Spring naar bijdragen

zoon

Members
  • Aantal bijdragen

    51
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Berichten geplaatst door zoon

  1. Ik zelf ben protestants, dit komt doordat ik het niet eens ben met een aantal dingen van de katholieke kerk. Iedereen moet er natuurlijk zijn eigen keuzen in maken.

    Bij de katholieke kerk bidden mensen weleens naar Maria en doen aan Maria verering, terwijl het mij lijkt dat je alleen naar God en Jezus kunt bidden. Maria was een bijzondere vrouw, maar ook niet veel meer dan dat. Verder vind ik het raar dat de paus onfeilbaar is, terwijl in de bijbel meerdere malen wordt aangegeven dat ieder mens zondig is. Dus ook de paus.

    Ik zou maar af en toe een kerk binnen lopen en dan zelf een keuze gaan maken.

  2. Het zijn en blijven natuurlijk gewoon voorwerpen zonder enige waarde. Het grote gevaar vind ik altijd dat je het voorwerp min of meet gaat vereeren en ik denk niet dat dat de bedoeling is. Je kunt het natuurlijk wel bijzonder vinden dat het een voorwerp is dat door een belangrijk bijbels persoon is gedragen of iets dergelijks, maar het is nogsteeds maar een stukje materie dat verder niks bijdraagt aan het geloof.

  3. Een vriend van me maakt zo nu en dan studiebrieven over de bijbel. Dus ik zal ze hier ook even posten en hoor graag jullie mening hierover. Mochten mensen geïnteresseerd zijn in meer van deze studiebrieven, dan heb ik er nog een aantal die ik kan posten.

    Deze studiebrief gaat over partnerkeuze.

    Met wie zal ik trouwen?

    (Meer gericht op jonge mensen, maar voor allen leerzaam.)

    Op de bekering na is de partnerkeuze voor de jonge christen beslist de belangrijkste beslissing. Voor de meeste jonge, ongehuwde christenen is dat de grote vraag van hun leven. God heeft ons daaromtrent niet in het onzekere gelaten; Hij heeft ons daarvoor nauwkeurige richtlijnen gegeven. Voor we ons echter gaan bezighouden met de Bijbelse criteria, willen we enige verkeerde instellingen of motieven met betrekking tot de partnerkeuze onder de loep nemen:

    1. Verkeerde motieven met betrekking tot de partnerkeuze

    A) ‘Ik heb thuis altijd zoveel ruzie met mijn ouders en broers en zussen; als ik maar uit huis kon gaan en trouwen, zou ik daarvan geen last meer hebben.’

    Trouwen als vluchtpoging; denk eraan dat je de problemen meeneemt in de relatie en dat deze daar weer de kop op zullen steken.

    B) ‘Ik houd van kinderen en zou graag zo snel mogelijk zelf kinderen hebben; daarom wil ik trouwen.’

    Kinderen krijgen is weliswaar een van de doelen van een huwelijk, maar het mag niet de hoofdreden zijn.

    C) ‘Ik zit in grote financiële problemen; ik zou graag een rijke partner willen, dan zou ik geen problemen mee hebben.’

    In plaats daarvan zul je vele andere problemen krijgen, want echte liefde vraagt niet

    D) ‘Al mijn vrienden en broers en zussen hebben al een vriend of vriendin of zijn getrouwd; ik voel me minderwaardig.’

    E) ‘Ik ben al vrij oud; als ik nu niet zo snel mogelijk een partner vindt en trouw, zal ik daarvoor nog nauwelijks de gelegenheid krijgen.’

    Pas op voor verkeerde pressie van de maatschappij; pas op voor angst alleen achter te blijven; te veel mensen hebben zich door ongeduld in een huwelijksavontuur gestort, waarvan ze later spijt kregen.

    F) ’Ik verlang sterk naar seksualiteit; daarom zondig ik vaak; door te trouwen zou dit probleem opgelost worden.’

    Seksualiteit mag weliswaar een van de doelen van een huwelijk zijn, echter niet het hoofddoel.

    G) ‘Mijn beroep bevalt me niet; als ik getrouwd zou zijn, hoefde ik niet meer te werken.’

    Wordt een huwelijk op een dergelijke basis gesloten, dan zal het waarschijnlijk niet tot een echte, duurzame en harmonische relatie leiden.

    2. Bijbelse criteria voor de partnerkeuze

    We zullen de belangrijkste principes bekijken:

    A) Bidt dat de Heer je zal laten zien wie je toekomstige partner is en dat Hij je voor verkeerde gevoelens en beslissingen zal behouden; gebed is ongetwijfeld de eerste stap. Filipenzen 4:6,7 6 Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. 7 Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.

    B) Je partner moet een bekeerde christen zijn. Let op: denk niet dat je vriend of vriendin zich na de huwelijksluiting ‘op zekere dag wel zal bekeren ‘. Als je een ongelovige partner hebt, ben je God ongehoorzaam: 2 Cor.6:14,15 Vormt geen ongelijk span met ongelovigen, want wat heeft gerechtigheid gemeen met wetteloosheid, of welke gemeenschap heeft het licht met de duisternis? . God wil graag dat jij je leven met iemand deelt die dezelfde diepste overtuigingen, opvattingen en doelen heeft als jij. (Ben je inmiddels tòch getrouwd met een niet-christen, ga dan niet scheiden! Leef het christenleven vòòr!)

    C) Grote wederzijdse liefde (Ef.5: 25 Mannen, heb uw vrouw lief, zoals Christus de kerk heeft liefgehad en zich voor haar heeft prijsgegeven. 28 Zo moeten mannen hun vrouw liefhebben, als hun eigen lichaam. Wie zijn vrouw liefheeft, heeft zichzelf lief. 33 Maar ook voor elk van u geldt dat ieder zijn vrouw moet liefhebben als zichzelf, en dat een vrouw ontzag moet hebben voor haar man.

    Louter uiterlijke aantrekkingskracht is niet voldoende als basis voor vriendschap of een huwelijk. Ook is het niet voldoende een relatie aan te gaan op basis van louter gevoelens. Echte liefde is onvoorwaardelijk; zij groeit in ons; zij is duurzaam, dat wil zeggen zij laat zich niet door gevoelens heen en weer slingeren, (hoewel gevoelens er ook absoluut bij horen!!), zij wil in elk opzicht het beste voor de ander (ook als deze zou besluiten ‘nee’ te zeggen). Je moet weten: Het is in mijn hart het diepste verlangen, maar ook mijn wilsbesluit met deze persoon het hele leven te delen en zijn/haar geluk en welzijn boven het mijne te stellen. Lees in dit verband zelf eens 1 Cor. 13, waarin de ware liefde beschreven wordt.

    D) Komen onze plannen en doelen met betrekking tot de toekomst overeen? Hebben we dezelfde visie om de Heer te dienen (bijvoorbeeld wat betreft het beroep, dienstbaarheid, mogelijk zending, creatieve uitingen, enzovoort)?

    E) Is er overeenstemming op psychisch niveau: Kan ik deze persoon onvoorwaardelijk in vertrouwen nemen? Houd ik genoeg van hem/haar om echt te zijn en niets voor hem/haar te verbergen? Passen onze karakters en niveaus enigszins bij elkaar? Hebben we ongeveer dezelfde opvattingen/interesses/verlangens (vrije tijd, kinderen, vrienden enzovoort)? Hebben we werkelijk een goed en diepgaand onderling contact?

    F) Hoe kijken mijn ouders en de ouders van mijn partner tegen ons samenzijn en een huwelijk aan? Ben ik bereid oprecht naar hun advies te luisteren? Hoe staat het met de gemeente? Zouden mijn geestelijke leiders achter mijn keuze kunnen staan? Zij dragen verantwoording naar God hierover!

    G) Heb ik Gods vrede in mijn hart, deze diepe, innerlijke overtuiging dat ik op de goede weg ben?

    3. Enige pastorale adviezen

    Kijk uit voor een te vroege, snelle relatie. Alvorens aan je partnerkeuze en trouwen te denken, moet een jonge christen zich op de ontwikkeling van zijn persoonlijkheid concentreren:

    - beroepsopleiding

    - menselijke ervaring

    - zich eigen maken van principes, waarden en overtuigingen in overeenstemming met Gods Woord

    - verdieping van de relatie met de Heer

    Te vroeg aangegane intiemere relaties leiden bijna altijd tot seksuele zonden, juist omdat de rijpheid van karakter en gevoel nog niet bereikt is. Dit is heel belangrijk; een groot aantal mensen heeft niet naar deze raad geluisterd en later vreselijke spijt van hun snelle en te vroege beslissing gekregen.

    Vertrouw niet op onduidelijke, vage tekens.

    Sluit je gezonde mensenverstand niet buiten.

    Bereken de kosten voor je een partner kiest. Letterlijk en figuurlijk.

    Ben je er werkelijk zeker van dat je met deze persoon je leven wil delen? Het is beter een vriendschap of verloving te verbreken dan onzeker en twijfelend in het huwelijksbootje te stappen. Laat je door niets bewegen overhaast te gaan trouwen.

    Kijk uit voor angst alleen achter te blijven. Het is beter ongehuwd te blijven dan met een partner te leven die je het leven zwaar maakt.

    Wek bij niemand valse verwachtingen. Veins nooit hierin! Wees geen ‘duiventil’. Mensen lijden er erg onder als ze niet weten waar ze aan toe zijn; zorg ervoor dat je duidelijke en zuivere relaties hebt.

    Pas op dat je niet op grond van uiterlijke, lichamelijke aantrekkingskracht een relatie aangaat. Denk eraan dat je een leven lang met je partner samen wilt zijn en in de loop der jaren neemt die schoonheid af. Innerlijke schoonheid, zoals karakter enzovoort, is oneindig veel belangrijker dan uiterlijke schoonheid. Uiterlijke schoonheid verliest snel aan kracht en invloed als daarachter een innerlijke ‘lelijkheid’ zit. Als iemand er voor jou leuk uitziet, beschouw het als een extra cadeautje.

    Bedenk ook dat je als werkelijk christen een geweldige innerlijke uitstraling hebt die niet- christenen kan aantrekken. Ga desondanks geen vaste relatie met niet- christenen aan. Het is zo verleidelijk en voor jou ‘flatteus’!

    Zorg voor goede vriendschap en contacten met zoveel mogelijk andere mensen. Het vrijblijvende samenzijn (in bijv. vriendengroepen, huiskringen, gemeente, clubs, enzovoort ) vormt een ideale omgeving om elkaar beter te leren kennen en op een gegeven moment de partnerkeuze te maken. Het gezegde luidt: Zeg mij wie je vrienden zijn en ik zeg jou wie jij bent. (Zie in dit verband Spreuken 13:20 Wie met wijzen omgaat, wordt zelf wijs, wie met dwazen verkeert, is er ellendig aan toe.

    We hoeven nauwelijks te zeggen dat ‘zwerven’ van de ene partner naar de andere tegen de Bijbelse leer van trouw en verplichting indruist. We hebben het hier niet over het stranden van een huwelijk, want dat zoeken mensen niet als ze trouwen met elkaar. We hebben het hier over een immoreel leven. De ene dag die en de andere dag een ander.

    Ga (dus) slechts een nauwere relatie aan als je op duurzaam contact uit bent.

    De meeste huwelijksproblemen vinden hun oorsprong al lang voor de huwelijkssluiting in, bijvoorbeeld, een verkeerde of te vroege partnerkeuze, maar ook in onzuiver gedrag vòòr het huwelijk. Aangetekend moet worden, dat ‘zuiver’ een huwelijk ingaan géén garantie is voor het slagen daarvan.

    Door je aan de goddelijke richtlijnen te houden, bespaar je je veel problemen.

  4. Ik ben de Heer heel dankbaar dat hij mij heeft geschapen. Ik wil niets liever dan later(liefst nu) ook bij de Heer terecht te komen, maar dat is natuurlijk iets dat hij bepaalt. Ik weet van mezelf dat ik zondig ben en ik probeer zo min mogelijk te zondigen, maar toch doe ik het. Daarom zou ik eigenlijk niet naar de hemel kunnen. Het is aan God om te bepalen of ik er toch heen mag. Anders ga ik na mijn dood naar de hel(of zoals ik het zie: Niet naar God.) Ik geloof ook dat Jezus aan het kruis is gestorven als een soort vergeving van mijn(onze) zonden en denk dat ik daardoor toch wel bij God zal komen. Mocht dit niet het geval zijn dan zou ik het heel jammer vinden, maar wel begrijpen. Ik ben immers zelf dagelijks zondig geweest.

  5. Een goede vriend van me stuurt zo nu en dan studie brieven over de bijbel naar mij toe. Hij maakt deze brieven zelf over allerlei onderwerpen. Hij stuurt ongeveer één brief per maand. Kan ik deze brieven posten? Zo ja waar moeten ze dan staan?

    Hij is zelf niet actief op deze site en wil dit ook niet.

  6. Waarom zou je de menselijke perceptie tot Werkelijkheid verheffen? De menselijke perceptie van de werkelijkheid hoeft niet de werkelijkheid te vertegenwoordigen. De ervaring van dualiteit tussen jou en de wereld en tussen jou en God, hoeft niet te betekenen dat er daadwerkelijk een scheiding bestaat. Wellicht is deze scheiding onze illusie, gecreeerd door Hem.

    Ik snap wel ongeveer wat je bedoelt, maar bedoel je hiermee te zeggen dat God alles is? Dus wij zijn ook God?

  7. @Eliahoe

    Ten eerste heb ik maar een klein stukje van je post gelezen, omdat ik meer belangrijkere dingen te doen heb. Maar jij gelooft dus niet dat er materie bestaat? Hoe kan ik dan toch dingen voelen, eten, ruiken, zien, horen en verplaatsen? Ik zou als ik jou was even een flink aantal docu's gaan kijken over materie en dergelijken, want de Matrix is een verhaal;)

  8. Gaat er natuurlijk om met welke bedoelingen en in welke mate je het gebruikt(geld trouwens voor alle drugs, etc.) Als je het gebruikt om te ontspannen of juist om te bidden en aan god te denken dan kan het denk ik niet zo een kwaad, tenzij je het te vaak gaat doen. Het grootte gevaar is alleen wel, dat je het steeds vaker gaat doen. Maar als je jezelf goed in de hand hebt zal God het wss ook niet erg vinden. Alcohol wordt in de bijbel namelijk ook vaak gebruikt om te ontspannen of om iets te vieren.

  9. Ik heb me laten vertellen dat de rode kleurstof die o.a. gebruikt wordt in snoep, gemaakt is van het bloed van de Schildluis. In de bijbel staat meerdere keren dat het eten van bloed niet toegestaan is.

    Moet iedere christen nu op de verpakking kijken of die E120 erin zit of lijkt dit jullie niet zo een probleem?

  10. Ik zat laatst op de bank de bijbel te lezen en had het kastje van de tv nog aan staan. Het kastje heeft zo een vlakje waar digitaal de zender en de tijd staat normaal. Ik had de bladzijde afgelezen en moest naar school, dus deed het kastje van de tv uit. Toen kwam er een kruisje op het digitale vakje, dat bleef een seconde of 5 staan en toen ging het kastje uit.

    In de handleiding staat niks over zo een kruisje en ik had het ook nog nooit eerder gezien, normaal gaat die gewoon uit.

  11. Een vleugel zal altijd ontstaan, een oog zal altijd ontstaan etc.

    Een oog is nu net iets dat niet door de evolutietheorie verklaard kan worden. Het oog is namelijk te gecompliceerd om uit evolutie voor te komen. De wetenschappers hebben dan ook nog geen idee waar het oog vandaan komt.

    Weet iemand trouwens wat eigenlijk(volgens de evolutietheorie) de reden is dat eencellige eerst zijn geëvolueerd in dino's en na het uitsterven van de dino's in dieren en mensen en niet weer terug in dino's?

    Ik denk trouwens ook niet dat er intelligent leven is op andere planeten. Mocht dat er wel zijn dan heeft god vast een reden waarom hij dit niet aan ons bekend heeft gemaakt.

  12. Ik weet niet of er al een topic over is :$

    Ik hoorde laatst dat veel christenen denken dat de chip die in mensen aangebracht gaat worden(soms al wordt) het teken van het beest is en dat dat een aanwijzing is dat we in de eindtijd zitten.

    Wat denken jullie? Zitten we nu in de eindtijd? En waar zou je dat nog meer aan kunnen zien?

  13. 1- Een openbaring van God moet direct zijn, zoals de Koran

    Waarom? God kiest zijn eigen manier. En bij een directe openbaring zou hij die aan iedereen apart moeten geven en dus niet via één persoon.

    2- De boodschapper moet heilig zijn.

    Nee. Wanneer de boodschapper heilig zou zijn, dan zullen veel mensen hem gaan vereren en niet god(afgoderij)

  14. @Sanne

    Alcohol kan natuurlijk ook je lichamelijke en geestelijke gezondheid schaden. Drink je dan ook nooit alcohol? Als je met wiet en alcohol op een verstandige manier omgaat is het denk ik helemaal niet zo slecht. Het kan denk ik ook wel even goed zijn om even helemaal te ontspannen, maar het gevaar is natuurlijk dat je het te vaak gaat doen.

    Porno vindt ik wel een beetje een ander verhaal, omdat daar vaak rare dingen bij gedaan worden. Ook zijn er vaak sites waar: een link met de duivel, het getal 666 of anti-christelijke tekens te zien zijn.

  15. De katholieken hebben natuurlijk de paus. Kan iemand me iets vertellen over het ontstaan van de paus? Ik snap namelijk niet wat het nut van de paus is? Ik heb namelijk het idee dat een deel van de katholieken de paus min of meer vereerd.

  16. De leeftijd van 9 jaar kom ik ook op veel moslim-forums tegen. Daar gaat het verder niet om. En het is ook zeker niet zo dat ik gelijk denk dat Mohammed een pedo is, want ik weet natuurlijk niet of de informatie juist is. Wel lijkt het me sterk dat een 9 jarig meisje al volgroeid is en dat ze bijvoorbeeld al menstrueert, maar ook daar weet ik het fijne niet van.

  17. @ vrede

    Ik heb het even opgezocht en het meisje was 7 toen ze met Mohammed trouwde, het huwelijk werd geconsumeerd("De daad" werd gedaan) toen het meisje 9 jaar oud was. Mohammed was op dat moment 52 of 53 jaar oud. Ik vraag me toch af of het in die tijd(1400 jaar geleden) 'normaal' was om als 9 jarige al getrouwd te zijn.

    De bijbel maakt inderdaad duidelijk dat mensen tot wel 600 jaar oud konden worden, maar dit was wel een paar duizend jaar voordat Christus te aarde kwam. Mohammed leefde rond het jaar 600 en werd 63 jaar oud.

    Geeft de bijbel eigenlijk een "minimumleeftijd" waarop een dame of heer mag trouwen?

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid