Spring naar bijdragen

Typisch gebed


Aanbevolen berichten

Scène uit de film Gangs of New York

In de film Gangs of New York komen twee bendeleiders uit het New York van begin negentiende eeuw tegenover elkaar te staan. De ene bendeleider vermoordde tijdens een gevecht de vader van de ander, toen deze nog een jongetje was. Na allerlei ontwikkelingen in deze prachtige film, staan ze nu tegenover elkaar. En dat terwijl het volk ondertussen massaal begint te protesteren tegen de nieuwe dienstplicht, opgelegd door de Unie.

De bendes in die tijd waren er niet voor de lol. De Ierse immigranten stroomden massaal binnen en werden bepaald niet door iedereen verwelkomd. Omdat het leven op straat keihard was en er nog nauwelijks serieuze politie was, zocht men bescherming en kameraadschap bij elkaar in bendes, die zo ook probeerden buurten veilig te stellen. Hier zie je de twee bendeleden bidden en een rijk gezin, dat een overvloedig maal gaat nuttigen.

Het is bijzonder om te zien waar deze drie personen om bidden en welke eigenschappen van God ze benadrukken. De twee bendeleden bidden om zijn wraak en leggen nadruk op zijn kracht, strijdlust en vergelding. De rijkelingen bidden om zegen over hun maaltijd en leggen nadruk op zijn goedheid en genade. Niet zo vreemd ook, want ze zijn financieel goed voorzien en hun zonen konden de dienstplicht vrij gemakkelijk afkopen.

Het kan dan heel eenvoudig zijn om de gebeden van die twee bendeleiders af te keuren en die van de rijken al meer welwillend te bezien. Zo wordt er ook nog weleens met gefronste wenkbrauwen naar het oude testament gekeken. Deze film laat echter, soms ook op humoristische wijze, zien dat op veel plaatsen het leven heel zwaar en gevaarlijk kan zijn. Dat heel veel mensen voortdurend moeten vechten voor een eigen plaats en bestaan.

In een goed verwarmd huis in een welvarend land is het niet zo moeilijk om vooral over Gods liefde en mildheid te spreken. Maar als dat allemaal wegvalt en als op elke hoek van de straat je beroofd of vermoord kan worden, dan is het helemaal niet vreemd of verkeerd om God te hulp te roepen bij de strijd om het bestaan. Om op zijn kracht, wraak en rechtvaardigheid te vertrouwen. Want de strijd is nu eenmaal niet altijd innerlijk.

Robert

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid