Spring naar bijdragen

Sjosta

Members
  • Aantal bijdragen

    8
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Berichten geplaatst door Sjosta

  1. Omdat de antwoorden op dit forum een fascinerend kijkje geven in het gedachtenleven der gelovigen heb ik weer een vraagje - deze keer niet over de Bijbel maar over de christelijke realiteit van alledag.

    In de Verenigde Staten worden obers en serveersters slecht betaald. Ze hebben fooien nodig om hun inkomen een beetje op te krikken naar een aanvaardbaar niveau.

    http://www.patheos.com/blogs/friendlyat ... ip-anyway/

    De vraag is niet waarom christenen gieriger zijn dan joden en niet-gelovigen (de laatste regel van het stuk). Het is voorbarig om dat te stellen.

    De vraag is ook niet of we dergelijke gierigheid moeten afkeuren - ik neem aan dat iedereen dat doet.

    De vraag is hoe het komt dat het geloof met naar eigen zeggen de grootste voorbeeldfiguur uit de menselijke geschiedenis - Jezus van Nazareth - ook het grootste aantal gierigaards produceert.

    Christians are more likely to stiff their servers than people of other religious (or non-religious) bents.

    Hoe kan dat nou, met Jezus als dé persoon (goddelijk of niet) om na te volgen? Waarom zijn joden en atheïsten veel minder sterk geneigd?

    Zoals altijd bij voorbaat dank voor de antwoorden, ook als ze de vraag niet beantwoorden.

  2. Daar ben ik weer. Het is een tijdje geleden, maar nu heb ik weer een vraag; eigenlijk verschillende, maar ze hebben alledrie met elkaar te maken. Net als de vorige keer zijn alle antwoorden welkom. Ook zij die menen dat ik een Nieuwe Atheist ben en eropuit om mensen van hun geloof af te helpen zijn nadrukkelijk uitgenodigd. Want ik ben in alle antwoorden geïnteresseerd; geen antwoord is ook een veelzeggend antwoord.

    Deze keer gaat het om Lev. 15. Uit de Nieuwe Willibrordvertaling:

    -Wanneer bij een vrouw bloed uit haar schede vloeit, duurt de periode van haar onreinheid zeven dagen. Ieder die haar gedurende die periode aanraakt is tot de avond onrein. Alles waarop ze tijdens haar menstruatie ligt of zit, wordt onrein. Ieder die haar bed aanraakt, of iets waarop ze gezeten heeft, moet zijn kleren en zichzelf met water wassen en blijft tot de avond onrein. Wie iets aanraakt dat op haar bed ligt of op een voorwerp waarop ze heeft gezeten, is tot de avond onrein. Wanneer een man gemeenschap met haar heeft, zodat hij met haar bloed in aanraking komt, blijft hij zeven dagen onrein. Alles waarop hij ligt, wordt ook onrein.

    Wanneer een vrouw langer ongesteld is dan normaal, of bloed verliest terwijl ze niet ongesteld is, is ze onrein zolang ze bloed verliest, net zoals ze onrein is tijdens haar menstruatie. Alles waar ze tijdens haar bloedverlies op ligt of zit, wordt onrein, net als tijdens haar menstruatie. Wie zo’n voorwerp aanraakt, wordt onrein en moet zijn kleren en zichzelf met water wassen en blijft tot de avond onrein. Wanneer de vrouw van haar kwaal genezen is, moet ze zeven dagen wachten tot ze weer rein is. Op de achtste dag moet ze twee tortelduiven of twee jonge gewone duiven naar de priester brengen, bij de ingang van de ontmoetingstent. De priester draagt de ene duif op als reinigingsoffer en de andere als brandoffer. Zo voltrekt hij voor de vrouw in kwestie na haar onreine vloeiing de verzoeningsrite ten overstaan van de HEER.â€

    Vraag 1: hoe is dit te rijmen met God is Liefde?

    Vraag 2: is Mattheus 5:17 enz. hierop van toepassing en zo nee, waarom niet?

    -Denk niet dat ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen. Ik verzeker jullie: zolang de hemel en de aarde bestaan, blijft elke jota, elke tittel in de wet van kracht, totdat alles gebeurd zal zijn. Wie dus ook maar een van de kleinste van deze geboden afschaft en aan anderen leert datzelfde te doen, zal als de kleinste worden beschouwd in het koninkrijk van de hemel. Maar wie ze onderhoudt en dat aan anderen leert, zal in het koninkrijk van de hemel in hoog aanzien staan.

    Vraag 3: welke christenen hier (m/v) houden zich aan die voorschriften?

    Toelichting: wie googelt op Christianity en menstruation ontdekt al snel dat er wel degelijk christenen zijn die zich hier aan houden. Het toeval wil dat ik een Aucaanse heb leren kennen (zelfde Surinaamse groep als Ronnie Brunswijk) die me vertelde dat in haar familie ongestelde vrouwen inderdaad geacht worden

    a) geen eten te koken; doen ze dat toch dan zal niemand ervan eten;

    B) niet op stoelen en bankstel te zitten, maar op een speciale kruk;

    c) op de grond te slapen ipv in bed.

    Aucaners zijn in de loop van de 19e eeuw bekeerd tot het katholicisme of de EBG, een Duitse versie van het protestantisme. Een bekend missionaris uit die tijd was Peerke Donders.

    We mogen dus veronderstellen dat Lev. 15 invloed heeft gehad.

  3. Misschien is het wel belangrijk duidelijk te kunnen maken welke teksten je wel letterlijk en waarom, en welke teksten je als allegorisch beschouwt, en überhaupt hoe je omgaat met de Schrift.

    Hoe weten we dan welke teksten we letterlijk moeten nemen en welke niet?

    Hoe kunnen we 1 Koningen 7:23 en 2 Kronieken 4:2 allegorisch beschouwen? Wat is er allegorisch aan de omtrek van een cirkel?

  4. Ik heb me hier aangemeld omdat ik een vraagje heb en nieuwsgierig ben naar jullie antwoorden.

    1 Koningen 7:23 en 2 Kronieken 4:2

    "van tien ellen was zij van haar enen rand tot haar anderen rand, rondom rond, en van vijf ellen in haar hoogte, en een meetsnoer van dertig ellen omving ze rondom."

    Maar bij wiskunde heb ik geleerd dat dat meetsnoer iets meer dan 31 ellen moet zijn. De Bijbel is toch waar en onfeilbaar? Hebben de wiskundigen het fout? Wat zeggen jullie ervan?

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid