dat ethiek daarop gefundeerd moet zijn?

    Daar is alle ethiek op gebouwd. Begrijp je dat echt niet?

    Quote:
    En hoe is dit een antwoord op mijn vraag over atheisme en christendom? Vertel mij nou eens hoe je als atheist tegen je
    atheistische
    principes ingaat, als je iemand zou bestelen? We hadden het namelijk over
    atheisten
    , niet over
    humanisten
    . Ik wil best geloven dat stelen tegen de principes van een humanist ingaat, dat lijkt me vrij duidelijk, maar ik vroeg naar een atheist. En die hele discusise was ontstaan omdat jij de daden die mensen zeggen te doen in naam van een ideologie, klakkeloos koppelt aan die ideologie zelf, ongeacht of die daden nu voortkomen uit de ideologie, of dat de daden lijnrecht tegen die zelfde ideologie ingaan, of dat het vanuit de ideologie gezien niet uitmaakt of je die daden nu wel of niet doet.

    Ik probeerde je in dat kader te laten zien dat een moord door een christen begaan, nog steeds een moord is en tegen de christelijke ideologie ingaat. Maakt niet uit hoe hard je roept dat het de schuld is van de ideologie, want zolang de ideologie
    tegen
    moord is, en de aanhanger het
    toch
    doet, dan doet hij dat
    ondanks
    de ideologie. Die daad laat niks van de ideologie zien, maar gaat er juist tegenin. Zolang je die subtiliteit niet meeneemt, zul je blijven hangen in het onzinnige:
    "kijk nou toch, die christen daar doet iets slechts, dus dan komt dat door het christendom"

    Een atheïst heeft geen ideologie nodig, hij heeft zijn geweten.

    Jij probeert jouw vooroordelen over atheïsten te pushen. Zoals atheïsten maken hun eigen ideologie, dat is niet waar. Ik zie eerder een tegenovergesteld verschijnsel, een gelovige die tegen zijn geweten in wil handelen zoekt even een passende passage in de bijbel of koran. Die is altijd wel te vinden.


    Samengevoegd:

    Quote:

    [...]

    Is dat zo? Heb je daar bewijzen voor?

    Wat is bewijs? Ik ken er zat die zo denken, jij niet?

    Quote:
    Het is hier ook weer de vraag: wat versta jij onder bekeren, en wat verstaan wij onder bekeren, en wat verstaan die (mij nog onbekende) andere christenen onder bekeren?

    zoals je meesten dat hanteren:

    be·ke·ren2 (ov.ww.)

    2 (iem.) overhalen om een bepaald geloof te belijden

    Quote:
    En ook hier: wie zijn er christen? Iedereen die zich christen noemt? Of iedereen die de bijbel als uitgangspunt heeft? Dat zijn namelijk écht verschillende dingen.

    Idem zoals de meesten die hanteren.

    of ze bijbel hanteren, wie kan dat controleren? En wat voor garantie biedt dat dan volgens jou?

  4. Quote:

    [...]

    Als je ons wil begrijpen, dan moet je ook bereid zijn om te luisteren. Ik krijg de indruk dat dat laatste nog wel eens ontbreekt. Je houdt vast aan wat jij voor beeld hebt van wat het christendom is en wat volgens jou christelijk is en wat volgens jou de plaats van het christendom is. En ook aan hoe volgens jou christenen denken over andere religies.

    Wil je écht weten hoe het volgens ons in elkaar zit, zet dan even je eigen vooroordelen aan de kant, en vraag gewoon door, zonder je eigen mening over alles neer te kwakken. Op deze manier, zoals je nu bezig bent, is het voor ons een drama: we moeten álles van kanttekeningen voorzien wat jij over ons schrijft. En daardoor houd jij alleen het beeld over dat je al had, zonder dat je de mogelijkheid open houdt dat wij er een ánder beeld voor in de plaats kunnen stellen.

    Je verwacht van ons ook dat wij van je pikken dat jij ons gedrag principieel verwerpelijk vindt en dat je dat post op post uitdraagt. Pik jij nu ook van ons even dat wij zelf wellicht beter doorhebben wat wij geloven dan dat jij denkt dat wij geloven. En dat wij wellicht ook beter onze motivatie en drijfveren snappen dan dat een buitenstaander dat snapt.

    Nu stel je je namelijk een beetje betweterig op. 'Jullie beweren nou wel dat christendom zus en zo is, maar in de geschiedenis zie je dat dat niet zo is' - als we daar een kanttekening bij plaatsen, blijf je eraan vasthouden dat jouw beeld klopt. Ken jij het christendom, of ken jij karikaturen van het christendom? Als je alleen karikaturen kent, wil je dan die katuren laten bijstellen of niet?

    Ik luister heel goed. Maar luisteren is iets anders dan overtuigd raken. Een discussie is voor beide partijen om van de te leren vind ik, niet om te overtuigen. Misschien dat jullie er wel extra overtuigd van het eigen standpunt uitkomen, dat kan ook nuttig zijn. Belangrijk is dat beide partijen inhoudelijk blijven discussieren. Dus vermijden om te praten in termen van: Jij doet dit en doet dat.

    Ik doe meer dan een mening geven, ik onderbouw die met argumenten. Als je aandachtig leest zul je ontdekken dat ik niet het christendom aanval maar slechts een aspect, het bekeren. Omdat er een hele hoop christenen zijn die bekeren net zo zeer afwijzen als ik, zie ik dat niet als aanval op het christendom an sich. Laten we dat dus gescheiden houden.

    Dat voor sommige mensen op dit forum bekeren wel onlosmakelijk verbonden is met hun christelijke stroming maakt niet dat zij daarmee het hele christendom vertegenwoordigen en een aanval op hun standpunt een aanval op het hele christendom is. Wat mijn persoonlijk levensbeschouwing is vind ik voor deze discussie irrelevant. Het gaat om de argumenten (niet opvattingen) anders zijn we snel uitgepraat.

    Het gaat mij dus om een inhoudelijke discussie over de ethische aspecten van het bekeren. Daarbij is belangrijk om stil te staan bij de gevolgen. Je eigen gelijk als uitgangspunt nemen maakt iets niet ethischer.

  5. Quote:

    [...]

    ja inderdaad. Maar 'er fundamenteel verschillend' over denken, is geen argument. Je poneerde het als feit, maar kennelijk is het gewoon je geloof.

    Had ik al veranderd: Strenge normen leidt niet tot een geweten. Je kunt met angst geen geweten creeren. Je kunt mensen niet dwingen om iets vrijwillig te doen.

    Quote:
    Tenzij
    jouw 'god' niet aangeeft wat goed en kwaad is, heb jij precies hetzelfde probleem, en daar wees ik je op, en daar ging jij niet op in.
    Als
    je denkt dat er zoiets als absoluut goed en kwaad is (en kennelijk denk je dat, want je gelooft kennelijk wel in een god) dan is de vraag hoe het komt dat allerlei mensen (dieven, moordenaars, pedofielen, etc etc etc) dat 'goed' kennelijk heel anders zien. Dan is dus precies dezelfde vraag aan jou of het misschien wel zo
    bedoeld
    is, omdat het immers allemaal niet zo duidelijk is wat nu goed of kwaad is.

    Je hebt egocentrische mensen die alles vanuit hun zelf beredeneren en niet-egocentrische mensen die kunnen invoelen in anderen. De slechterik is heel aardig voor zijn hond of eigen kind of zichzelf, maar naar anderen gewetenloos. Maar het is niet zo dat slechte mensen moorden of stelen als goed beschouwen. Probeer hen maar eens te bestelen of vermoorden, dan zullen ze je snel duidelijk maken dat ze daar niet van houden..

    Quote:
    Had jij graag een willoze robot willen zijn? Lijkt me van niet, toch? Dan moet je ook niet klagen dat God de mens met een eigen wil heeft geschapen, en dat de rotzooi waar we nu in zitten, dus het gevolg is van onze eigen wil.

    Ik ken genoeg mensen met een vrije wil die heel ethisch handelen. Ik zie daarom niet in dat vrije wil tot deze rotzooi moet leiden.

    Quote:
    zie je het nou echt niet?
    Je doet het nu nota bene weer! Je hebt hartstikke duidelijk gemaakt dat je bekeren 'principieel fout' vindt, in allerlei fraaie bewoordingen. Hoe durf je dan te beweren dat
    jij
    jouw mening niet hoger vindt dan de mening van bepaalde andere mensen? Je geeft keer op keer - zelfs in je ontkenningen hier - weer aan dat je de mening van bepaalde mensen maar niks vindt: zwaar beledigend, disrespect, egocentrisch, eenkennig, principieel fout, etc.... Hoe wilde je die houding dan noemen? Je hebt toch gewoon de overtuiging dat het fout is dat mensen anderen willen bekeren? Dan heb je toch de overtuiging dat die andere mensen een verkeerde overtuiging ("principieel fout") hebben?

    Misschien dat je bezwaar hebt tegen het woord 'superieur' omdat het een nare bijsmaak kan hebben (2e wereldoorlog enzo) maar dat was niet zo bedoeld. Jij had het over 'lager' en ik ga gewoon in dezelfde soort bewoordingen verder: 'hoger', 'lager', 'minder', 'beter', 'superieur', etc. Dat woord gebruik ik dus gewoon om aan te geven dat jij jouw mening
    beter
    vind dan de mening van mensen die vinden dat ze moeten bekeren (= anderen vertellen van hun geloof). Maar lees gerust 'beter' ipv 'superieur' als je dat laatste woord niet fijn vindt.

    ...

    die opmerking van mij ging niet over bekeringspraktijken, maar over het feit dat jij hier binnenstormt met je oordeel over christenen kant-en-klaar. Dat blijkt wel uit het nogal selectieve winkelen in de geschiedenis, en het nogal eenzijdig belichten daarvan.

    Mijn mening is gewoon mijn mening. Ik probeer je niet te bekeren, je mag het rustig aanvechten of afwijzen. Ik claim geen hogere waarheid.

    Quote:
    Misschien zeggen christenen wel:

    JIJ hebt redding nodig

    Het gaat primair om JOU. En als JIJ dat niet wilt, is dat dus JOUW probleem.

    Precies zo ontstaat het zelfbedrog. Ik heb hele discussies gevoerd met pedofielen en zij doen precies hetzelfde. Ze blijven eindeloos volhouden dat hun liefde goed is voor het kind. Daar krijg je ze niet van af.

    Quote:
    Je haalt nu atheisme en humanisme door elkaar, en dat is een wereld van verschil. Ik had het over
    atheisme
    . Maar als jij weet waar
    atheisme
    zijn waarden dan vandaan haalt, mag je het zeggen hoor. Maar dat lijkt me knap lastig, want 'atheisme' betekent het
    niet geloven dat er een god is
    . Dan mag jij mij uitleggen, op welke manier 'niet geloven dat er een god is' tegenstrijdig is met 'iemand de keel doorsnijden'.

    je vergelijking gaat niet op, omdat in het christelijk geloof het christelijk geloof niet 'het hoogste doel' is, en zeker niet dat het doel de middelen heiligt. Dat kun je allemaal nalezen in de bijbel als je dat zou willen. Waar het om gaat, is dat wat je hier schetst van een 'christen' iets is, wat tegen de christelijke overtuigingen ingaat. Je schetst dus een mens, die denkt christelijk te handelen, maar dat helemaal niet doet.

    Wat betreft de 'atheist': zoals al gezegd verwar je hier de atheist (waar ik het over had) met een humanist. Atheisme heeft niks met ethische principes, het is alleen het geloof dat er geen god is,
    and that's it
    . Christendom is het geloof dat er een god is, en dat die God naar mensen toe is gekomen (omdat het andersom niet gaat) en dat Hij
    liefde
    (niet gehoorzaamheid uit dwang) voor Hem en naasteliefde voor elkaar wil zien. Het lijkt me niet moeilijk om de tegenstrijdigheid tussen christendom en 'doel heiligt de middelen' in te zien.

    Wat je wel goed hebt geillustreerd hier, is dat christenen ook maar mensen zijn, en dat christenen evengoed als andere mensen in heel menselijke fouten kunnen vervallen. Het is heel menselijk om een doel boven alles te stellen en te denken dat het doel de middelen heiligt, maar het is
    niet christelijk
    . Als een christen dat dus toch doet, handelt hij/zij in strijd met zijn/haar geloof.

    Wat betreft een humanist (waar jij het abusievelijk over hebt) zou ik het niet weten. Heiligt voor een humanist het doel alle middelen? Normaal gesproken niet, maar hoe zit het met bepaalde doelen? Heiligt het hoogste doel van een humanist alle middelen? Heiligt het voorkomen van een dictatuur het doden van duizenden mensen? enz. Dat hangt er maar net vanaf welke humanist je tegenkomt. Als ie pascifist is niet, maar anders wellicht wel (en anders kan je 'm vragen of ie nu liever duits had gesproken en als kind bij de hitler-jugend ipv de padvinders
    knipoog_dicht.gif
    )

    Heb ik al uitgelegd. De mens is niet slecht van nature. het is niet waar dat mensen goed worden omdat ze God aanvaarden. Er lopen verhoudingsgewijs net zo veel slecht handelende gelovigen rond als atheisten.

    Wat jij gelooft dat christendom is en het bloedspoor dat het christendom door de geschiedenis heeft getrokken zijn twee verschillende zaken. Ik heb niet zo veel op met beweringen, ik kijk liever naar de feiten. Dat het allemaal goed bedoeld is, geloof ik direct.

    Quote:
    Kijk eens naar Stalinistisch rusland, of wellicht naar communistisch china of naar de dictatuur van Pol Pot. Dat waren rasechte atheisten. Enig idee hoeveel mensen er onder die dictaturen vermoord zijn? Dat aantal gaat ver over de 100 miljoen. Je bent hier dus gewoon weer selectief aan het winkelen.

    Die hadden ook dat monomane geloof in het eigen gelijk wilden ook de wereld verbeteren. Ik zie niet zo veel verschil. Deze ideologieën zijn ook niet toevallig uit de joods-christelijke traditie ontstaan. Het ideologische atheïsme is ook typisch een verschijnsel uit de Christelijke traditie omdat deze een rigide Godsbeeld predikt dat heftige afkeer oproept.

    Quote:
    hoe is dit een antwoord op mijn vraag:
    "

    en hoe wilde je het onderscheid maken? Hoe weet je dat wat ik geloof niet waar is, en dat je daar dus niet van gered hoeft te worden? "?

    Ieder laat zich leiden door wat hij gelooft dat waar is. Daarom respecteer ik jouw mening. Ethiek is gebaseerd op wederkerigheid. Leven en laten leven. Dat is iets wat de bekeerder niet kan, want hij stelt zijn waarheid boven die van anderen. Dat leidt al duizenden jaren tot bloedbaden.

    Quote:
    Dan mis je dus helemaal het punt, dat het christelijk geloof een zaak van het hart is. Het kan best zijn dat er christenen zijn die hun eigen geloof niet goed snappen, en dus deze domme fout begaan en denken dat je kan dwingen, maar dan handelen ze dus wel tegen hun eigen geloof in (omdat ze het niet goed genoeg snappen).

    Ik weet niet precies hoe dat voor moslims zit, maar ik krijg soms uit de koran het idee dat geloof en dwang daar wel hand in hand mogen gaan, maar ik kan er naast zitten. Of het dus bij de islam hoort, weet ik niet. Ik weet wel dat de hele notie van 'gedwongen geloven' wat betreft het christendom in ieder geval een
    contradictio in terminis
    is, een tegenstrijdigheid.

    Alle spiritualiteit is een zaak van het hart, en daarom heeft een atheïst dat net zo goed als de gelovige.

  6. Quote:

    [...]

    Maar het doel zal uiteindelijk orde handhaving zijn, volgens jou. Dus als ik een wet maak die mij het recht geeft slaven te houden, ze ook te verkrachten, pedofilie rechtvaardigt, etc. Dan is dat prima? Dan noem ik nu even een paar dingen die in andere beschavingen, laten we zeggen onze bakermat van de democratie; Athene mochten.

    Ik maak de wetten toch niet? Dat doen de machthebbers. De wetten van de Joden waren volgens mij even rascistisch als die van de oude grieken. Bij de joden viel ongelovige samen met niet-jood en deze Goyim stonden op het niveau van dieren. Daarom is het ook onverstandig om wetten en religie op een hoop te gooien, want dan krigt racisme een goddelijke rechtvaardiging. En pedofilie is in het oude testament gewoon toegestaan. in de talmoed wordt dat zelfs expliciet gesteld. Seks met kinderen onder de 9 is toegestaan. Dus hoe kom jij er bij dat geloof betere normen geeft? Ik zou eerder zeggen dat het een groot probleem oplevert als normen in een boek worden vastgelegd.

    Quote:
    Heb je helemaal gelijk in. Zouden ze dat niet doen, dan zouden die normen en waarden opdrukken misdadig zijn geweest. Maar, kennelijk funderen die ouders het ook ergens op. Dat zou het probleem enkel opschuiven naar een nieuwe generatie zijn.

    Daarbij, geef je zelf aan dat ze het niet persé bij het rechte eind hebben.

    Waarden en religie zijn een integraal onderdeel van de cultuur. Cultuur is de wijsheid die volkeren van ouder op kind doorgeven. Het meeste daarvan is ook geen formele kennis, mensen staan er niet eens bij stil, het wordt uitgewasend zonder zelfs uitgesproken te worden.

    Quote:
    En waarom doe je dat dan? Waarom loop je je geweten achterna?

    Heel simpel. Als je dingen doet die tegen je geweten ingaat dan veroorzaakt dat een disharmonie. Om je prettig te voelen volg je daarom je geweten.

    Quote:
    Oké. Dus omdat Jezus aan je normen en waarden voldoet vind je hem een prima kerel, toch?

    Wat ik aan jezus juist waardeer is dat hij de nadruk van normen naar waarden verschuift. Hij maakt in mijn optiek juist korte metten met het wettisme van het orthodoxe Jodendom.

    Quote:
    Wat een christen is, is een heel topic opzich. Maar ik denk dat C.S. Lewis wel een mooie beschrijving geeft in zijn boek
    onversneden christendom
    waar binnen het christendom consensus over is.

    Waarbij er uiteraard natuurlijk een kleine minderheid aan de rand is, die het niet met zijn beschrijving eens is, natuurlijk. Maar dat heb je altijd, met alles.

    Volgens mij is er maar een minderheid van de christenen die meent te moeten bekeren of zie ik dat fout?

    Quote:
    Dus aan de ene kant is er een pressie middel en aan de andere kant indoctrinatie. Alle twee zijn het effectieve middelen. En bij alle twee is er een risico dat je het gewenste resultaat niet altijd zult bereiken. Een combinatie lijkt me het beste. Aan de ene kant indoctrinatie en aan de andere kant vreselijke straffen. Veel goed werkende totalitaire staten functioneerden en functioneren op die manier.

    Leer je kinderen waarden dan zorgt de staat wel voor de normen. De normen van de staat zijn een afspiegeling van de waarden van de mensen. Hoe bedroevender het met de waarden gesteld is, hoe strenger de normen.


    Samengevoegd:

    Quote:

    [...]

    oh is dat zo? Hoe weet je dat? Waarom zou het niet andersom kunnen zijn?

    Strenge normen leidt niet tot een geweten. Je kunt met angst geen geweten creeren. Je kunt mensen niet dwingen om iets vrijwillig te doen.

    Quote:
    Je lijkt toch nog steeds niet te beseffen dat 'geloven' voor een christen niet hetzelfde is als 'bavaria het beste bier vinden'
    muur.gif

    Christenen geloven dat het van
    levensbelang
    is. Iemand in z'n (volgens christenen verkeerde) geloof in z'n waarde laten, is dus niet 'liefhebben als jezelf' omdat je zelf maar al te blij bent dat iemand jou wel gewaarschuwd heeft.

    Dat wordt mij steeds duidelijker. Dan vrees ik dat de wereld het slachtveld zal blijven van goedbedoelende gelovigen. Dan moeten andere religies ook maar ten strijde trekken op de relimarkt en met alle macht gaan bekeren om er niet ondergeschoffeld te worden. Ik blijf het dwaasheid vinden.

    Het argument is natuurlijk volkomen egocentrisch. Als ik zou schrijven het is voor mij van levensbelang dat ik het christendom bij mensen vervang door mijn geloof, dan snap je wel dat dit geen goed argument is. Je redeneert alleen maar vanuit je eigen gelijk. Dat heb je een gebrekkige moraal, want een goede moraal gaat altijd uit van wederkerigheid.

    Quote:
    Waarom heb ik het idee dat je niet op mijn punt ingaat?

    Jij wil doen geloven dat zonder religie er geen rechtvaardige wetten zijn en rascisme logisch is. Dat komt omdat jij kennelijk van de slechtheid van de mens uitgaat.

    Quote:
    Misschien kun je er alsnog op ingaan? Jij suggereerde dat de diversiteit in religies misschien wel de bedoeling was, omdat het anders allemaal wel duidelijker zou zijn. Ik heb aangegeven dat dat een onzin-argument is, omdat volgens precies dezelfde redenering je zou kunnen zeggen dat het misschien wel de bedoeling is dat er zowel vredestichters als moordenaars, zowel wereldverbeteraars als sadisten, zowel gulle-gevers-aan-goede-doelen en dieven, zowel humanisten als rascisten zijn, want anders was het allemaal toch veel duidelijker geweest en waren we allemaal gewoon lief voor elkaar?

    Zelf geloof ik niet dat God iets van ons wil. Ik zie God niet als een persoon. Naar mijn smaak is de abramistische God te veel geboetseerd naar een aardse koning. Ik heb dus niet het probleem dat jij schetst. Ik vroeg aan JOU waarom God al die religies heeft laten ontstaan omdat jij gelooft in de Goddelijk wil.

    Kon God echt geen betere wereld maken? Kennelijk niet anders is hij medeschuldig. Maar dan is hij weer niet almachtig. De onrechtvaardigheid van deze wereld is volgens mij een vraagstuk waar abramistsche religies naar mijn smaak geen goed antwoord op hebben. De grote Joodse wijze Hillel zei: Waarom het slechten zo voor de wind gaat, en goeden zo moeten lijden is een vraag waarop wij nooit het antwoord zullen vinden.

    Quote:
    je vind niet dat je superieur loopt te doen met je mening?

    Waarom vraag je dat aan mij, dat vind jij.

    Quote:
    Dit zijn allemaal uitspraken van jou. Wil je nu nog steeds beweren dat je niet superieur loopt te doen met je mening? Wellicht doe je het niet bewust, maar als je zo je eigen woorden terugleest, moet je toch ook inzien dat je gewoon van mening bent dat jouw overtuiging beter is? Je gebruikt woorden als "egocentrisch" , "over anderen heen walsen", "opdringen", "aanmatigend", "eenkennig" en je zegt zelfs
    "Nee het gaat mij om het principe. Ik vind bekering pricipieel fout omdat het respectloos is naar de overtuigng van een ander
    [/b]
    . Ik vind de intentie dat men zijn geloof wil delen al fout."

    Hoe durf je dan te stellen, dat je jouw mening niet verheven vindt boven de mening van mensen die anderen willen bekeren? Je hebt nota bene gezegd dat je het "principieel fout" vindt, dat het "respectloos" is!

    Aan de ene kant klaag je dus dat er mensen zijn die de mening/overtuiging van anderen 'lager' achten, maar aan de andere kant doe je zelf precies hetzelfde. Je laat in niks te wensen overlatende termen weten dat je zo'n houding "principieel fout" en respectloos, aanmatigend, eenkennig, opdringerig, etc vindt! Dat is verre van consequent.

    Overigens ben ik wel heel benieuwd waar je je uitspraak
    "Nee het gaat mij om het principe. Ik vind bekering pricipieel fout omdat het respectloos is naar de overtuigng van een ander"
    op baseert? Is dit een natuurwet ofzo? Hoe weet je dat dit 'principieel fout' is? Waar baseer je zo'n stellige uitspraak op? Wat is je referentiekader waaraan je gedrag afmeet en dan besluit of het 'goed', 'fout' of zelfs 'principieel fout' is?

    JIJ vindt mij superieur, nou dank je wel. Als mensen het op geloofsgebied beter menen te weten dan anderen dan vind ik dat eenkennig en getuigen van egocentrisme. Waarom zou een van jullie het beter weten dan ik? Zijn jullie soms hoog ethische theologen? Welnee, de gemiddelde christen is niet beter geschoold of ethischer dan een ander, hij heeft het alleen wat hoger in zijn bol denk ik dan.

    Nogmaals, Ik vind bekeren fout omdat het getuigt van disrespect naar een ander zijn levensovertuiging. Niets is belangrijker dan iemands levensovertuiging en komt een christen vertellen dat die van jou inferieur is. Dat is even zwaar beledigend als iemands vrouw een hoer noemen. Wat mij verbaasd is dat christenen dat niet in kunnen voelen. Wat ik hoor is:

    Ik wil jou redden

    Ik bedoel het goed

    Ik moet dat van het geloof

    Het gaat primair uit van IK. Wat de ander vindt daar walst de bekeerder overheen.

    Quote:
    En dat dacht je te bereiken door christenen van alles en nogwat te beschuldigen, te doen alsof ze je met geweld bekeren, etc?

    Ik kreeg eerder het idee - maar verbeter me gerust als ik ernaast zit - dat je mening over christenen allang vaststaat.

    Er zijn paar miljard chistenen, daar zitten de nodige verschillen onder. Ik wil graag discussieren over bekeren.

    Quote:
    misschien was ik te kort door de bocht, en volgde je daarom het argument niet, dus ik zal het nu wat uitgebreider neerzetten.

    Uit de bijbel blijkt duidelijk, dat mensen een zwaard op de keel zetten om ze te 'bekeren' niet christelijk is. Zulk gedrag staat dus loodrecht op christelijk gedrag. Als mensen het dus toch doen, en ze zeggen dat het christelijk is, dan zijn ze ofwel flink in de war (wat natuurlijk kan gebeuren) of ze hebben het verkeerd begrepen (we zijn helaas maar mensen), of ze doen maar alsof ze christen zijn.

    Maar het met het zwaard bekeren gaat voor zover ik weet niet loodrecht in tegen een bepaald atheistisch principe. Er is geen enkele atheistische regel die zulk gedrag verbiedt. Dat atheisten het niet dagelijks doen, is niet omdat ze atheist zijn, maar omdat ze daarnaast bepaalde humanistische principes omarmd hebben.

    Als iemand dus in naam van het atheisme een moord begaat of dwang gebruikt, dan is dat niet in tegenspraak met z'n atheistische overtuigingen. Als iemand in naam van het christendom een moord begaat of dwang gebruikt dan is dat wel in tegenspraak met z'n christelijke overtuigingen.

    Jij gaat er van uit dat atheisten geen waarden kennen, dar is nogal beledigend en niet waar. Vandaar uit kan je zo redeneren, maar je kunt het net zo gemakkelijk omdraaien:

    Een christen heeft een hoger doel, het geloof. Voor de christen is er geen hoger doel. Hoe belangrijker het doel, hoe groter het excuus om onethische middelen in te zetten. Immers het doel heiligt de middelen.

    De atheist mist zo'n doel, hij kan geen mensen de keel afsnijden en zeggen ik doe het voor geloof of God of om deze armen te redden van de eeuwige hel. Om in zijn eigen ogen ethisch te blijven, kan hij geen onethische middelen gebruiken.

    Is dit onzin? Laten we eens in Irak kijken: wie snijden daar onschuldigen de hals af? Zijn dat vooral de normloze atheisten of zijn dat de door geloof gerechtvaardigde fundamentalisten? Ik dacht de laatste groep.

    Quote:
    en hoe wilde je het onderscheid maken? Hoe weet je dat wat ik geloof niet waar is, en dat je daar dus niet van gered hoeft te worden?

    Voor mij is het niet waar, voor jou kan het best waar zijn.

    Quote:
    en volgens mij blijf je ook nog steeds alles op één hoop gooien. Je doet alsof 'met het zwaard bekeren' hetzelfde is als iemand vertellen hoe je denkt dat de waarheid in elkaar zit. Dat je van het eerste een afkeer hebt, daar geef ik je groot gelijk in, maar dat je met het tweede problemen hebt, dat snap ik echt niet, temeer omdat je er zelf ook druk mee bezig bent om ons te vertellen hoe het volgens jou in elkaar zit.

    Daar fixeer jij je nogal op. Ik heb nergens gezegd dat gelovigen hier met het zwaard bekeren. Ik heb slechts gezegd dat de redenering om met het zwaard te bekeren volstrekt logisch is.

    Als ik namelijk werkelijk zou geloven dat jij EEUWIG in de hel moet branden als ik jou niet redt, wat is dan allemaal niet toegestaan om jou daarvan te redden. Dan weegt het toch zeker op als ik jou, bedrieg, of in elkaar sla. Dat doet misschien wel pijn, maar vergeleken met EEUWIG branden in de hel is het toch de kleinste pijn?

    Bij andere volkeren bekeren zowel moslims als Christenen door lokale geestelijken te vermoorden. De redenering is: deze duivelse ongelovige houdt een heel dorp in gijzeling met zijn afgoderij. Als we hem vermoorden dan zullen de dorpelingen bekeren en redden we hen van de hel. Logisch toch? Ik kan het begrijpen. Als je zo overtuigd bent van je eigen gelijk dan is dat een ethische daad. Net zo goed als het een ethische daad is om een gijzelnemer dood te schieten die anderen het leven bedreigt, het enige wat nodig is is het geloof dat je gelijk hebt. Nou dat rotsvaste geloof in het eigen gelijk hebben christenen en moslims en daarom grijpen ze ook vrij gemakkelijk naar minder ethische middelen om te bekeren.

  7. Quote:

    [...]

    Dat is ook inderdaad helemaal geen Christelijke lering. Zie bijvoorbeeld ook de vele stukken in de Bijbel over rechtvaardige heidenen. Wél is het zo dat niet-Christenen een zekere morele ongerichtheid
    kunnen
    hebben. Zo zullen heel wat Azteken geen moreel bezwaar hebben gehad tegen mensenoffers, maar objectief gezien is het nog steeds een zonde. Structuren van de zonde noemen we dat.
    smile.gif

    Ik geloof meteen dat dat op anderen zo overkomt, maar omgekeerd als ik het oude testament lees, ervaar ik ook een zekere ongerichtheid. Hoe Abraham, Isaak, Jacob, Josef en Moses handelen kan ik vaak maar moeilijk rijmen met mijn waarden. Daar hebben christenen vast verklaringen voor, maar die hadden de azteken natuurlijk ook.

    Quote:
    Rawls is ook niet bepaald zonder gebreken hoor. Bovendien zou je redelijk hard kunnen maken dat hij nog min of meer voortborduurt op het Christelijk gedachtegoed.

    Ik ken die man niet.

    Quote:
    Meestal verwordt in zo'n geval de overheid zelf tot een religie. Het communisme is daar een goed voorbeeld van. Ergo: je kunt niet religieloos zijn, maar er bestaan uiteraard wel foute, danwel minder goede religies.

    Dat hangt ervan af wat je als religie ziet. In het jodendom was de tora de wet. Religie en wet waren verweven. Zelf vind ik dat wet buiten religie hoort. Voor mij is religie: spiritualiteit en waarden. Wet (normen) is een zaak van de samenleving.

    Ik vind de verwevenheid van wet en religie ongelukkig om een aantal redenen. Mensen gaan normen in plaats van waarden hooghouden. Normen die eigenlijk een plaats en tijdgebonden vertaling van waarden horen te zijn, worden absoluut gemaakt. Wat goede normen waren voor een rondtrekkend woestijnvolk anno jaar nul hoeven dat hedentendage niet te zijn. Menselijke waarden daarentegen zijn tijdloos.


    Samengevoegd:

    Quote:

    [...]

    Ik heb de discussie een beetje met verbazing gelezen. Als het waar is wat je hierboven stelt dan ben je daar niet in geslaagd dat over te brengen. Je bent vooral beziggeweest met veroordelen en provoceren. Wil je weten waarom wij zo overtuigd zijn, wil je weten wat wij geloven, wat onze visie is op de verhouding tussen de verschillende religies en het christendom, of wil je een zwarte piet uitdelen?

    Tip: het is wellicht handig je hier als gast te gedragen en gewoon te vragen. Dan krijg je waarschijnlijk helderder antwoorden.

    En nog een tip: de basis van het christendom is wellicht iets anders dan jij denkt. Houd die mogelijkheid ook open.

    Ik heb een mening over bekeren. Ik vind dat principieel respectloos. Waarom heb ik uitgelegd. Daarover ga ik met jullie de discussie aan. Jullie mogen daar jullie ideeen tegenover zetten. Ik vind jullie rechtvaardiging daarvoor fascinerend. Ik ben zeer tevreden met de antwoorden. Want het gaat er mij inderdaad niet om jullie te bekeren tot mijn standpunt maar te begrijpen waarom jullie zo denken. Dat noem jij provoceren, dat vind ik overdreven. Ik beargumenteer en probeer beleefd te blijven.

  8. Quote:

    [...]

    Bepaalde wetten lijken juist het handhaven van de orde wat tegen te werken, of er bestaan veel betere alternatieven. Hoe zit het daar dan mee?

    wetten zijn daarom ook dynamisch. Als de omstandigheden veranderen noopt dat tot aanpassing. En ze zijn niet perfect.

    Quote:
    Je geeft geen antwoord.

    Waarom zouden je ouders het bij het rechte eind hebben?

    En waarop berust de autoriteit op die je aan het geweten geeft? Waarom zou jij je geweten achterna moeten lopen?

    ouders hoeven het niet bij het rechte eind te hebben, maar omdat zij het meest van een kind houden zijn de minst slechte oplossing.

    Ik hoef mijn geweten niet achter na te lopen, ik doe dat graag. Vrijwillig, jij niet dan?

    Quote:
    Jij bent dus christen?

    nee, maar Jezus een prima gozer en ik heb de bijbel gelezen. Wat is trouwens een christen, daar zijn de meningen over verdeeld.

    Quote:
    Als je iemand vreselijk bang maakt, dan zal die dat ook doen. Andersom komt het maar vaak genoeg voor dat als je iemand in z'n waarde laat, die het andersom niet persé ook doet.

    Maar ik concludeer hieruit dat 'goed' bij jou is wat jou het beste uit komt? Dus de definitie van wat goed is komt voort uit eigen belang en egoïsme?

    Ik geloof niet dat je betere mensen krijgt door ze heel bang te maken. Waar leidt dat toe, niet dat mensen naar hun geweten gaan luisteren, maar er naar zullen streven om niet gepakt te worden. De ene keer zullen ze het kwade laten omdat ze bang zijn om gepakt te worden, maar als ze denken dat ze er mee weg kunnen komen doen ze het lekker stiekem.

    Voedt je kinderen op met waarden dan WILLEN ze goed doen. Zeker ze staan nog steeds bloot aan verleidingen, maar meestal zullen ze zelf het goede kiezen. Er zijn natuurlijk ook slechte mensen en mensen die bezwijken voor de verleiding, daar heeft de overheid nog steeds wetten voor.

  9. Quote:

    [...]

    Klopt. Waarop berusten die wetten op trouwens?

    het handhaven van de orde. (Lees)

    Quote:
    Dus van je ouders en je geweten.

    Waarom zou je van je ouders moeten aannemen wat goed en slecht is? Waarom zouden die dat juist hebben?

    En het geweten? Hoe kom jij aan dat geweten? Heeft er een goddelijk wezen dat geweten in jou lopen programmeren? Of is het tot stand gekomen door allerlei evolutionaire processen? En waarom zou jij dat achterna lopen?

    Ouders zijn de opvoeders.

    Zonder natuurlijk besef van geweten hadden wij ook geen religie. Wat de oorzaak daarvan is hangt af van je geloof.

    Quote:
    Is maar net wat jij goed of slecht noemt, toch? Zodra ik zeg dat elke tien seconde 'fietsbel' roepen goed is, en ik roep dat dan elke tien seconde, dan doe ik iets goeds.

    Dat zijn jouw woorden.

    Wat zei jezus.

    Quote:
    37 antwoordde: ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel

    uw hart en heel uw ziel, en met heel uw verstand.

    38 Dat is het grootste en eerste gebod.

    39 Het tweede gebod is even belangrijk als het eerste:

    u moet uw naaste liefhebben als uzelf.

    40 Alles in de Wet en in de Profeten hangt af van

    deze twee geboden.’

    Laten alle religies dat nou onderschrijven. De rest volgt er volkomen logisch uit. Dat van die fietsbel dus niet.

    En als je heel goed kan nadenken dan besef je ook dat als je een ander lief hebt als jezelf je hem ook met zijn geloof in zijn waarde laat.

    Geloof jij nou echtr dat alleen christenen hun medemens liefhebben?


    Samengevoegd:

    Quote:

    [...]

    oja? Omdat jij toevallig vind dat iets goed is, hoeft een ander dat toch niet te vinden? Rascisten denken echt niet dat ze iets verkeerd doen hoor. Die denken juist dat zij de mensen zijn met het verstand en die doen wat goed is. Dus ook bij iets waar jij kennelijk heel duidelijk lijkt te weten wat goed is en wat niet, blijkt dat een flink deel van de wereldbevolking daar heel anders over denkt. Dan vraag ik me toch af hoe je bij religie
    wel
    het argument durft te gebruiken dat er zoveel diversiteit is, en dat het dus misschien wel zo bedoeld is, maar als het om goed en kwaad gaat ineens niet?

    Een beetje inconsistent dus, dat je wijst op diversiteit in religies als argument dat het misschien wel divers bedoeld is, maar dat de diversiteit in menselijk gedrag
    niet
    een argument is dat menselijk gedrag misschien wel divers bedoeld is. Kies maar wat je wilt: je 'diversiteits-argument' m.b.t. religies laten vallen, of accepteren dat racisme, diefstal, moord etc misschien wel zo bedoeld zijn omdat ze nu eenmaal heel vaak voorkomen?

    Wetten worden gemaakt om orde hand te haven niet omdat iedereen het goed vindt. De wetten die een volk maakt hebben mede te maken met de omstandigheden waarin ze leven. Daarom is er ook zoveel verschil.

    Quote:
    En daarmee ontwijk je dus gewoon het punt, dat jij hier ook gewoon superieur loopt te doen met je overtuiging. Het is immers jouw mening dat het afkeurenswaardig is dat andere mensen de mening van anderen minder waard vinden.

    Als je verlangt dat andere mensen de mening van anderen niet 'lager' of 'minder' vinden, dan zul je consequent moeten zijn, en zelf dat soort meningen (namelijk het 'lager vinden van andere meningen') ook niet moeten afkeuren.

    vind jij ik niet.

    Quote:
    oh? En jij hoopt met het 'je mening geven' hier op dit forum niet dat mensen zich laten 'overhalen' naar jouw standpunt? Dat zou toch wel heel gek zijn hoor. Dat je alleen maar schreef om je eigen woorden te kunnen zien, zoals sommige mensen praten om zichzelf te horen.
    Uiteraard
    hoop ook jij dat mensen zich wat van je woorden aantrekken en inzien dat jij gelijk hebt. En aangezien dat niet anders is dan wat christenen graag willen, zou je wellicht eens op kunnen houden met er bij christenen wel over klagen, maar het zelf toch ook doen?

    Nou ik probeer er achter te komen hoe jullie denken.

    Quote:
    jahoor, haal de excessen er maar weer bij. Zo gaat het lekker in een discussie. Zullen we het zometeen ook even gaan hebben over bv. de franse revolutie, waarbij die ontzettende vrijheidsdenkers met hun mooie verlichte idealen (zoals jij die hier verkondigt) wel even iedereen de kop afhakten die niet meewilde met hun verlichte idealen? Het lijkt me dus vrij nutteloos om over dergelijke excessen te praten. Dat er mensen rondliepen met een wat vreemd begrip van 'geloven' (namelijk dat je ook 'gelooft' als je onder dwang 'ja' zegt) betekent niet dat dat christelijk is.

    En de mensen die dat deden waren allemaal atheist neem ik aan, want christenen doen zulke dingen niet?

    Quote:
    je
    hoeft
    er helemaal niet in mee te gaan. Je kunt toch zelf kiezen of je gelooft of niet, dat je gered moet worden? Maar dat betekent toch niet, dat een ander niet mag proberen jou te waarschuwen? Van mij mag je ook best je hoofd op een treinrails leggen hoor, maar waarom vind je het zo vreemd als ik dan wil zeggen: "
    dat lijkt me niet zo gezond!"
    ?

    Nee we moeten elkaar niet proberen te "redden" van elkaars geloof. Van de trein prima.

  10. Quote:

    [...]

    je wilt wel graag alles in één keer behandelen he? En je schaamt je er ook niet voor, om zelf een beetje selectief te winkelen in de geschiedenis.

    Nazi-duitsland is op geen enkele manier christelijk te noemen. Ze mogen wellicht geprobeerd hebben er een wat christelijk sausje over te gooien, maar dat maakt iets nog niet christelijk. Wat betreft de atoombom. Daar kun je over discussieren wat je wilt, maar het heeft wel de japanners gestopt, die een heel smerige oorlog voerden (denk aan de troostmeisjes, denk aan hun handelingen in china, etc). Juist het ontzettend grote nationalisme in Japan was de reden voor o.a. kamikaze-piloten enz. Dus klagen over 'onschuldige burgers' terwijl we het over een land hebben we overliep van fanatisme, lijkt me niet helemaal een correcte weergave van de geschiedenis.

    En dat mensen die aan kolonisatie deden, dat onder de vlag van het christendom probeerden te doen, betekent nog niet dat 'uitmoorden en koloniseren' christelijk is.

    Daar tegenover staat, dat bv. atheisten als Stalin en diens communistische trawanten,
    juist vanwege het atheisme
    probeerden alle religie (inclusief de mensen zelf) uit te roeien.

    Waar het christendom dus
    misbruikt
    werd om vuile daden te rechtvaardigen die duidelijk ingaan tegen de principes van het christendom, was het atheisme de drijfveer voor moordpartijen, en dergelijke moordpartijen gaan op geen enkele manier tegen principes van het atheisme in.

    Als christenen het doen zijn het slechte mensen die zich als christen voordoen en als anderen het doen dan is het omdat ze zo slecht zijn. En nazi duitsland was even geen christen. Daarvoor wel en daarna ook, maar niet toen de foute dingen gebeurden. De protestantse kampwachters waren een paar jaar lang atheistisch. Ik hoor zulke beweringen ook van moslimfundamentalisten.

  11. Quote:

    [...]

    in dat geval zal er vast ook geen goede manier bestaan om met andere mensen om te gaan. We hebben immers socialisten, liefdadigheidsinstellingen, dieven, moordenaars, fascisten en rascisten. Zo duidelijk is het dus niet hoe we moeten leven, want we zien zoveel diversiteit. Hoe weten we dan wat goed is en wat niet? Het zal vast wel zo bedoeld zijn, en we moeten vooral niet proberen om moordenaars of rascisten aan te pakken?

    Wetten stelt de samenleving op om orde te handhaven. Daar hebben we geen religie voor nodig. Wat goed of slecht is? Dat leer je in de eerste plaats van je ouders en verder heb je ook nog zoiets als een geweten, dat ligt in de natuur van de mens verankert. De mens is echt niet alleen egoisitsche en slecht, de mens heeft net zo goed een besef van het goede.

    Quote:
    Dus je vindt helemaal niet dat mensen die de religie van anderen minder vinden, verkeerd bezig zijn? Waar ben je dan in dit topic mee bezig?

    Of je vindt dat ze niet verkeerd bezig zijn, of je vindt dat ze wel verkeerd bezig zijn. Als je vindt van niet, dan snap ik niet wat je hier nu doet, en als je vindt van wel, dan doe je zelf precies hetzelfde, want je vindt
    jouw mening
    kennelijk beter dan die van de mensen waar we het over hebben. Jouw overtuiging is dus hoger dan die andere overtuigingen.

    Daar trap ik niet in. Op die manier wordt elke discussie onmogelijk.

    Quote:
    We hebben het hier over het aan anderen vertellen wat jij denkt dat waar is. Niet over moorden, dwingen of wat dan ook!

    Denk je dus dat andere mensen vertellen wat de waarheid is (volgens jou, uiteraard), op een of andere manier 'recht over de ander hebben' is? Dat is namelijk wel wat je hier suggereert, maar dat is complete onzin. Jij hebt toch ook geen recht over ons terwijl je ons wel even komt vertellen hoe het allemaal wel zit?

    Bekeren is meer dan iemand je mening geven. Het is een doelbewuste poging om iemand over te halen naar een ander geloof.

    Quote:
    "oh, ik
    geloof
    alleen maar dat die man daar op een treinrails staat, en er zo een trein aankomt, maar ik weet het natuurlijk niet zeker, dus het zou een schande zijn als ik die man waarschuwde. Ik moet natuurlijk wel het onderscheid maken tussen wat echt universeel waar is, en wat ik alleen maar geloof. Dus laat ik maar wachten tot die trein voorbij is, want dan weet ik tenminste zeker dat ik die man
    had moeten
    waarschuwen"
    muur.gif

    Het is deze redenering die gebruikt werd om indianen met het zwaard te bekeren. Liever 1 doden en 9 van de eeuwige verdoemenis redden. Daar is geen spijker tussen te krijgen. Ik hoopte dat christenen daar van geleerd hadden. Dit soort rationalisaties zijn levensgevaarlijk.

    Anderen vragen jou niet om ze te redden. Ze zien dat ook niet als redden. Ik vind het een vreemd idee dat iemand mij patriachaal wil redden en ik daar in mee moet gaan omdat hij dat gelooft.

  12. Quote:

    [...]

    Nou vanuit cultuurperspectief dan maar: zou het niet te maken hebben met universaliteit?

    ...

    Het superieuriteitsdenken is dus vooral cultuurgebonden en wordt an sich niet door het christendom uitgedragen. Aan de andere kant, er kan maar 1 waarheid zijn en als we uitgaan van ‘aan de vruchten herkent men de boom’ dan is duidelijk dat de RKK de enige waarheid bied… nou vooruit, laat ik er christendom van maken dan.
    widegrin.gif

    Het cultuurperspectief is gevaarlijk, dat hanteerden de nazies ook. Het germaanse ras en cultuur was superieur.

    Je kunt ook lang vechten over wie Gods uitverkoren volk is, Joden, moslims en christenen denken daar anders over. En ook claimen ze de ene waarheid.

    Niet om vervelend te doen, maar de vruchten? Het is maar welke vruchten je als maatgevend neemt. De christenen zijn de enigen die atoombommen op onschuldige burgers hebben gegooid. Het zijn de enigen die twee wereldoorlogen hebben uitgevochten. Het aantal indianen dat door kolonisatie door christenen van amerika is omgekomen ligt rond de honderd miljoen. Ik denk dat dat van die vruchten meer een kwestie is van selectief geheugen.

  13. Quote:

    [...]

    en waar haal jij dan het recht vandaan om je eigen geloof hoger te stellen dan dat van anderen? Je bent duidelijk van mening dat mensen die hun geloof hoger stellen dan dat van anderen, daar geen recht toe hebben. Waar haal jij het recht vandaan om dat zo te stellen? En je bent ook duidelijk van mening dat 'andermans geloof lager stellen' niet mag. Dat betekent dus ook dat jij jouw overtuiging (namelijk dat het niet mag) hoger stelt dan de overtuigingen van de mensen die je verwerpt. Ofwel, je doet zelf wat je bij andere mensen verwerpt, alleen doe je het 'een stapje hoger'.

    Nee hoor. Dat ik daar bezwaar tegen maak wil niet zeggen dat ik het zelf doe.

    Quote:
    Raak jij ook niet geirriteerd als mensen je vertellen dat je iets niet moet doen, omdat het levensgevaarlijk is? Waarom moet dat toch? Waarom zou je mensen toch waarschuwen? Waarom moet dat? Dat is toch een verarming van het aanbod?

    Je hele betoog gaat mank, omdat voor christenen hun geloof niet zomaar is om de boel wat leuker te maken, maar omdat het om je (eeuwige) veiligheid gaat. Het is dus niet een kwestie van 'heineken of bavaria drinken', maar van 'gered worden of verloren gaan', 'dood of leven', etc.

    Nou dat is wat jij gelooft. Maar omdat christenen het geloven is het nog geen universele waarheid, maar wat sommige (lang niet alle) christenen voor universele waarheid houden. Ik denk dat je dat onderscheid moet kunnen maken.

    Er is ook nog zoiets als respect voor andermans integriteit. Dat jij het beter meent te weten geeft je geen recht over een ander. Want dan hoeven we alleen maar heel vast in iets te geloven en dan mag het. We weten allemaal hoe gemakkelijk mensen zichzelf voor de gek kunnen houden.

  14. Quote:

    Dan hebben wij daarover dus een andere mening, ik vind het net erg belangrijk dat je over je geloof praat, en dat je anderen wil laten delen in wat jij gelooft, zo lang dat gebeurt op een manier die niet opdringerig is. Ik denk dat geloof ook meer is dan enkel iets persoonlijks. Natuurlijk gaat het in de eerste plaats om die persoonlijke relatie met God, maar daar komt in mijn ogen ook wel een element van gemeenschap bij. Dat is trouwens niet alleen zo voor geloof, ik denk dat het hoe dan ook belangrijk is om dingen die belang hebben in jouw leven te delen met anderen, net zoals ik bijvoorbeeld een boek dat ik prachtig vind graag laat lezen aan anderen omdat ik het fijn vind als zij dat mooie boek ook ontdekken, of praat over mijn relatie en over hoe fantastisch het is om van iemand te houden, in de hoop dat ook anderen dat plezier kunnen leren kennen.

    En als God bestaat en is zoals Hij door christenen voorgesteld wordt, kan ik me inderdaad niet voorstellen dat hij mensen tegen elkaar zou willen opzetten, maar wel dat Hij het belangrijk vindt dat mensen hem leren kennen.

    Willen delen klinkt natuurlijk positief. Vind jij het fijn als moslims en andere gelovigen jouw kinderen benaderen om hun geloof met hen te delen? En wat als je kinderen daarna moslim willen worden?

    Verder als God het belangrijk vind dat mensen hem leren kennen, kan hij dat veel directer doen en als hij dat niet doet, ligt dan niet veel meer voor de hand dat God juist al die religies heeft gemaakt zodat mensen God kunnen kennen, ieder hun eigen manier?

  15. Quote:

    Ik vraag me toch wat jij bij bekering voorstelt lasker.

    ...

    Evangelisatie is voor mij belangrijk voor meerdere redenen: het is een directe opdracht van Jezus aan Zijn volgelingen (ook ik dus), en ik geloof dat Jezus de Weg, de Waarheid en het leven is. Dat betekent dat ik geloof dat niemand eeuwig leven krijgt zonder Jezus te kennen: ik doe het dus uit naastenliefde, iets waar Jezus ook erg op aandringt.

    ...

    En zelfs al zouden ze dat niet doen, dan nog zou ik evangeliseren. Gewoon omdat het een opdracht is van Jezus. Hij heeft laten zien dat Hij van mij houdt aan het kruis: ik laat zien dat ik van Hem houdt door middel van evangelisatie, niet omdat mensen zich beter voelen door christen te worden.

    Inhoudelijk kan ik daar niet op ingaan. Ik respecteer dat jij dat gelooft en dat wil ik niet aanvechten.

    Wat mij wel opvalt is dat jij evangelisatie beschouwt als onderdeel van het geloof: een opdracht van Jezus. Dat is nog steeds een persoonlijke overtuiging, want een hele hoop christenen die Jezus even lief hebben zien dat anders. Ik begrijp dat dit geloof voor jou voldoende motivatie is. Wat vind jij van moslims die zeggen dat God wil dat Islam de wereld verovert. Als buitenstaander zeg ik dan: ze allebei evenveel recht van spreken.


    Samengevoegd:

    Quote:

    Lasker, blijkbaar heb jij het over een behoorlijk extreme en specifieke vorm van bekering, waarbij de cultuur van een bepaald volk als het ware platgewalsd wordt om daar massaal christenen van te maken. Daar ging dit topic niet echt over, en ik vind het ergens verbazend dat dat blijkbaar het beeld is dat jij hebt bij bekering. In mijn eerdere posts sprak ik eigenlijk altijd over bekering in de zin van gewone mensen die samen het gesprek aangaan over geloven, waarbij de ene hoopt dat hij de andere de waarheid van zijn of haar geloof kan laten zien. Daar moeten helemaal geen extreme toestanden aan te pas komen.

    Als ik jouw posts lees kan ik me ook echt niet ontdoen van de indruk dat je niet begrijpt waar geloven om gaat. Dat Stella beter is dan Maes is een mening, de ene houdt nu eenmaal van het ene en de andere van het andere, net zoals naar mijn smaak fruitsap tien keer beter is dan elk mogelijk bier. Als je in God gelooft is het echter geen kwestie van 'ik vind dat Hij bestaat, jij vindt dat Hij niet bestaat, en eigenlijk hebben we allebei gelijk want we hebben nu eenmaal een andere smaak', nee, Hij bestaat gewoon, los van of je dat nu lekker vindt of niet. Ik zeg niet dat jij nu plots ook moet gaan geloven dat Hij bestaat, maar ik denk dat een discussie over geloof niet echt eerlijk is als je dat geloof reduceert tot een verschil van smaak of van mening, wat het in mijn ogen simpelweg niet is.

    Nee het gaat mij om het principe. Ik vind bekering pricipieel fout omdat het respectloos is naar de overtuigng van een ander. Ik vind de intentie dat men zijn geloof wil delen al fout. Een relatie met God is persoonlijk, daar heeft een ander niets mee te maken. Als jij heel gelukkig daarin bent, fijn voor jou!

    Ik vind overigens atheisten vaak even respectloos. Naar mijn mening is die respectloosheid het gevolg van het feit dat de een zich het recht neemt om de andere zijn overtuiging voor te houden en de ander daarop reageert door het zelfde te doen. Volgens mij is de strijd tussen overtuigingen een logisch resultaat als men ander wil bekeren.

    Ik kan mij niet voorstellen dat de bedoeling is van God. Wil God mensen tegen elkaar opzetten om te zien wie het juiste kamp kiest?

  16. Quote:

    [...]

    Ik denk echt niet dat je dat kan vergelijken. Dit impliceert dat verschillende religies naast elkaar bestaan, en allemaal iets verkondigen wat eigenlijk wel waar is, maar dat de ene waarheid gewoon leuker is. Een betere vergelijking is, in mijn ogen:

    Wij zijn broers en zussen, we hebben de zelfde moeder. Toch denk ik dat mijn beeld van onze moeder beter is omdat jij je onze moeder fout voorstelt, jij denkt dat ze zus of zo is, of misschien wel dat ze helemaal niet bestaat. Dat vind ik jammer, want onze moeder is zo lief, ik zou willen dat jij haar kon leren kennen zoals ze echt is.

    Je neemt de vergelijking te letterlijk. Het gaat om de liefde. Jij laat jouw moeder niet afpakken, ook niet door iemand die vol overtuiging beweert dat hij een betere moeder heeft.

    Het idee dat hun beeld van God beter is dan die van een ander is inderdaad wat bekeerders geloven. Maar dat is in essentie egocentrisch denken. Ik weet het beter! Dat mag je best geloven, ik vind dat niet raar, ik denk dat veel gelovigen zo denken. Ik denk dat als je die vraag aan een willekeurige moslim stelt je hetzelde zult horen. Overtuigd zijn van je eigen gelijk is een ding, je kunnen inleven in een ander is een ander ding. Aan het laatste onbreekt het bij bekeerders. Het is allemaal zo vanuit het eigen gelijk gedacht. Zo eenkennig.

  17. Quote:

    Ik heb de indruk dat jij redeneert vanuit een perspectief waarin alle geloven gelijk zijn, en het christendom niet meer of minder waar is dan een ander geloof. Als je zelf gelooft gaat het echter wel om een Waarheid, en dat heeft bepaalde implicaties. God kan niet tegelijk trinitair en niet-trinitair zijn, je kan niet tegelijkertijd naar de hemel en naar het nirwana gaan, enzovoort. Als je zelf echt in iets gelooft denk ik dat het ook logisch is dat jij die waarheid zo fantastisch vindt, dat je die met anderen wil delen. Als jij op de hoogte bent van een waarheid die zo alomvattend en levensbepalend is, wil je die vast ook niet voor jezelf houden, en vind je het allicht ook jammer wanneer anderen die waarheid niet zien. Ik ben er van overtuigd dat christenen die erop hopen dat anderen zich bekeren dat van uit de beste bedoelingen doen, en net vanuit een zeker respect en liefde voor de mensen die ze benaderen. Als het je niks kan schelen dat je buurman nooit die geweldige relatie met God krijgt zwijg je gewoon lekker over je geloof, het feit dat je er wel over praat is denk ik net een teken dat het je wel iets kan schelen.

    Ik ga er van uit dat voor iedereen zijn geloof het mooiste is. Daarom zal zullen anderen het ook niet prettig vinden dat zijn geloof lager wordt geacht. Dat is minachting. Niemand is blij met minachting ook niet als het gebeurd van uit christelijke overtuiging. Ik vind dat egocentrisch van je eigen motieven uitgaan en over de gevoelens van anderen heen walsen. Dat jij de ideeen van een ander fout vind, mag. Je mag ook vinden dat jij het beter weet. Maar dat geeft je nog steeds geen recht om zijn geloof lager te stellen.

    Quote:
    Nu realiseer ik me ook dat dat knap vervelend is voor mensen die er een ander geloof op nahouden, en er evenzeer van overtuigd zijn dat wat zij geloven juist is, als dat de christen overtuigd is van het bestaan van God en Jezus. Ik vind het zelf ook niet meer dan normaal dat je altijd respect opbrengt voor wat anderen geloven, en voor het feit dat zij dat geloven op een wijze die even oprecht en waardevol is als je eigen geloof. Andermans geloof afbreken vind ik wel degelijk respectloos. Maar dat je als christen (of als moslim, of als...) toch hoopt dat anderen je geloof kunnen delen is denk ik in wezen een positieve drang. Er is alleen soms een hoop werk nodig aan de manier waarop mensen die drang vormgeven.

    Nogmaals de goed intentie trek ik niet in twijfel. Mensen mogen best een goed voorbeeld geven en als anderen dat aantrekt en ze willen bij het chtistendom aansluiten, ik heb er geen probleem mee. Waar ik groot bezwaar tegen heb is dat christenen naar andere volkeren gaan en die van hun eigen cultuur en religie vervreemden. Dat heeft een enorm leed opgeleverd, ik begrijp van sommigen dat ze menen dat de indianen en negers nu beter af zijn. Dan moet ik toch ernstig twijfelen aan het inlevingsvermogen van deze mensen.


    Samengevoegd:

    Quote:

    Hai Lasker,

    Daar ben ik blij om dat je blij bent voor mij
    smile.gif

    Weet je ik kan dat een ander religie de weg is naar een eeuwig leven met Jezus. Want anders ontkracht ik nu het woord van God en is Zijn woord niets waard. Kijk het enige wat je hoeft te doen is het offer van Jezus te aanvaarden en verder niks.

    Ik stel me niet boven iemand anders, je ziet het misschien niet zo. Maar ik ben niet hoger of beter als jou. Ik zou graag zien dat jij Hem ook leerde kennen, als een verlangen van mij dat ik daar ook van wil uitdelen. Want Hij is het waard er is maar één die onze levens veranderd, waarvoor je niets hoeft te doen zoiets als goede werken om een bepaald doel te halen.

    Blessings, Arjan

    Goed dat is jouw geloof, ik ben oprecht blij voor je. Ik geloof ook zeker dat het christendom mensen gelukkig kan maken, maar andere geloven kunnen dat ook. Deze claims zijn niet uniek.

    In mijn visie is "heiniken is het lekkerste bier" beslist waar voor de heiniken-drinker, maar daarom nog niet voor alle andere mensen. Zelfs al weten we de hele wereld christen te maken dan wordt daar volgens mij niet meer mee bereikt, dan de hele wereld heiniken-drinker te maken. Het is een verarming van het aanbod.

    Raak jij ook niet geirriteerd als mensen eten willen opdringen dat niet jouw smaak is. Ja je moet echt deze wijn proeven terwijl je niet van wijn houdt, nee deze is echt anders. Waarom moet dat?

    Ik denk dat we de beste wereld krijgen als iedere gelovige zichzelf gaat beteren en niet zijn energie verpilt om anderen te beteren. Dat is toch aanmatigend.

    Vind jij het ook vanzelfsprekend dat anderen jou proberen te bekeren?

  18. Quote:

    [...]

    en jij stelt jezelf met je 'verlichte idee' wat je hier tentoonspreidt, zeker
    niet
    boven anderen, namelijk ons? De hele sfeer van je posts ademt een vijandigheid en superioriteit uit, of je dat nu bewust bedoelt of niet.

    Best wel ironisch dat je dat zo ervaart. Geloof ik dat in wat ik hier verkondig? Natuurlijk, ik ga niet a geloven en b verkondigen. Geloof ik dat ik de absolute waarheid vertel? welnee, het is gewoon mijn persoonlijke mening. Hoe is het mogelijk dat dat al ervaren wordt als vijandig en superieur?

    Quote:
    Je lijkt te denken dat geloven gaat om je lekker voelen. En inderdaad, als
    dat
    was wat geloven inhoudt, dan heb je helemaal gelijk, en moeten we ons maar niet te opdringerig met anderen bemoeien. Je kunt anderen immers niet dwingen om gelukkig te worden. Je kunt anderen overigens wel vertellen dat ze als ze hun leven veranderen, gelukkiger worden. Dus zelfs als jouw beeld van geloven zou kloppen, dan nog hebben gelovigen het volste recht om anderen te vertellen hoe ze gelukkiger kunnen zijn.

    Jij kunt een ander niet vertellen hoe hij gelukkiger is. Je doet net alsof je jouw geluk kan vergelijken met die van een ander. Dat kan jij helemaal niet. Dat is egocentrisch denken. Bijna alle mensen menen dat ze het beter weten dan een ander. Dat zou juist een beetje nederig moeten maken.

    Quote:
    Maar christenen denken dat er meer aan de hand is. Geloven is er niet om je nu maar een beetje gelukkig te voelen (ik zou zeggen: als het daarom draait, pak dan een biertje, een hoer of een snuifje cocaïne - of allemaal tegelijk
    smile.gif
    . Dat gaat sneller en is minder vermoeiend). Waar het om gaat is dat christenen
    uit bezorgdheid
    anderen waarschuwen. Dat kun je vergelijken met mensen die anderen waarschuwen omdat ze op een treinrails lopen. Op dit moment is er nog niks te zien, maar de trein kan er straks aankomen, en dan kun je er beter niet meer op lopen. Of die trein echt komt (of christenen dus gelijk hebben) of niet, maakt in deze discussie eigenlijk niet eens uit. Christenen waarschuwen uit liefde en bezorgdheid.

    Dat dat helaas in het verleden (en ook nu nog) weleens gewoon 'zieltjeswinnerij' is geworden, en opdringen van iets wat mensen eigenlijk niet willen geloven, etc, is jammer. Maar je kunt het principe niet beoordelen aan die onfortuinlijke uitschieters.

    Ik begrijp best dat jullie het beste voor hebben met de ander, maar er is ook nog zo iets als respect.

    Je zou op dezelfde manier ook kunnen zeggen: ik heb de liefste moeder ter wereld. Eerlijk geen een moeder is zo lief als die van mij. Jouw moeder haalt het niet bij die van mij. Daarom moet je mijn moeder aanvaarden en je eigen moeder loslaten. Snappen jullie niet dat voor een ander zijn geloof net zo belangrijk is als jullie geloof voor jullie?

  19. Quote:

    Lasker, ik denk dat jij bekeren te hard associeert met erg vervelende, opdringerige manieren van bepaalde christenen. Ik vind het totaal af te keuren om mensen een geloof op te dringen. Maar uiteindelijk is een oprechte bekering iets persoonlijks, en dat kan je niet dwingen, je kan mensen hoogstens bekend maken met het christendom en dat kun je in mijn ogen ook op heel positieve, opbouwende manieren doen, met wederzijds respect. Ik denk zelfs dat mensen eerder geneigd zijn om open te staan voor het christendom als ze op een fijne manier benaderd worden, opdringerigheid staat een bekering in mijn ogen eerder in de weg.

    Ik begrijp best dat je hard- en softsell technieken kan gebruiken om je geloof te verkopen. En softsell is natuurlijk te verkiezen. Maar ik vind bekering per definitie onethisch, omdat religie het meest waardevolle is dat een mens heeft. En dan komt een ander en die gaat dat neerhalen omdat hij meent dat hij iets beters heeft. Dat is respectloos. En stel dat het hem lukt en het gevolg is dat die persoon uit zijn familie wordt verstoten. Is er dan een goede daad verricht? Ik vind van niet.

    Dat men mensen uit de eigen cultuur benadert die zonder geloof zijn, daar kan ik nog in mee gaan, maar dat men andere geloven tot inferieur bestempelt, dat vind ik gevaarlijk superioriteitsdenken. Ik zie dat niet als een hogere ethiek, maar juist een lagere ethiek.

  20. Quote:

    [...]

    Hallelujah
    smile.gif
    De gevolgen zijn ook in mijn leven bekend. Ben zelf 2.5 jaar geleden tot bekering gekomen. En daar ben ik altijd nog content mee
    party.gif
    Want ik heb nu een eeuwig perspectief!

    Kijk als mensen kunnen we niks, ook geen mensen bekeren. Maar God kan het wel, en spreekt mensen aan. Als je spreekt over respectloosheid van God. Dan klopt het niet wat je zegt. Want God is een gentleman die aanklopt bij jou. Hij wil graag in jou wonen, en een relatie met je hebben. Jezus is de deur waardoor jij naar binnen mag gaan. En voor altijd bij Hem mag zijn, voor eeuwig bij onze Vader.

    Het is zelfs een opdracht om het goede nieuws van God te verspreiden!

    Ik wens je God's rijke zegen toe
    smile.gif
    Blessings, Arjan

    Ik ben oprecht blij voor je.

    Maar waarom is het zo moeilijk voor te stellen dat anderen dat zelfde blije gevoel uit hun eigen religie halen?

    Dat jij die opdracht hebt, is jouw geloof. Je eigen geloof superieuriteit toesdichten is toch vooral egocentrische denken: ik heb gelijk. Het is zeker geen invoelend, medemenselijk denken. Er wordt gewoon even over de andersdenkende heengewalst vanuit het geloof in het eigen gelijk. Zie je niet in, dat dit niet klopt, niet kan kloppen. Jij stelt je boven een ander.

  21. Quote:
    Veel mensen hebben Jezus gevonden, en hebben nu een gelukkiger leven dan ooit.

    En Colgate geeft wittere tanden en met Axe effect versier je meer vrouwen

    dat zijn reclame slogans.

    Quote:
    Als je je eerst eens verdiept in de tekst die je zojuist hebt gequote, dan snap je misschien wat Jezus heeft bedoeld.

    Ik dacht dat ik het begreep, maar leg jij het dan maar eens uit.

    Quote:
    Ik zou zeggen, ga eens naar Mozambique. In een paar jaar zijn daar duizenden kerken uit de grond gestampt door een zendelingsechtpaar gesteund door een groot team. Kinderen die ooit wees waren en geen kans meer werden gegeven ooit een menswaardig leven te leiden zijn geadopteerd door hun Vader in de hemel, en zodra ze dat realiseren verandert hun leven zo compleet. Ik kan je sites laten zien met foto's van kinderen die niet jammerend met dikke buiken op de grond liggen te huilen van de honger, maar kinderen die te midden van de grootste chaos (overstromingen, voedseltekort) dansen, springen, juichen en lachen voor Jezus. Deze kinderen hebben nooit tekort aan eten, omdat Jezus zelf hun te eten geeft. Deze mensen worden genezen van allerlei enge ziektes, en mensen staan op uit de dood. Bekering geen effect zeg je? Geloof me, door opwekkingen en bekering zijn de grootste wonderen en de gelukkigste mensen ontstaan.

    Maar voordat christenen naar Afrika kwamen hadden ze deze hulp niet nodig. Wat heb je aan een dokter die zelf de patient ziek maakt.

    Quote:
    Dat zal ik ook nooit doen. Jezus is echter het mooiste en beste wat in mijn leven is gebeurd, en ik zou het absoluut niet erg vinden als iemand mij zou vertellen over Jezus nee. Ik weet 100000% zeker dat Jezus voor iedereen het beste is. Dat is de reden dat ik evangeliseer (en niet bekeer trouwens, dat is de Heilige Geest), ik wens mensen het allerbeste leven toe, en ik antwoord aan de opdracht van Jezus om alle volkeren tot Zijn discipelen te maken.

    En Ik weet 10000000% (twee nullen meer!) zeker dat dat niet zo is. Ik vind dat een grove ontkenning van de culturelen en persoonlijke verschillen.

    Dat is de heilige geest? Sorry, maar dat kan heel gemakkelijk een manier zijn om de persoonlijke verantwoordelijkheid te ontlopen. Aan de heilige geest kan je natuurlijk alles ophangen. Doet me denken aan de hand van God van Maradonna.


    Samengevoegd:

    Quote:

    [...]Ja, uiteindelijk zijn zowel de Indianen als de Negers beter af. Zelfs vanuit een atheistisch standpunt bekeken zou je kunnen zeggen dat een dominante cultuur zich uiteindelijk zou gaan verspreiden over de wereldbol. Het Marxisme heeft dat immers ook gedaan. Daar komt bij dat het Christendom zowel de Indianen als Negers uiteindelijk gereedschappen heeft gegeven om zich in een globaliserende wereld staande te houden. Hun primitieve geloven waren immers sowieso verloren gegaan.

    Dit is wel een hele trieste ethiek: het recht van de sterkste. Het dominante geloof zal winnen. De nazi's uiten soortgelijke ideeen.

    Wat is er tegen respectvol samenleven?

  22. Ik vind bekeren een respectloze, onethische praktijk. De gevolgen zijn ook bekend.

    Quote:
    34 ‘Denk niet dat ik gekomen ben om vrede op aarde

    te brengen. Ik ben geen vrede komen brengen

    maar het zwaard.

    35 Ik ben immers gekomen om verdeeldheid te

    brengen tussen vader en zoon, tussen moeder en

    dochter, tussen schoonmoeder en schoondochter.

    36 Ja, familieleden zullen vijanden van elkaar worden.

    37 Wie meer van zijn vader of moeder houdt dan van

    mij, is mij niet waard. Wie meer van zijn zoon of

    dochter houdt dan van mij, is mij niet waard.

    Christenen hebben de wereld geen vrede gebracht maar het zwaard. Hele continenten leven in ellende door de bekeerdrang van christenen. Zijn de indianen in de Amerika nu beter af? Zijn de negers in Afrika nu beter af?

    Ik vind christelijke "de doel heiligt de middelen"-filosofie de vijande van de ethiek. Welke christen op dit forum wil graag bekeerd worden? Welke christen wil graag zijn kinderen bekeerd zien tot de Islam? Nee, dat willen ze niet. De meest basale ethiekregel wordt door de bekeerder met voeten getreden:

    Doe een ander niet aan wat u niet aangedaan wilt worden.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid