Spring naar bijdragen

Tribal

Members
  • Aantal bijdragen

    68
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door Tribal

  1. Oke ik snap het probleem en zoals ik al aangaf is het op veel punten niet te vergelijken.

    Laat ik het dan anders stellen. (Nogmaals ik wil pedofilie en homofilie absoluut niet op lijn zetten)

    Kan je er van uit gaan dat iemand als pedofiel geboren wordt? Ik denk van wel namelijk. Is het daarmee Gods bedoeling dat iemand pedofiel is, of pedofiele gevoelens heeft? Ik denk het niet.

    Wat ik probeer te zeggen is dat het feit dat je op een bepaalde manier bent niet altijd verantwoord dat je je ook op een bepaalde manier gedraagt.

    Het is dus echt niet mijn bedoeling dat ik homofielen met pedofielen vergelijk, dus als ik iemand mijn berichten gekwetst hebt spijt me dat ontzettend.

  2. Quote:

    Wat een walgelijk vergelijking die je hier maakt Tribal, je wil het gezien je eerste alinea wel degelijk op een lijn trekken.

    Nee dat doe ik niet. Ik wijs alleen op de overeenkomsten. Het is toch voor ieder wel denkend mens duidelijk dat er grote verschillen zijn. Het gaat mij alleen om de wijze van redenatie die ik veel gebruikt zie worden. En dan is mijn vraag dus waarom het voor de ene groep wel opgaat en voor de ander niet.

    Ik vind dit een erg vreemde opmerking. Ik zeg duidelijk dat ik iets niet wil doen en ook niet zo bedoel en vervolgens kom je terug met een reactie dat ik dat wel doe. Maar ik krijg liever inhoudelijke antwoorden dan dit soort opmerkingen.

  3. Wat als we in deze hele discussie homoseksualiteit (niet te verwarren met homofilie) vervangen met pedosexualiteit? Dat is ook een gevoel waarmee pedofielen geboren te zijn. Als dat een sluitend argument zou zijn waarom het goed zou zijn in Gods ogen, dan zouden we een kromme wereld krijgen.

    Begrijp me niet verkeerd, ik denk dat God net zo veel van homo's houd als van hetero's, ik denk alleen wel dat hij de homoseksuele daad afkeurt.

    Ik mag aannemen dat iedereen op dit forum vind dat pedofielen hun gevoelens niet mogen uitoefenen (zelf al zou het kind het willen).

    Ik wil homofilie en pedofilie niet op een lijn trekken, maar het is wel een gedacht die bij me opkwam. Ik ben eigenlijk vooral benieuwd of de homofielen hun eigen argumenten nog even sterk vinden als ze door een pedofiel gebruikt worden

  4. Quote:

    Bronze hier hebben we het ook al eens eerder over gehad (3 topics terug of zo). Voor het eten van onreine dieren wordt in Leviticus hetzelfde woord gruwel gebruikt. Als jij denkt dat het nog onverkort zo geldt dan moet je dus je varkenslapje en je gerookte paling enz. ook laten staan.

    Dat zou ook moeten, als God dit gebod zelf niet ongedaan gemaakt heeft (Visioen aan Petrus geloof ik).

    Quote:
    Als je naar het NT kijkt komt 1 Kor 7:9 in beeld als gedragslijn die net zo goed voor homo's kan gelden
    1 Kor 7:9 Indien zij zich echter niet kunnen beheersen, laten zij dan trouwen. Want het is beter te trouwen dan van begeerte te branden.

    Alleen jammer dan het hele stuk over de relatie man/vrouw gaat. Dus dan ben je het wel heel erg uit de context aan het trekken.

  5. Quote:

    [...]

    Het feit is alleen dat je mag zijn wie je bent met al je fouten als je maar geloofd in zijn sterven en opstanding voor ons! Daarom misschien dat ik die zin van jou best wel eng vind.

    Dat klopt tot op zekere hoogte. Je mag zijn wie je bent met al je fouten, maar dat betekend niet dat je gewoon door mag gaan met fouten maken (even in het midden laten of homoseksualiteit fout is). God vraagt van je om niet in zonde te leven en mensen die dat wel doen moet ook buiten Gods gemeente gehouden worden (1 kor 5).

    Je bent een mens en je zondigt (Er staat ergens in de brieven van Petrus dat er niemand is die niet zondigt), dat is een feit en daarvoor hebben we genade ontvangen. Wanneer je echter aan een bepaalde zonde blijft vasthouden, dan heeft dat dus zeker gevolgen.

  6. Quote:

    Uhm... is dat niet een beetje de schuld afschuiven; ik heb gezondigd maar dat komt door een ander. Tuurlijk er zijn vrouwen die leven om te verleiden, maar je bent als vent zelf verantwoordelijk om erop in te gaan; halló!!!! Dat wordt dan weer niet gezegd, haha
    knipoog_dicht.gif

    Ik denk dat het vanuit Prediker (Salamo) gezien kan worden als een levensles die hij geleerd heeft. Hij heeft ontdekt hoe verleidelijk vrouwen kunnen zijn en als je niet oppast, dan kunnen ze je verleiden. Het is dus denk ik niet afschuiven, maar waarschuwen.

    pas op met wie je om gaat (een relatie aan gaat), dat kan namelijk grote gevolgen hebben.

  7. Quote:

    [...]Ja joh.. wat fijn voor ze, helaas zit seksualiteit niet zo eenvoudig in elkaar. Dat jij je durft te baseren op een paar getuigenissen en daar je oordeel aan verbindt vind ik kortzichtig. Ik ken letterlijk tientallen gevallen waarin precies het omgekeerde is gebeurt, maar goed, dat zul je wel niet willen horen want dat past niet in je vooringenomen standpunt. owja, die homo-ontmoetingsplekken zijn niet voor niks zo druk, daar komen heel wat 'christenen' met kinderzitje op de achterbank aan hun trekken. Ja helaas mark1987 dat is de realiteit, moeilijk te accepteren he.

    Dus je wilt beweren dat homo ontmoetingsplekken gevuld zijn met christenen? Hmmm... heb je dat soms van een paar getuigenissen en heb je daar je oordeel aan verbonden?

    Quote:
    Verder heb je trouwens ook ooit van biseksualiteit gehoord? Of wordt het nu helemaal te ingewikkeld, kortom niet iedereen is hetzelfde en juist dat is het mooie van Gods schepping, hopelijk ga je dat nog een keer inzien.

    Het klopt dat God heel veel creativiteit in zijn schepping heeft gelegd. Het is echter ook zo dat we momenteel niet in het paradijs leven. En dus niet alles wat geboren is of natuurlijk is daarmee ook goed is. In de natuur gebeuren veel dingen waar we beter maar geen voorbeeld aan kunnen nemen...

    Misschien handig om mijn standpunt rond homoseksualiteit toe te lichten.

    - Ik geloof dat het niet Gods wil is dat iemand homo seksuele praktijken er op na houd.

    - Ik denk niet dat homoseksualiteit een ziekte is of iets dergelijks.

    - Ik geloof dat God zo genadig kan zijn om iemand van homoseksualiteit af te helpen.

    - Ik denk dat niet iedereen er van af kan komen. Net als dat niet iedereen genezen wordt als we er om bidden.

    - Ik geloof dat als je homoseksuele gevoelens hebt en God haalt die gevoelens niet bij je wel. Dat dat het kruis is wat je moet dragen en dus zonder partner door het leven moet gaan.

    - Ik denk dat veel te veel christenen homo's vermeiden, waardoor kromme beelden van elkaar ontstaan.

  8. Ik moet me bij Aime aansluiten. Het gaat hier niet om de vrouw in zijn algemeenheid, maar om een vrouw die de genoemde eigenschappen heeft. In NBG staat bijvoorbeeld steeds het woord 'wier' (van wie). Dus bitter dan de dood is de vrouw van wie de handen als vangnetten zijn etc.

    Even verder in prediker staat ook het volgende: 9:9 Geniet van het leven met de vrouw die je bemint.

    het is dus denk ik een aansporing om de goede vrouw te zoeken en geen beschrijving van de vrouw in het algemeen.

    Misschien goed om ook 1 kor 7 er bij te halen. Daar lezen we een aanmoediging van Paulus dat het beter is om vrijgezel te blijven, omdat je je dan meer op God kan richten.

  9. Is het ook niet zo dat in het OT verschillende offers gebracht moeten worden, afhankelijk van de zonde die gepleegd is? Een fout die volgens mij veel gemaakt wordt is dat het resultaat van de zonde en het gewicht van de zonde door elkaar gehaald wordt.

    Het resultaat van de zonde (hoe klein ook) is dat je niet meer heilig bent en geen recht hebt om bij God te horen. Daarom moesten vroeger de offers gebracht worden en hebben we tegenwoordig de Here Jezus. Dus zondigen betekend dat je niet meer bij God kan horen, wat dat betreft heeft een slecht over iemand denken en een bloedbad aanrichten hetzelfde gevolg. De straf die er op volgt is echter verschillend. Zo lezen we in Openbaring dat ieder gestraft wordt naar zijn daden.

  10. Ik ben er een paar keer geweest. Wat ik erg leuk vind is het enthousiasme. Van de andere kant voelt het wel een beetje als een poppenkast. Het lijkt soms meer om de show te gaan, dan om God.

    Ben een keer naar zo'n going deep avond geweest en daar gingen ze waarzeggerij oefenen, dat leek me toch niet zo een goed idee...

  11. Quote:

    [...]Ex-communicatie. Daarmee wordt je buiten het Lichaam van Christus, dus de Kerk geplaatst, en kom je dus op het terrein van Satan.

    [...]In de katholieke Kerk is het zo dat je over het algemeen jezelf ex-communiceert door willens en wetens en met volle bewustzijn een bepaalde bijzonder zware zonde te begaan.

    Jezelf ex-communiceren, of overleveren aan de satan. Dat haal ik niet uit de tekst

    Quote:
    1 Ko 5:

    "moet u die persoon aan Satan uitleveren. Dan gaat zijn huidige bestaan verloren, opdat hij zal worden gered op de dag van de Heer"

    Dit is aan de gemeente in Korinte geschreven (en alle gelovigen). en er staat toch echt "Moet u" dus de gemeente die persoon overleveren. Als je dit gezag beperkt en aan de 'foute' mens zelf overlaat, dan laat potentieel veel kwaad toe in de gemeente.

  12. Quote:

    Geachte gelovige vrienden,

    Hier weer een bericht van de semi-ongelovige topic starter.

    Ik heb jullie reacties gelezen, en eerlijk gezegd kan ik er niet zo veel mee. Ik heb namelijke nog meer vragen en ik deponeer een boude stelling.

    God heeft de mensen bij de schepping een vrije wil gegeven, daarom zijn er ook zo veel verschilllende god diensten op aarde.

    Waarom heeft God toender tijd dan de toenmalige complete mensheid weggevaagd tijdens de grote zonvloed?

    Was dit omdat God niet kon verdragen dat de toenmalige mensheid zich niet conformeerde aan zijn wil?

    Gr Jop

    Het antwoord is op zich vrij simpel. Het begrijpen daarentegen is behoorlijk moeilijk. Laten we maar beginnen met het antwoord:

    Quote:
    Gen6:11 In Noachs tijd was de aarde in Gods ogen verdorven en vol onrecht. 12 Toen God zag dat de aarde door en door slecht was, dat iedereen een verderfelijk leven leidde, 13 zei hij tegen Noach: ‘Ik heb besloten een einde te maken aan het leven van alle mensen, want door hen is de aarde vol onrecht. Ik ga hen vernietigen, en de aarde erbij.

    De enige manier hoe ik het kan begrijpen, is door te kijken naar Gods heiligheid. God is heilig. Dat betekend dat Hij geen eenheid kan vormen met slechte mensen. God verlangt er naar om contact te hebben met mensen, maar kan dat alleen maar doen met Noach. Om weer contact te hebben met de hele mensheid, moet de mensheid eigenlijk helemaal opnieuw beginnen. Nu niet uit een gezin wat bewust niet gedaan heeft wat God vroeg (Adam en Eva), maar uit een gezin wat bewust wel de wil van God deed.

    Misschien is het het beste te vergelijken met kinderen en een vader. Als iemands kinderen in een omgeving zitten waar ze alleen maar slechte dingen leren, dan wil je als vader het liefst je kinderen in een andere omgeving zetten.

    Het klinkt allemaal misschien een beetje makkelijk en simpel, maar dat is het niet. Om God volledig te doorgronden is ontzettend moeilijk (ik kan het in ieder geval niet).

  13. Aangezien je geschiedenis studeert is het misschien wel een goed idee om met het evangelie van Mattheus te beginnen (Eerste boek van het nieuwe testament). Dit evangelie is namelijk vooral gericht op de Joden en wijst het meest terug naar de Joodse geschiedenis. Kan me voorstellen dat dat dan het meest je interesse heeft/je interesse kan vasthouden.

    En alle vragen moet je uiteraard gewoon hier op het forum stellen. Soms zeggen ze hier namelijk nog wel eens iets nuttigs smile.gif

  14. Quote:
    Maar als het "uitsluiting" betekent uit de gemeenschap, wat betekent dat? Diegene vermijden, niet groeten? Doodverklaren? In de kring van de persoon van jouw link gaan ze daar soms erg ver in. (sommige rechtsen althans, en dan ook nog eens om arbitraire redenen)

    Het kan denk ik op verschillende manieren gebeuren. Een zwaardere uitsluiting afhankelijk van de zonde.

    Ik ken bij ons twee voorbeelden:

    Bij de een is iemand nog wel welkom, maar mag die persoon niet meedoen met het avondmaal (waarmee een eenheid uitgebeeld wordt).

    Bij een ander (iemand die ik nooit gekend heb), werd die persoon vriendelijk verzocht te vertrekken en zijn inderdaad alle contacten verbroken. Het is echter bij beide personen zo dat als ze berouw zouden tonen ze in principe terug kunnen komen.

    Quote:

    Of is het een ziekte toebidden? Iemand vervloeken? Iemand in zijn eentje dood laten gaan? Iemand slaan met blindheid zoals Paulus deed?

    Ik zie hier geen rede voor. De lastigheid met Paulus is ook dat hij dingen met meer gezag kon doen dan wij. Ik moet ook denken aan Ananias en Saffira (hand5). Volgens mij gaat het daar namelijk ook om de heiligheid van de Gemeente.

  15. Quote:

    [...]

    Volgens mijn logica kunnen we van veel dingen in de Bijbel leren en kunnen we veel dingen ook toepassen op het ''nu''. Als ik de dingen van jou lees krijg ik het gevoel dat je het leest zoals ik reageer. Dat is mijn gevoel. Deuterenomium 28 is niet voor ons. Want het geld alleen voor Israël. Dan heb ik snel zoiets van ja, hallo waarom staat het dan in de Bijbel. Als het toch niet voor ons is kun je het er net zo goed uithalen. Maar laat ik het wat anders vragen dan. Wat heeft het nut van dat hoofdstuk voor ons? Waarom zou het in de Bijbel staan? Of nog iets anders. Wat kunnen wij ervan leren dan? (kun je misschien iets anders antwoorden dan hoe God werkt? Want als ik jou reacties lees werkt God op die manier maar niet voor ons. *aangezien het hoofdstuk niet voor ons telt*)

    Wat we er bijvoorbeeld nog meer uit kunnen halen is dat dankzij het offer van de Here Jezus, we van zegeningen kunnen genieten zonder dat er een potentieel straf aan vast zit (wat dus voor de Joden wel zo was).

    Quote:
    [...]

    Ik vroeg dat om eerst te kijken of onze definitie wel overeenkomt wat dat betreft. Van daaruit wou ik proberen op je voorbeeld in te gaan.
    smile.gif

    Nou een vraag dan. Wat is volgens jou het verschil tussen de gave die Bileam bezat en het vervloeken wat iedereen kan doen?

    Quote:
    [...]

    Uhm, tsja. Ik kan het ook andersom vragen. Kun jij me bewijzen dat satan niet op christenen kan inspelen wat dat betreft? Dus we hebben allebei waarschijnlijk niet veel grond om op te staan. Of wel?

    Een poging dan:

    Quote:
    Kol2:20 Als u met Christus dood bent voor de machten van de wereld, waarom laat u zich dan geboden opleggen alsof u nog in de wereld leeft?

    Deze tekst spreekt over het nieuwe leven dat we krijgen als we bij de Here Jezus horen. En het spreek over dat we ons niet moeten laten beinvloeden door wat andere mensen zeggen

    Quote:
    Kol3:3 U bent immers gestorven, en uw leven ligt met Christus verborgen in God.

    Weer de wedergeboorte en het verborgen zijn in God.

    Quote:
    Hand26:17 Ik zal je daarbij beschermen tegen je eigen volk en tegen de heidenen, naar wie ik je uitzend 18 om hun de ogen te openen, zodat ze zich van de duisternis naar het licht keren, en van de macht van Satan naar God. Door het geloof in mij zullen ze vergeving krijgen voor hun zonden, en samen met allen die mij toebehoren zullen ze deel krijgen aan mijn koninkrijk.â€

    Van de macht van Satan naar God gaan. Dus Satan wordt de macht ontnomen.

    Ik heb trouwens nog verder gelezen en ik moet wel concluderen dat Satan wel degelijk invloed op je kan hebben. Maar voor zover ik terug vind alleen als je het toelaat. Hier een paar teksten die mij van mening hebben doen veranderen:

    Quote:
    1kor7:5 Weiger elkaar de gemeenschap niet, of het moest zijn dat u er wederzijds mee instemt u enige tijd aan het gebed te wijden. Kom daarna echter weer samen; anders zal Satan uw gebrek aan zelfbeheersing gebruiken om u te verleiden.

    Wanneer je dus de eenheid die God geeft los laat, dan kan Satan komen om te verleiden.

    Quote:
    2kor2:5 Als er iemand is die mij verdriet heeft gedaan, dan heeft hij niet alleen mij verdriet gedaan maar tot op zekere hoogte – laat ik niet overdrijven – u allen. 6 De straf die hem door de meerderheid van u is opgelegd, is zwaar genoeg geweest; 7 u kunt hem nu maar beter vergeven en bemoedigen, anders verliest hij nog alle hoop. 8 Daarom roep ik u op hem weer in liefde te aanvaarden. 9 Ik heb u ook geschreven omdat ik te weten wilde komen of u mij werkelijk in alles gehoorzaamt. 10 Als u hem vergeeft, doe ik het ook. En als ik hem iets te vergeven heb, doe ik het omwille van u, ten overstaan van Christus. 11 We moeten er namelijk voor oppassen dat Satan ons niet gebruikt; zijn plannen kennen we maar al te goed.

    Als we niet vergeven, kan Satan dat gebruiken, dit is overigens niet een heel goed argument om te zeggen dat Satan invloed op ons heeft. Er staat namelijk alleen dat Satan het gebruikt, meer niet.

    Ik heb er wel een vraag bij gekregen. Als je zegt dat woorden die je over jezelf zegt zo een grote impact kunnen hebben. Hoe zit dat dan met Paulus als hij zichzelf de grootste van alle zondaars noemt (ik kan de tekst niet meer vinden, maar weten zeker dat het ergens staat). Dat zou dan toch ook betekenen dat hij zich op dat moment tot grootste zondaar aller tijden vervloekt heeft? Daarbij mogen we er van uit gaan dat Paulus wel van op de hoogte was geweest als hij met die woorden zichzelf zou vervloeken en de woorden dus waarschijnlijk niet gesproken zou hebben.

  16. Quote:

    Als ik de bovenstaande teksten met elkaar vergelijk, dan vallen er mij verschillende dingen op, nl. het volgende:

    1. Als ik de 1e 2 teksten lees dan valt af te leiden dat Jozef en Maria het niet al te breed hadden. Bij de 3e tekst worden ze met de duurste cadeaus overladen die je in die tijd maar kon voorstellen. Hadden ze daar geen ram of een schaap voor kunnen kopen?

    De geschenken werden aan de Here Jezus gegeven. Misschien dat de ouders daar geen gebruik van wilde maken.

    Quote:
    2. In de bovenstaande teksten zie ik nog een tegenstelling: In Lucas gingen ze na de geboorte, na een bepaalde tijd om weer rein te worden een offer brengen. In Matteus echter vluchten ze linea recta naar Egypte, brengen ze geen offer en groeit Jezus op in Egypte en niet in Nazaret zoals hierboven in de tekst van Lucas staat.

    Vaak wordt er van uit gegaan dat de herders er vrij lang over deden om bij de Here Jezus te komen. De tijd is niet erg duidelijk. De kans is dus best aanwezig dat Jezus eerst geboren is, toen naar Jeruzalem gebracht is. Vervolgens de wijzen kwamen en ze daarna gevlucht zijn. De kinderen die omgebracht werden waren twee jaar en jonger. Dus Jezus was in die tijd tussen de 0 en 2 jaar.

    De rede waarom dit niet genoemd wordt in Lucas heeft waarschijnlijk te maken met het onderwerp van het evangelie. Mattheus is er namelijk op gericht om te laten zien dat de profetieën uit gekomen zijn.

    Quote:
    Is er een verklaring voor waarom en hoe deze discrepanties zijn ontstaan? Of ziet iemand er juist geen discrepantie in?

    Ik hoop dat je er wat aan gehad hebt.

  17. De Here Jezus noemt onder andere de geschiedenis van de rijke man en Lazarus

    Quote:
    Lc16:19 Er was eens een rijke man die gewoon was zich te kleden in purperen gewaden en fijn linnen en die dagelijks uitbundig feestvierde. 20 Een bedelaar die Lazarus heette, lag voor de poort van zijn huis, overdekt met zweren. 21 Hij hoopte zijn maag te vullen met wat er overschoot van de tafel van de rijke man; maar er kwamen alleen honden aanlopen, die zijn zweren likten. 22 Op zekere dag stierf de bedelaar, en hij werd door de engelen weggedragen om aan Abrahams hart te rusten. Ook de rijke stierf en werd begraven. 23 Toen hij in het dodenrijk, waar hij hevig gekweld werd, zijn ogen opsloeg, zag hij in de verte Abraham met Lazarus aan zijn zijde. 24 Hij riep: “Vader Abraham, heb medelijden met mij en stuur Lazarus naar me toe. Laat hem het topje van zijn vinger in water dompelen om mijn tong te verkoelen, want ik lijd pijn in deze vlammen.†25 Maar Abraham zei: “Kind, bedenk wel dat jij je deel van het goede al tijdens je leven hebt ontvangen, terwijl Lazarus niets dan ongeluk heeft gekend; nu vindt hij hier troost, maar lijd jij pijn. 26 Bovendien ligt er een wijde kloof tussen ons en jullie, zodat wie van hier naar jullie wil gaan dat niet kan, en ook niemand van jullie naar ons kan oversteken.†27 Toen zei de rijke man: “Dan smeek ik u, vader, dat u hem naar het huis van mijn vader stuurt, 28 want ik heb nog vijf broers. Hij kan hen dan waarschuwen, zodat ze niet net als ik in dit oord van martelingen terechtkomen.†29 Abraham zei: “Ze hebben Mozes en de profeten: laten ze naar hen luisteren!†30 De rijke man zei: “Nee, vader Abraham, maar als iemand van de doden naar hen toe komt, zullen ze tot inkeer komen.†31 Maar Abraham zei: “Als ze niet naar Mozes en de profeten luisteren, zullen ze zich ook niet laten overtuigen als er iemand uit de dood opstaat.â€â€™

    Daarnaast hebben we inderdaad dat de Here Jezus die de al genoemde woorden op aan het kruis zei. Ik zie zelf de catechismus niet als gezaghebbend, maar om beide punten in stand te houden. Ik ben ook wel eens (bijna iedere dag) op twee plaatsen geweest op een dag.

    Dan nog een paar teksten

    Quote:
    Fil1:22 Als ik blijf leven, kan ik vruchtbaar werk doen, maar toch weet ik niet wat ik moet kiezen. 23 Ik word naar twee kanten getrokken: enerzijds verlang ik ernaar te sterven en bij Christus te zijn, want dat is het allerbeste;

    Quote:
    2kor5:6 Dus wij blijven altijd vol goede moed, ook al weten we dat zolang dit lichaam onze woning is, we ver van de Heer wonen. 7 We leven in vertrouwen op God; wat komen gaat is nog niet zichtbaar.

    Quote:
    Op6:9 Toen het lam het vijfde zegel verbrak, zag ik aan de voet van het altaar de zielen van al degenen die geslacht waren omdat ze over God hadden gesproken en vanwege hun getuigenis.

    Quote:
    Hebr3:1 U allen, heilige broeders en zusters, die deel hebt aan de hemelse roeping, richt uw aandacht op Jezus, de apostel en hogepriester van het geloof dat wij belijden,

  18. Quote:

    Leuk topic! Goed initiatief, Tribal

    Dank bloos.gif

    Quote:
    Ben alleen bang dat dit een kort topic wordt, omdat als je echt iets over JN Darby wil zeggen, je je eerst behoorlijk in zijn gedachtengoed moet verdiepen.

    En dat is taaie kost.

    Klopt ik heb een aantal delen van zijn synopsis thuis liggen. Is best lastig (ook door het taalgebruik)

    Quote:
    Even gelijk maar een misstandje uit de weg. JND is NIET de oprichter van de Vergadering van Gelovigen. Die is ontstaan in Dublin in ik meen 1825. Hij sloot zich er wel kort erna bij aan, rond '30

    Dat is sowieso een moeilijk onderwerp, aangezien de vergadering (pretendeert) geen stroming te zijn. Het enige wat ze samen bind (zou moeten binden), is de Here Jezus en die gekruisigd. Hoe kan je dan oprichter zijn van iets wat er eigenlijk niet is. ('onze' vergadering draagt ook bewust niet de naam vergadering)

    Quote:
    Hij is met William Kelly wel 1 van de belangrijkste "spokesmen". Hij had ook wel een paar andere inzichten dan het gros van de VVG, hij was bijvoorbeeld voor de kinderdoop (overigens vanuit een iets ander uitgangspunt dan traditionele kerken)

    Het is ook de grondlegger van de bedelingenleer, die veel meer ingang heeft gevonden in evangelische theologie.

    Dat is ook een gevaar als je iemand als 'oprichter' hebt. Dan krijg je snel de neiging om die persoon en diens leer hoger te achten dan andere. Kinderdoop heeft de vvg nu wel aardig achter zich gelaten inderdaad. Ik weet wel dat veel vergaderingen niet een 'overdoop' vragen, maar dat aan ieders eigen inzicht over laten.

    Quote:
    Ik heb grote waardering voor deze man. Ik ben zijn uitgangspunten aan het overdenken, mezelf er wel rekenschap van afleggend dat ik zijn gemeentemodel meer een reactie vind op de kerkelijke situatie in Ierland rond 1830, en ook geinsprireerd op idealen uit de Romantiek, dan dat ik het volledig afschaffen van oudsten en gezag in de gemeente ook in de bijbel teruigvind.

    Het gezag bij vergaderingen komt vanuit de gehele gemeente (of in ieder geval de mannen). Waar het er over het algemeen vrij democratisch aan toe gaat. Ook is er een tendens te zien dat steeds meer vergaderingen oudste krijgen. Oudsten zijn volgens mij ook een heel bijbels principe net als dat je je als individu aan de gemeente moet onderwerpen.

    Quote:
    Ik ben pas begonnen in een biografie, geschreven door Maxim Weremchuk. Ik ben benieuwd.

    Ik heb ook een bio van hem gelezen toen ik nog niet zo lang bij de vergadering kwam. Weet niet meer wie hem geschreven heeft....

  19. Quote:

    Het belangrijkste minpunt vind ik zijn syncretische gedachtegoed. Hij ging voorzover ik weet uit van zeven hoofdwaarheden en voor de rest kon iedereen z'n eigen leer er op na houden. Toch hielp ook deze uitkleding van de leer niet, want ook in de VvG ontstonden al gauw weer splitsingen.

    Volgens mij was die eerste scheuring juist door het vasthouden aan een bepaalde leer. Namelijk wie wel en niet aan het avondmaal mogen en wanneer iemand toegelaten kon worden. (Dat d8 ik hoor, weet het niet zeker)

    Quote:
    John Nelson Darby is voor mij wat dat betreft een goed voorbeeld dat éénheid bereiken door heel veel water bij de wijn te doen, geen houdbare weg is.

    Ik heb juist het idee dat er binnen de VvG weinig tot geen water bij de wijn wordt gedaan. Tuurlijk wordt er regelmatig ergens anders over gedacht, maar vaak worden dat de verschillende meningen tegen het licht van de bijbel gehouden en gekeken welk standpunt houdbaar is welke niet.

    Ik hoor vaak dat men ze erg 'streng' gelovig vindt.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid