Spring naar bijdragen

-Paulien

Members
  • Aantal bijdragen

    19
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door -Paulien

  1. Beste mensen,

    Gisteren in de kerk een preek gehoord over de zoektocht naar God. In deze preek werd verteld dat de mens van nature niet op zoek is naar God en dat het puur God is die op zoek is naar de mens. Maar niet alle mensen, want niet iedereen komt tot geloof. Er werd gezegd: 'in het paradijs had de mens nog een vrije wil, maar nu hebben we die niet meer.'

    Ik kan het me niet voorstellen: heeft de mens dan écht geen vrije wil? Natuurlijk is geloof ook iets wat de Here God in je hart moet bewerken, maar je kiest er toch zelf voor om op dit 'aanbod' in te gaan?

    Dit heeft allerlei vragen doen rijzen bij mij: heeft het dan wel enig nut om mensen over God te vertellen? Het ligt immers toch al vast..

    Oké, ik geloof dus ik ben dan 'uitverkoren'; het zit allemaal wel goed nu. Ik hoef er niks meer mee (even voor de duidelijkheid, zo denk ik niet, maar het is wel wat het in me oproept wanneer ik deze preek voor 'waar' aan zou nemen).

    Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken?

  2. Voorbeelden:

    - Jong & Vrij

    - David Sorensen en zijn Real Life letter

    - Jan Zijlstra

    - Herman Boon

    - De Doorbrekers

    - De Deur

    - TRIN

    - Willem Ouweneel

    - En nog een heleboel voorbeelden die wat minder bekend zijn.

    Waarom denk je dat Willem Ouweneel tot dit rijtje behoort?

    Ten eerste, omdat hij recent nog nauw heeft samengewerkt heeft met TRIN en Jan Zijlstra. Ten tweede, omdat hij zelf beweert dat een heleboel meer mensen zouden genezen als ze dingen maar iets anders zouden doen. Volgens Ouweneel moet je genezing "proclameren" in plaats van erom vragen (alsof bidden een soort toverformule is; als je niet de juiste woorden gebruikt werkt het niet). Volgens hem keren veel mensen weer terug in hun rolstoel, omdat ze niet willen genezen (alsof er ook maar 1 persoon is die voor zijn lol in een rolstoel gaat zitten).

    Ouweneel heeft met zijn domme uitspraken wat mij betreft zeker een plaatsje in dit rijtje verdient.

    Oké, hiervan was ik nog niet op de hoogte. Ik dacht dat Ouweneel wat 'realistischer' keek naar genezingen. Dat verhaal dat je genezing moet proclameren komt me ook wel bekend voor. Niet vragen: 'wilt u die persoon genezen', want een koningskind mag het recht op genezing toch claimen? Jammer dat die zich hier toch (gedeeltelijk) bij aansluit.

  3. Voorbeelden:

    - Jong & Vrij

    - David Sorensen en zijn Real Life letter

    - Jan Zijlstra

    - Herman Boon

    - De Doorbrekers

    - De Deur

    - TRIN

    - Willem Ouweneel

    - En nog een heleboel voorbeelden die wat minder bekend zijn.

    Waarom denk je dat Willem Ouweneel tot dit rijtje behoort?

  4. Ik heb eigenlijk de indruk (als buitenstaander, en het interesseert me ook niet echt) dat het welvaartsevangelie zijn hoogtijdagen eigenlijk al wel gehad heeft. Ook binnen evangelicale geloofsgemeenschappen volgens mij. Ik heb de indruk dat die door de jaren heen ook een wat stabielere basis kunnen geven.

    Ik weet ook eigenlijk niet of het in opkomst is, maar ik denk dat mijn beeld subjectief was, gezien het feit dat ik er zo mee bestookt ben geweest. Waaruit maak jij op dat het zijn hoogtijdagen heeft gehad? En wanneer zijn die hoogtijdagen dan geweest (als je het nog weet.;))

  5. Ik denk ook niet dat mensen die deze leer hebben, niet oprecht zijn.

    Die mensen over wie ik het heb, wilden echt oprecht geloven en dachten juist dat het heel erg mooi was om zoveel geloof te hebben en je 'rechten als Koningskind te claimen.' Maar wat moet je met teksten als: 'vraag het in mijn naam en je zult het ontvangen?' Want dat soort teksten kreeg ik naar mijn hoofd geslingerd. Hoe zit dat dan? Ik geloof dat God je geeft wat je nodig hebt en niet per se iets wat wij willen. Wat we willen is toch ook vaak in strijd met wat de Heilige Geest wil?

    De zin: 'ik BEN een nieuwe schepping' kreeg ik ook vaak te horen. Oftewel (de uitleg kwam daarna): 'ik hoef niet meer te lijden, want Jezus is aan het kruis gegaan en door Hem ben ik een nieuwe schepping!' Naar mijn idee uit zijn verband gerukt, maar hoe zit het dan wél?

  6. Het welvaartsevangelie of succesevangelie. Ik heb het idee dat dit steeds meer in opkomst is, met name in de evangelische/charismatische kerken.

    Deze leer verkondigt dat wanneer je gelooft je alles kunt vragen en het je gegeven zal worden, zolang je maar genoeg gelooft.

    Ik heb een poos lang van dichtbij mensen meegemaakt die met heel hun hart geloofden dat God altijd geneest, als je de juiste 'methode' maar toepast (ziekte aanspreken, bestraffen en wegsturen in Jezus' naam) en als je genoeg geloof hebt. Ik ben weleens met deze mensen in discussie gegaan, maar tegen mij werd steeds gezegd dat ik 'nog niet zover was' en dat ik niet genoeg geloofde. Ik geloof dat God ook nu nog geneest, maar niet dat alles op commando gebeurt. Ik kreeg er een akelig gevoel bij, alsof deze mensen God voir hun karretje wilde spannen..

    Graag zou ik jullie mening horen over dit welvaartsevangelie. Denken jullie dat deze leer klopt, of zou het een dwaalleer kunnen zijn? Wat vind je ervan?

  7. Met gebedsgenezing ben ik niet erg bekend en daarom wil ik er meer over weten. Ik geloof wat er in de Bijbel staat, maar kan sommige teksten niet direct rijmen met wat ik in de 'praktijk' zie. Zo las ik gisteren Jakobus 5:13-16:

    13 Als een van u het moeilijk heeft, laat hij bidden; is hij vrolijk, laat hij een loflied zingen. 14 Laat iemand die ziek is de oudsten van de gemeente bij zich roepen; laten ze voor hem bidden en hem met olie zalven in de naam van de Heer. 15 Het gelovige gebed zal de zieke redden, en de Heer zal hem laten opstaan. Wanneer hij gezondigd heeft, zal het hem vergeven worden. 16 Beken elkaar uw zonden en bid voor elkaar, dan zult u genezen. Want het gebed van een rechtvaardige is krachtig en mist zijn uitwerking niet.

    Door deze tekst ben ik erg aan het denken gezet: is er een verband tussen genezing en de mate van geloof? Ik geloof zeker dat Jezus vandaag de dag nog mensen geneest. Waar ik alleen erg mee zit, is waarom de ene niet lijkt (?) te genezen en de ander wel. Waarom staat er dán in de Bijbel: "Het gelovige gebed zal de zieke redden"? Of houdt dit verband met het aan elkaar belijden van zonden, waardoor je 'gered' wordt door de Here Jezus? Ben benieuwd naar jullie mening hierover!

  8. Quote:

    [...]

    Ik stem daarmee in. Let wel als je ooit in debat gaat met iemand die deze leer aanhangt dat het vrij lastige debatten zijn.

    Ik heb in het verleden regelmatig discussies met hen gehad en men heeft deze leer opgebouwd door middel van een aantal bijbelteksten, gevoelselementen en een eigen uitleg van het begrip: eeuwig wat volgens hen niet altijddurend betekend.

    Men baseert zich vaak op een paar bijbelteksten waar men een eigen kijk en uitleg aan geeft. Dus ik verzeker je dat het altijd lastige debatten zijn. Ik spreek uit ervaring. Je moet die ervaring ook hebben en de achtergronden van deze leer kennen anders is een gesprek of discussie bij voorbaat al kansloos. Vele jaren geleden heb ik die discussie al eens gevoerd, dus ik weet waar ik over praat.

    Sommige universalisten zijn zelfs zo 'consequent' in hun leer dat sommigen van hen zelfs geloven dat ook satan ooit verlost wordt uit de poel van vuur en met God verzoend zal worden. Waarschijnlijk een gedwongen standpunt omdat men anders niet consequent kan volhouden dat met "alles" wat zich met God zal verzoenen ook daadwerkelijk "alles" is inclusief satan en zijn demonen.

    not_happy.gif Lastig hoor. Weet jij waar ik die tekst kan vinden dan, waar staat dat God zich met alles zal verzoenen?

    Een discussie zal ik echt (nog) niet aandurven daarover, eerst maar eens verdiepen. Anders ben ik bang, dat ik na het eerste argument al niets meer weet te zeggen.puh2.gif

  9. Ik vind het lastig. Natuurlijk is het niet goed om te roddelen! Maar ik ben er ook niet vies van om een keer zo'n blaadje te lezen bij de kapper. bloos.gif Gewoon even heel oppervlakkig een simpel stukje lezen. Ik denk dat ik het kwaad er ook minder in zie doordat die roddels verder van me af staan, het gaat over mensen die ik niet persoonlijk ken. Het blijft natuurlijk alsnog niet opbouwend, maar ik vind dat je af en toe best eens in zo'n blaadje mag neuzen hoor.

  10. Quote:

    [...]

    Je hebt zogenaamde universalisten/alverzoeners die geloven dat de hel maar een tijdelijke straf is en uiteindelijk de mensen die zich daarin bevinden toch nog uit deze situatie gered kunnen worden.

    Ze baseren zich op teksten waarin staat dat God alles met zich zal verzoenen, en teksten waarin staat dat God een redder is van alle mensen, niemand uitgezonderd volgens deze leer!

    En dat spreekt Luc. 16:26 (gelijkenis van Lazarus en de rijke man) tegen: "Bovendien ligt er een wijde kloof tussen ons en jullie, zodat wie van hier naar jullie wil gaan dat niet kan, en ook niemand van jullie naar ons kan oversteken."

    God is een redder voor iedereen die ervoor kiest Hem als redder aan te nemen.

  11. Quote:

    De meeste christenen geloven wel in een hel, maar wat het inhoud zijn verschillende meningen over.

    de bijbel is er niet heel duidelijk over.

    we weten dat de hel een plek is waar satan en de gevallen engelen heen gaan of zijn.

    wat niet duidelijk is of mensen die niet geloven daar voor eeuwig zijn.

    de bijbel zegt nergens namelijk dat mensen daar voor eeuwig blijven.

    de volgende 3 standpunten zijn mij bekend:

    -eeuwige straf in de hel

    -straf op maat in de hel en dan vernietiging

    -straf op maat in de hel en dan alsnog naar de hemel.

    al deze 3 punten zijn te verdedigen vanuit de bijbel

    ik heb ze alle drie eens onderzocht, maar ik laat het open.

    Van het 3e punt heb ik nog nooit gehoord.. Heb altijd begrepen dat de hel een plaats is waar God niet is en waar alleen duisternis is. Na Gods (eeuwige) oordeel kun je toch niet meer van hel naar hemel switchen? Of begrijp ik je nu verkeerd?


    Samengevoegd:

    Quote:

    Dat ligt eraan of ze rechtvaardig leven of niet, rotsblok. Ik bedoel, een fraudeur of oplichter zal ongetwijfeld ook wel vinden dat hij een prettig leven heeft, maar dat betekent toch niet meteen dat hij daarom maar naar de hemel gaat.

    Het gaat er niet om of je wel of niet prettig leeft, maar dat je góéd leeft. Dat prettige kun je er dan wellicht bijkrijgen, maar is niet hetgeen waarop je beoordeeld zult worden.

    Ik denk niet dat het erom gaat dat je goed leeft. Ik denk dat wanneer je gelooft in Jezus, je behouden bent.

    Joh. 3:16: Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.

    Vanuit dat geloof wil je denk ik niets anders dan goed doen! Je blijft natuurlijk zondigen door je zondige natuur, maar bewust zondigen doe je denk ik niet..

  12. Quote:

    [...]

    Dat is niet makkelijk maar iets wat je niet wenst voor welke patient dan ook. Als wij het prima vinden dan gebeurt er niets en zit Brandon over drie jaar nog aan de muur geketend. Dat je een tijdelijke oplossing bedenkt voor een ontstane situatie is goed maar dat je na drie jaar nog niet iets beters verzonnen heb is gewoon zwak. En er zijn nog circa 40 andere "Brandon's" in Nederland waar kennelijk ook geen oplossing voor is. Je zou bijvoorbeeld kunnen bedenken dat je één faciliteit voor die circa 40 patienten inricht en er gespecialiseerd personeel op zet zodat je het gewone personeel daar niet mee belast.

    Daar ben ik het helemaal mee eens. Er moet toch wel een andere oplossing te vinden zijn (anno 2011!) dan iemand vast te binden? Maar het blijkt dat de gemiddelde begeleider niet tegen zo'n jongen is opgewassen.

    Ik denk dat Brandon mensen nodig heeft die hem fysiek en geestelijk aankunnen en die absoluut niet bang voor hem zijn, want dat zal hij wel aanvoelen.. Maar ja, dat is natuurlijk weer duurder en we zijn aan het bezuinigen..

  13. Hi!

    Ik ben nieuw hier, maar wou hier toch even op reagerenknipoog_dicht.gif.

    Ik ben zelf (nog) niet gedoopt.. Maar ik geloof dat het dopen een opdracht is uit de Bijbel, maar wanneer je dit niet doet, hoeft dat naar mijn idee niet meteen te betekenen dat je niet behouden bent. Door geloof in Jezus (alleen) word je behouden.

    Maar hebben jullie weleens gehoord dat als je je laat dopen dat je dan sowieso behouden bent:

    "Mijn schapen luisteren naar mijn stem, Ik ken ze en zij volgen mij.

    Ik geef ze eeuwig leven: ze zullen nooit verloren gaan en niemand zal ze uit Mijn hand roven".

    Johannes 10 : 27, 28

    Wat nou als je je laat dopen, maar zelf uit Gods hand 'springt'?

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid