Spring naar bijdragen

Op die dag


Aanbevolen berichten

Scène uit de film The Island

Eens komt de dag dat je vrij zult zijn. Eens komt de dag, dat de boeien gebroken zullen worden, dat het licht zal binnenstromen en je de zware last van het verleden van je af mag schudden. Eens zul je zomaar op een dag de knop omzetten, om je heen kijken en weggaan. Omdat het voorbij is voor jou, omdat het nu klaar is. Omdat je weet dat alles nu goed gaat komen, dat je tranen gedroogd zullen worden, dat je vrij zult zijn. Eens komt die dag.

Eerst wat schuchter, maar daarna steeds zekerder zul je die plaats van duister en verdrukking verlaten. Stap voor stap begeef je je naar het einde, naar de uitgang. Velen zullen je nakijken en misschien stiekem ook glimlachen. Je meerdere zal je proberen tegen te houden, zal dreigementen uiten, over dat je in diepe armoede zult vallen. Maar die dreigementen glijden direct van je zwakke schouders af en hij heeft het nakijken. Eens komt die dag.

Zo loop je langs al die mensen, zo jong en zo onwetend, geknecht door het duister. En zie, al snel zul je niet alleen zijn. Nog iemand verlaat diens plaats, en nog iemand. Zij lopen met je mee, naar de uitgang. Rumoer, gestommel, geschreeuw dat nog maar zwakjes klinkt. Want ook zij weten dat dit eens zou gebeuren, dat het ooit voorbij zou gaan. De uitgang door, de straten voor je geëffend en het zonlicht dat de neus prikkelt. Eens komt die dag.

De stoet wordt groter en groter en zachtjes wordt er gezongen. Een lied, al zo lang niet gezongen of gehoord, klinkt door je gebroken stem heen en vult je longen samen met heerlijke frisse lucht. Ook enkele meerderen sluiten zich aan en lopen mee. Straat na straat, totdat je uitgelaten over de velden rent en eindelijk echt kan lachen. Het gras masseert je kapotte voeten, de geur van vele bloemen doet je stoffige ogen tranen. Eens komt die dag.

Eens komt de dag dat je vrij zult zijn. Eens komt de dag, lief kind, dat de boeien gebroken zullen worden en ik je niet meer nodig wil hebben. Eens komt de dag dat je zelf zult spelen met het speelgoed dat je zelf voor het plezier maakt, dat je zelf zult dragen de kleren die je zelf voor het plezier maakt. Eens komt de dag, lief kind, dat je nooit meer honger en dorst zult hebben en nooit meer ziek zult worden. Bid dan voor mij op die dag.

Robert

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid