Spring naar bijdragen

Eru Iluvatar

Members
  • Aantal bijdragen

    2.604
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door Eru Iluvatar

  1. Ik ben weer eens online. Om weer eens een gedicht te posten smile.gif

    Zie de mens

    De zon kruipt uit haar schulp

    aan het einde van april

    de lente slaakt een zucht

    een zachte bries wanneer zij wil

    waar de krokussen ontluiken

    verschijnt kleur op het toneel

    een mooi gevormde bloem

    gedragen door een groene steel

    en de dieren gaan naar buiten

    het kleine veulen voelt zich vrij

    staat in de warmte bij zijn moeder

    voor de drinktrog in de rij

    en de kinderen die spelen

    bij een arm van de rivier

    met gouden druppels in hun haren

    als de zon hun kruin versiert

    zie de mensen!

    zie de mens!

    de schoonheid van hun dromen

    klinkt door in grootse idealen

    ontelbaar als de sterren

    zijn zij en hun verhalen

    hoop nog hoger dan de hemel

    geluk dieper dan de oceaan

    in de zon terecht tevreden

    met een werelds mooi bestaan

    kijk de man die in de middag

    ziet hoe zijn lieve dochter speelt

    bedenkt hoe liefde vermenigvuldigt

    wanneer zij wordt gedeeld

    en het meisje in de zandbak

    gelooft in alles wat ze ziet

    ze hoeft niet alles te begrijpen

    zo lang ze maar geniet

    zie de mensen!

    zie de mens!

  2. Volgens de paus mogen priesters trouwen. Dat zou tenminste één van de gevolgen zijn van zijn uitspraak dat Luther geen ketter was. Volgens een bericht dat onder meer in Trouw verscheen, zal paus Benedictus in september de resultaten van een onderzoek naar de leer van Luther presenteren en bij die gelegenheid zou de grote reformator in ere worden hersteld.

    Het zou een postume genoegdoening zijn voor Luther. Tot aan zijn dood in 1546 hoopte hij de gelegenheid te krijgen om zijn standpunten voor een algemeen concilie van de katholieke kerk uiteen te zetten. Het was dan ook een teleurstelling voor hem dat hij niet werd toegelaten op het Concilie van Trente, dat in 1545 begon.

    Luther heeft als kerkhervormer niet altijd aangestuurd op een breuk met de rooms-katholieke kerk. Traditioneel wordt 31 oktober 1517 beschouwd als het begin van de reformatie. Op die dag zou Luther zijn 95 stellingen op de deur van de slotkapel van Wittenberg hebben vastgetimmerd. Sinds de negentiende eeuw vieren de protestantse kerken deze dag als Hervormingsdag. Maar in de stellingen is niets te vinden dat wijst op een breuk met de kerk. Luther zet grote vraagtekens bij de manier waarop aflaten werden verkocht, maar daarin was hij niet de enige. Ook iemand als Erasmus had hier kritiek op.

    Pas enkele jaren later kwam het tot een breuk. Luther maakte de paus uit voor 'antichrist' en de paus doet Luther in de ban. Erasmus' oproepen om met elkaar in gesprek te blijven werden weggehoond. Vanaf die tijd werkte Luther een eigen kerkelijke leer uit die steeds verder afweek van die van de rooms-katholieke kerk, niet alleen voor wat het celibaat betreft, maar op nog veel meer andere punten.

    Achteraf gezien is er nogal wat aan te merken de argumenten waarmee Luther in de ban werd gedaan. Bovendien is aan veel van de misstanden die hij aan de kaak stelde door het concilie van Trente en tijdens de Contrareformatie een einde gemaakt. Die vaststelling maakt natuurlijk geen einde aan de verwijdering die er is ontstaan tussen de lutheranen en de katholieke kerk.

    Er zijn echter ook onderzoekers die aanwijzingen zien dat Luther zijn greep verloren had op de ontwikkelingen die hij in gang had gezet. Zijn volgelingen zouden veel verder zijn gegaan in het afwijzen van de leer van de katholieke kerk dan Luther wilde en bovendien misbruikten de Duitse vorsten het lutheranisme voor hun eigen politieke doeleinden.

    Een nadere studie hiernaar is zeker de moeite waard en dat is precies wat Benedictus schijnt te gaan doen. Voordat hij tot paus werd gekozen, had hij al opgeroepen om de ideeën van Luther serieus te bestuderen en 'te redden wat in zijn theologie bijzonder is'. Dit zal onderwerp zijn van de bijeenkomst die hij elk jaar in september heeft met oud-studenten die bij hem gepromoveerd zijn. Het is een eerbiedwaardig gezelschap; onder anderen de aartsbisschop van Wenen, kardinaal Schönborn maakt er deel van uit. Maar excommuncaties worden daar niet ongedaan gemaakt. Wel kan een beter begrip van Luther bijdragen aan de oecumene en dat is zeker zo belangrijk.

    Jan Brouwers

    Freelancejournalist en historicus

    bron

    Wat is de mening van jullie hier over?

  3. De naam Jezus betekent in het Aramees ook eigenlijk 'God zal u rijk maken'.

    De titel 'Kristos' betekent 'eigenaar van vele bezittingen'.

    En het woord 'bijbel' komt van 'biblios' wat Grieks is voor 'Hoe wordt ik rijk in 10 stappen, voor dummies.'

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid