Spring naar bijdragen

piep

Members
  • Aantal bijdragen

    21
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Berichten geplaatst door piep

  1. Rutgerza, goed punt, ik geloof inderdaad wel dat de mens zelf tot in en in slechte dingen in staat is, zoals de tekst die ik eerder citeerde:

    "Iedereen komt in verleiding door zijn eigen begeerte, die hem lokt en meesleept. Is de begeerte bevrucht, dan baart ze zonde; en is de zonde volgroeid, dan brengt ze de dood voort." (Jakobus 1:14-15)

    Hoe verklaar jij het kwaad? Hoe beïnvloedt dat je manier van leven?

  2. Ja dit zijn voor iedereen lastige vragen zelfs al heb je er een theoretisch antwoord op denk ik. As we speak heb ik een familielid dat aan de chemo zit en niet meer beter zal worden en die ik nu langzaam zal gaan zien sterven. Daar worstel ik zeker mee, al heb ik er ideeën over vanuit de Bijbel die ik geloof.

    Ik vind het idee van de satan die het kwaad heeft veroorzaakt en God die goed is zeker niet simplistisch. (Onder "het kwaad" versta ik alle ellende die er op dit moment in de wereld is, zoals ziekte, dood, diefstal, moord, liegen etc)

    Ik hoor dit vaak gezegd worden (ik ga dit even heel zwart wit en kort door de bocht samenvatten): vroeger hadden ze de wetenschap nog niet en konden ze zaken om zich heen nog niet verklaren, dus bedacht men er bovennatuurlijke krachten bij als verklaring.

    Maar toen kregen we de verlichting en de wetenschap en nu weten we wel beter.

    Ik hou ervan dat we wetenschap hebben uitgevonden: een systematische manier om de wereld om ons heen te onderzoeken en te begrijpen. Tegelijkertijd denk ik dat de wetenschap beperkt is. Het kan het bovennatuurlijke eigenlijk niet goed onderzoeken, aangezien we afgaan op aannames (de natuurwetten zullen zich altijd hetzelfde gedragen) en op wat meetbaar is. Dus om echt waarheid te ontdekken over het bovennatuurlijke is de wetenschap m.i. te beperkt.

    Ik ben er zelf nog niet over uit of het hele idee van "God heeft iedereen gemaakt met een keuze omdat het anders geen echte liefde is" wel klopt volgens de Bijbel. Je kan je afvragen of het feit dat er kwaad is in de wereld betekent dat God misschien toch niet goed is. Ik heb hier zelf een paar gedachten over, maar ik ben er nog niet 100% uit. Ik ben ook erg benieuwd naar jullie ideeën. Mijn korte antwoord is: de zonde en de satan zijn verantwoordelijk voor de ellende. Mijn lange antwoord:

    De Bijbel zegt duidelijk dat de satan zelf de keuze maakte om zich van God af te keren. De duivel is dus geen slachtoffer van de mogelijkheid die God hem gaf om zelf te aanbidden wat hij koos tot object van aanbidding. Volgens de Bijbel (Genesis 3, Romeinen 3) is de mens net zo min het slachtoffer, omdat de mens zelf ervoor koos om met satan mee te gaan en tegen God in te gaan. Hadden we geen keuzevrijheid gehad, dan waren we wel slachtoffers geweest. Zegt dit misschien meer over Gods rechtvaardigheid? Dat weet ik niet precies. In principe maakte God alles schitterend mooi, en gaf Hij de mens daar een grote rol in. Hij gaf de mens nog veel meer dan hij nodig had. Maar zelfs dat ene wat hij de mens onthield, dat wilde de mens ook nog hebben. Alsof al het andere nog niet genoeg was, denk ik dan. Ik vind het niet zo begrijpelijk dat je niet tevreden zou zijn met al het mooie dat God al gaf in het begin, maar het is wel wat ik zie in de menselijke natuur. Rijken lijken vaak nog meer te willen hebben (misschien enigszins stereotypering, maar het geeft me soms te denken).

    Het doet me denken aan wat er staat in Jakobus 1:13-15;

    "Wie in verleiding komt, moet niet beweren: ‘Die verleiding komt van God.’ Want God stelt niemand aan verleiding bloot, zoals hij zelf ook niet door iets slechts in verleiding kan worden gebracht. Iedereen komt in verleiding door zijn eigen begeerte, die hem lokt en meesleept. Is de begeerte bevrucht, dan baart ze zonde; en is de zonde volgroeid, dan brengt ze de dood voort."

    De mens keerde zich af van God, niet God van de mens. Toen dat gebeurde keek God niet passief toe. Hij sprak iedere partij aan op zijn/haar verantwoordelijkheid en vervloekte hij de schepping om wat de mens had gedaan. Dit is het begin van alle ellende die we nu zien, mensen die elkaar kwetsen, maar ook ziekten als kanker, zijn een gevolg van de zonde (algemeen) die de mens in de wereld bracht door niet meer op God te vertrouwen.

    Het familielid dat ik noemde lijdt naar mijn mening niet aan kanker door persoonlijke zonde, maar door de algemene zonde in de wereld. De wereld is een gebroken, vervloekte wereld.

    Ik put hoop uit de Bijbel doordat ik zie dat het hier niet bij blijft. God heeft ook nog zijn eigen zoon, Jezus, gegeven om af te rekenen met de zonde en vervloeking, waardoor de mens weer terug kan naar God. Jezus heeft de volledige vervloeking op zich genomen die de mens verdient voor wat ze hebben aangericht in Gods schepping.

    De Bijbel belooft dat God alles nieuw zal maken, dat er geen dood en geen rouw meer zal zijn. Als ik dit hoor denk ik: ja dat klinkt ook logisch, zo'n gebroken wereld als we nu hebben, dat hoort niet. Alles in me schreeuwt voortdurend 'onrecht' bij alle nare dingen die ik om me heen zie. Ik weet in mijn hart dat het niet zo hoort te zijn. Mijn geest bevestigt in die zin wat ik lees in de Bijbel. Dit zie ik ook bij jullie, want de reden dat het lijden in de wereld ter sprake komt als grootste struikelblok is omdat ik denk dat je ziet hoe ongelooflijk onjuist het nu is. Je voelt aan dat de wereld niet zo hoort te zijn als die nu is, al heb je nooit iets anders ervaren; deze ellende kan niet Gods bedoeling zijn geweest.

    Dit doet me denken aan Romeinen 8:19-23;

    "De schepping ziet er reikhalzend naar uit dat openbaar wordt wie Gods kinderen zijn. Want de schepping is ten prooi aan zinloosheid, niet uit eigen wil, maar door hem die haar daaraan heeft onderworpen. Maar ze heeft hoop gekregen, omdat ook de schepping zelf zal worden bevrijd uit de slavernij van de vergankelijkheid en zal delen in de vrijheid en luister die Gods kinderen geschonken wordt. Wij weten dat de hele schepping nog altijd als in barensweeën zucht en lijdt. En dat niet alleen, ook wijzelf, die als voorschot de Geest hebben ontvangen, ook wij zuchten in onszelf in afwachting van de openbaring dat we kinderen van God zijn, de verlossing van ons sterfelijk bestaan."

    Ik vroeg me af: maar waarom is dat dat niet nu al? Waarom zie ik nog steeds mijn geliefden doodgaan en zie ik nog steeds elke dag ellende op het nieuws? Ik vind het antwoord in 2 Petrus 3:9;

    "De Heer is niet traag met het nakomen van zijn belofte, zoals sommigen menen; hij heeft alleen maar geduld met u, omdat hij wil dat iedereen tot inkeer komt en niemand verloren gaat."

    Dit zijn de antwoorden die ik er in de Bijbel over gevonden heb so far. Wat denken jullie?

    (P.S.: ik geef het op, ik ben niet goed in korte posts, sorry!)

  3. Ik hoop op nog meer gedachten/reacties over mijn vorige post, maar ik zal even reageren op jouw vraag mystic.

    God heeft de duivel geschapen als (goede) engel. Deze koos er zelf voor om zich af te keren van God en zichzelf te aanbidden. M.i. is het feit dat hij deze keuze kon maken geen reden om aan te nemen dat dat zegt dat God dan niet goed is. God is nog steeds rechtvaardig, het onrecht werd veroorzaakt door de duivel en is God niet te verwijten.

  4. Ik weet alleen dat er in de Bijbel ergens staat de heel de Schrift door God is geinspireerd oid.

    2 Timoteüs 3:15-17

    Je bent van kindsbeen af vertrouwd met de heilige geschriften die je wijsheid kunnen geven, zodat je wordt gered door het geloof in Christus Jezus. Elke schrifttekst is door God geïnspireerd en kan gebruikt worden om onderricht te geven, om dwalingen en fouten te weerleggen, en om op te voeden tot een deugdzaam leven, zodat een dienaar van God voor zijn taak berekend is en voor elk goed doel volledig is toegerust.

    :)

  5. Ik kan alleen mijn persoonlijke misschien ietwat off-topic christelijke visie geven:

    Hoewel ik geloof dat God wonderen doet en ze soms gebruikt om zich aan mensen kenbaar te maken, ben ik meestal eerst sceptisch als ik zulke verhalen hoor. Mijn ervaring is dat sommige mensen ook wel van een spectaculair verhaal houden of zich willen richten op wonderbaarlijke gebeurtenissen en niet op de reden erachter. Ik hou meer van wetenschap en feitelijke argumentatie.

    Naast de vraag of het om sterke verhalen gaat of dat het daadwerkelijk gebeurd is, vraag ik me ook af wat het nut is van wonderen. Ik geloof zeker dat bepaalde wonderen nuttig zijn om de waarheid te leren kennen, maar ze zijn denk ik niet de beste basis voor een vast geloof.

    Je ziet in de bijbel voorbeelden van mensen die onmiskenbaar onmogelijke wonderen meemaken, die toch vervolgens gaan twijfelen. Neem bijvoorbeeld de israelieten die door de 10 plagen zien, door de rode zee worden geleid, hun vijand wordt erin verdronken, en toch twijfelen ze eraan of God wel voor hun zorgt. Sterker nog, ze zeggen tegen God dat ze het beter hadden in de Egyptische slavernij, omdat God hen niet gelijk van vlees voorzag. Of een ander voorbeeld is Johannes de Doper, die de stem van God hoort zeggen dat Jezus zijn Zoon is, een duif op Jezus ziet neerdalen en getuige is van de wonderen. Toch vraagt hij later via zijn leerlingen aan Jezus of Hij de messias is of dat het iemand anders is.

    Ik zie wonderen zelf als een visite kaartje van God. Net als Mozes die in de woestijn een brandende struik ziet en denkt "dat ga ik eens nader onderzoeken" zijn wonderen gebeurtenissen die ons ertoe aan zetten om God beter te gaan 'onderzoeken' en persoonlijk leren kennen. Een eerste begin om onze interesse te wekken. Zo zie ik het ten minste.

    (Ik wil even duidelijk gezegd hebben dat ik van niemand zeg dat hun wonderlijke verhalen onwaar zouden zijn en dat ik persoonlijk wel in wonderen geloof).

  6. Rups, ik vraag me af wat precies je doel is met dit topic?

    Even een hele selectieve quote met dingen die me opvielen:

    Ik voel me soms zo vreemd dat ik... ()Ik heb vaak het idee dat het niet helemaal normaal is...()ben ik nu gek/vreemd dat ik()Dus waarschijnlijk kijk ik gewoon met een verkeerde bril ;(

    ()dan krijg ik toch dat benauwde gevoel van: je bent toch niet helemaal normaal dat je dit doet...Is dit herkenbaar?

    Waarom wil je weten of het normaal of niet normaal is wat je doet? En wie bepaalt wat 'normaal' is?

  7. De vraag is even of het in dit topic ook de bedoeling is om over deze vragen te praten en gedachten uit te wisselen? Daar heb ik iig wel behoefte aan. Geen theologische blabla alsjeblieft, maar gewoon erover praten zonder direct een antwoord te (hoeven) vinden, net zo eerlijk als dat de vragen en twijfels zijn?

    Ik vind het zeer interessant om hier gewoon gedachten uit te wisselen inderdaad. De vraag waar je moeite mee hebt stelde ik ook om mensen de gelegenheid te geven zich kwetsbaar op te stellen en gewoon eens twijfels en vragen te delen zonde er een harde discussie van te maken. Ik ben zelf een christen, ik geloof de Bijbel, maar ik ben benieuwd waar christenen, anders-gelovigen en zoekenden nou tegenaan lopen bij de bijbel en christenen.

    Ik ben ook benieuwd wat jullie vinden van mijn gedachten bij deze reactie (die ook een beetje de reacties van anderen samenvat m.i.):

    Storend blijft dat een grote groep christenen gewoonweg blijft weigeren te leven wat ze geloven, en ze zelfs elkaar het leven zuur weten te maken. Als je werkelijk gelooft dat je de kroon op de schepping bent en ervoor (en voor elkaar) moet zorgen, doe dat dan ook en doe op zijn minst je best, denk ik dan. En ieder z'n ding natuurlijk, iedereen heeft zijn gebreken en niet iedereen heeft evenveel mogelijkheden om veel te doen, maar doe in elk geval wat in je vermogen ligt en doe het goed. En als je er geen tijd of zin in hebt of het je gewoon niet interesseert, wees daar dan gewoon eerlijk in en noem jezelf dan ook geen christen.

    Maar het zou ook zomaar te maken kunnen hebben met het feit dat wat ze geloven gewoon niet haalbaar is voor eenvoudige mensen. Misschien moeten ze hun geloofsdoelen wat bijstellen en hun geloof wat menselijker maken. Want ook christenen zijn tenslotte gewoon mensen, net als iedereen, en geen helden, al zouden ze misschien dat wel willen zijn.

    Ik herken dit punt en denk dat dit iets is waar veel mensen tegen aanlopen. Ik ben zelf ook vaak behoorlijk gekwetst door mede-christenen. Dit geldt wat mij betreft niet voor alle christenen. Ik heb beide kanten meegemaakt: lieve mensen die vanuit hun geloof zich in willen zetten in moeilijke situaties en je accepteren zoals je bent, maar aan de andere kant ook mensen die keihard kunnen oordelen en daarvoor Bijbelteksten misbruiken. Juist als je anderen gaat vertellen hoe je zou moeten leven volgens de Bijbel en tegelijkertijd kwets je mensen of laat je na om wat te doen aan onrecht is dat zo ontzettend hypocriet. Dan zie je in een oogopslag wat goed en fout is denk ik. Mensen horen ook boos te worden over onrecht. Het doet me echt verdriet om te zien dat jullie ook zulke negatieve ervaringen hebben met christenen.

    Ik vond het elf wel moeilijk te rijmen dat mensen zo kunnen reageren: bijbelteksten citeren en mij en anderen dan zo erg kwetsen. Maar iemand wees me een keer op Romeinen 3, waar o.a. staat "Er is geen mens die nog het goede doet, er is er zelfs niet één." en "Wij weten dat de wet in alles wat hij zegt alleen tot degenen spreekt die aan de wet zijn onderworpen. Maar uiteindelijk wordt ieder mens het zwijgen opgelegd en staat de hele wereld schuldig voor God. Daarom is voor hem geen sterveling onschuldig omdat hij de wet naleeft, want juist de wet leert ons de zonde kennen."

    In feite zal ieder mens vroeg of laat een keer teleur stellen. Want op dit moment is niets menselijkers dan fouten maken. De bijbel zegt ook in 1 joh. 1:8: "Als we zeggen dat we de zonde niet kennen, misleiden we onszelf en is de waarheid niet in ons". Dus ik maak me er zelf ook schuldig aan ook al wil ik dat niet ;(

    Rutgerza, hier moest ik aan denken en vind ik juist mooi als je de Bijbel leest, dat zoveel "geloofshelden" in de Bijbel gewoon falende mensen zijn die de meest grove fouten maken. Toch vergeeft God hen als ze hun fouten aan God toegeven en God brengt het geduld met ze op om ze inzicht te geven in wie God is. Bijvoorbeeld: Mozes was een moordenaar, Koning David ging vreemd en vermoordde de man van de vrouw met wie hij vreemd ging, Petrus zegt dat hij gelooft dat Jezus de zoon van God is in Mat. 16 en in datzelfde hoofdstuk gaat hij vertellen hoe Jezus dingen anders moet doen.

    Wat denken jullie hier allemaal van?

    Ik vraag me ook af trouwens, geloven jullie dat de duivel een verklaring kan zijn voor het kwaad in de wereld? Ik hoor vaak alleen maar God genoemd worden in relatie tot het bestaan van het kwaad in de wereld. Hoe zien jullie dat?

    Excuses voor de lange lap tekst! Ik zal het in het proberen korter te houden in het vervolg! Ik ben heel benieuwd naar de reacties!

  8. Ik geloof de Bijbel, maar ik probeer voor mezelf te onderzoeken wat de "struikelblokken" zijn en hoe je dat dan kunt rijmen met de Bijbel. Bedankt voor de interessante reacties. Jullie zetten me aan het denken!

    Kan ik de reacties samenvatten als:

    Er is zoveel ellende om ons heen. Hoe kan God goed zijn als er kwaad is?

    Had Hij het niet kunnen voorkomen en waarom grijpt Hij niet in wanneer het gebeurt?

    En als je niet van de Bijbel uitgaat, hoe verklaar je het kwaad in de wereld dan?

    Jullie geloven wel in het bestaan van God, ondanks het bestaan van kwaad begrijp ik. Hoe zien jullie God dan?

  9. @MysticNetherlands: corrigeer me als ik het mis heb, maar ik proef een soort frustratie uit je berichten over hoe christenen zich gedragen. Je zou liever zien dat ze bespreken hoe ze mensen in nood kunnen helpen en onrecht kunnen stoppen in plaats van praten over kleine verschillen in theorie in de Bijbel. En dat hun geloof erg 'ik-gericht' lijkt, dat ze alleen maar geven om hun eigen redding. Die dingen dacht ik zo hier en daar uit je berichten op te maken. Klopt dat?

    Even wat meer on-topic:

    Deze discussie lezende dacht ik aan Mattheüs 28:18-20

    Jezus kwam op hen toe en zei: ‘Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren dat ze zich moeten houden aan alles wat ik jullie opgedragen heb. En houd dit voor ogen: ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voltooiing van deze wereld.’

    Jezus geeft duidelijk aan dat hij ALLE macht / autoriteit gekregen heeft.

    Tijdens zijn leven op aarde lijkt Jezus een aantal keer een verschil in autoriteit tussen Hem en de Vader te laten zien wat ik soms moeilijk te begrijpen vind. Een moslim stelde me een keer een hele goede vraag: "Als Jezus God is waarom bad Hij dan tot God?"

    Toen ik op zoek was naar het antwoord hierop kwam ik uit bij Hebreeën 2:9

    "...wel zien we dat Jezus – die voor korte tijd lager dan de engelen geplaatst was opdat zijn dood door Gods genade iedereen ten goede zou komen – vanwege zijn lijden en dood nu met eer en luister gekroond is"

    Ik begrijp hieruit dat Jezus (God zijnde) een 'korte tijd' gedurende zijn leven op aarde zijn autoriteit heeft afgelegd en zelfs 'lager dan de engelen geplaatst was'.

    In Openbaring 1:8 staat;

    ‘Ik ben de alfa en de omega,’ zegt God, de Heer, ‘ik ben het die is, die was en die komt, de Almachtige.’

    een paar verzen later, in Openbaring 1:17 zegt Jezus:

    ‘Wees niet bang. Ik ben de eerste en de laatste.

    Hieruit leidt ik af dat Jezus en God één en dezelfde persoon zijn. Ook teksten als Joh 14:6-9;

    "Niemand kan bij de Vader komen dan door mij. Als jullie mij kennen zullen jullie ook mijn Vader kennen"en "Wie mij gezien heeft, heeft de Vader gezien." lijken dit te bevestigen.

  10. Ik las vandaag onderstaand bericht en ik vroeg me af: Kunnen mensen zoals wij hier iets aan doen? Zijn er misschien mensen met ideeën?

    Bericht:

    “Vorig jaar stierven elke dag mensen in mijn dorpâ€, vertelt een Noord-Koreaan aan een Chinese journalist. “Zelfs een heel gezin verhongerde.†In de zogenaamde ‘graanschuren’ van Noord-Korea, de twee provincies ten zuidwesten van Pyongyang, heerste een hongersnood. Waarschijnlijk zijn duizenden inwoners omgekomen.

    Hoe kan het gebeuren dat er zoveel mensen stierven in de twee provincies waar het meeste voedsel wordt verbouwd? De boeren moesten een groot deel van hun oogst afstaan aan het regime voor de, vele ondervoede, soldaten. Het leger onderzocht daarbij grondig de huizen van de boeren. Ze haalden alles overhoop. Ze zochten naar restanten voedsel die de boeren voor zichzelf achterhielden. Daarbij bedreigden soldaten de bewoners met metalen stangen.

    Het regime neemt elk jaar een vastgestelde hoeveelheid voedsel van de boerenbedrijven in beslag. De oogst wordt echter elk jaar kleiner, waardoor de boeren steeds minder voor zichzelf overhouden. Het wordt steeds moeilijker voor de boeren een bedrijf te leiden. Er is vaak een gebrek aan elektriciteit, zaden, tractors, olie en andere benodigdheden. De staat kan door de verslechterde economie en hun financiële keuzes de meeste onderdelen niet meer leveren. Boeren moeten geld van de autoriteiten lenen om zaden te kopen.

    “Er groeit zelfs geen gras meer in het gebiedâ€, zegt een journalist die de situatie in Noord-Korea goed kent. “Anders groeien hier verschillende soorten planten.†Een inwoner vertelde hem dat een plant gelijk wordt opgegeten als deze gaat groeien. De bevolking is gedwongen dit soort voedsel te eten om niet te sterven. Het overgrote deel van de dorpelingen leeft op twee karige maaltijden per dag.â€

    Kim Jong-Un was op de hoogte van de hongersnood in de ‘graanschuren’ van het land. Hij schakelde het leger in, die porties voedsel aan de inwoners uitdeelde. Er was niet genoeg. Na enkele dagen kregen de dorpelingen niets meer. Het regime geeft haar geld aan andere zaken uit. Vorig jaar stak zij voornamelijk geld in de bouw van luxe appartementen, een amusementspark en de feestelijke parades om de 100ste-geboortedag van Kim Il-Sung te vieren. De situatie in de twee zuidwestelijke provincies van Noord-Korea is nog steeds erbarmelijk. Veel Noord-Koreanen moeten zien te overleven. (OD)

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid