Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

Insanity. Een nieuwe fitnessmethode, waarbij je in zestig dagen een strak lijf krijgt. Daarvoor moet je elke dag een uur lang zulke loodzware oefeningen doen, dat je volledig uitgeput raakt en het zweet in watervallen je lichaam uit stroomt. Iemand die ik ken doet het nu ook en kon na drie dagen al nauwelijks lopen. Niets rustig opbouwen en vormen, maar gelijk jezelf helemaal slopen voor het door de commercie gewenste resultaat.

Natuurlijk komt deze fitnessmethode niet als een verrassing. Alles moet immers snel en op korte termijn gedaan of opgelost worden. Het kabinet moet in vier jaar alles doen wat wij willen, anders ligt zij eruit. Diëten moeten binnen een week al resultaat bieden, pubers moeten in een paar maanden beroemd worden en studenten moeten exact binnen de gestelde termijn afgestudeerd zijn op straffe van hoge boetes. Tijd is immers geld.

Ook binnen de kerk kom je die mentaliteit helaas nog eens tegen. Nieuwe ideeën moeten vooral zo snel mogelijk worden ingevoerd en ingewikkelde problemen zo snel mogelijk opgelost, want we zijn immers een dynamische, moderne kerk. En als iemand zich bekeert, dan behoort hij in bepaalde kringen eigenlijk direct zo vroom en radicaal mogelijk te leven. Anders zou hij hypocriet zijn, want hij gelooft het ene, maar doet nog het andere.

Insanity. Jezelf helemaal kapotbeuken voor snel resultaat. Het is in elk geval niet iets waar God om gevraagd zou hebben. God is altijd al van de lange termijn geweest; vorig jaar schreef ik hier al over de heilige traagheid. Uiteindelijk ontwikkelt de kerk zich maar langzaam en blijkt bekering toch altijd een levenslang proces te zijn. Ja, je mag jezelf helemaal geven, opofferen aan God. Maar wel alles op zijn tijd. Rustig aan, stukje bij beetje.

Sommigen vinden het idee van een vagevuur maar vreemd. Maar ik vind het wel iets moois hebben. God heeft écht de eeuwigheid de tijd, zelfs je dood kan daar niets aan veranderen. Wat nu niet afkomt, zal daarna alsnog in alle rust worden afgemaakt. Je hoeft niet metéén als een heilige te leven, maar mag dat rustig opbouwen. Zonder jezelf kapot te beuken, zonder jezelf uit te putten. Je hebt daarvoor meer dan zestig eeuwen de tijd.

Robert Frans

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid