Spring naar bijdragen

Diepgaande vogels


Aanbevolen berichten

Het liedje Birds van Anouk werd tijdens het Eurovisie Songfestival van tevoren ook door een vakjury beoordeeld. Het lied werd erg gewaardeerd, alleen was er toch discussie ontstaan. En wel over de tekst. Men was het er niet over eens of de tekst nu complete onzin was, of dat het toch iets zinnigs had te melden. En aangezien de jury nu wel genoeg complete onzinteksten had gehoord, was het ook de vraag of het lied wel goed genoeg was.

Het begon al bij het eerste couplet. Verschillende juryleden vonden de zin “Clouds have taken all the light†volstrekte onzin. Wolken kunnen immers geen licht opnemen, maar hoogstens dempen of tegenhouden. Anderen zeiden echter dat wolken het licht wel degelijk opnemen. Het licht komt immers in de wolken terecht, maar gaat vervolgens niet verder. Dus nemen de wolken het licht op. Maar dat zou slechts visueel bedrog zijn.

Ook het refrein werd bekritiseerd. “Birds falling down the rooftops†zegt immers dat vogels van daken vallen, terwijl dat aantoonbaar niet het geval is. Op het eind wordt zelfs beweerd dat “birds don’t fly,†terwijl vogels wel degelijk vliegen. Een onzinstelling dus. Daar werd echter tegenin gebracht dat lang niet alle vogels vliegen en dat Anouk dus op de niet-vliegende vogels zal hebben gedoeld. Maar dat zou niet duidelijk uit de tekst blijken.

In de brug zingt Anouk over “trees and flowers and some sunlight, where memories are made.†Daarop werd gesteld dat natuurelementen geen herinneringen scheppen, maar dat enkel de hersenen dat doen. Andere juryleden echter zeiden dat de hersenen daarvoor wel die bomen en bloemen nodig heeft, dus dat die in feite wel degelijk herinneringen scheppen. En de tekst zou ook niet per se zeggen dat die bomen en bloemen dat doen.

Men kwam er maar niet uit, zeker niet toen ze bij de tekst kwamen dat Anouk “one wing†zou hebben. Is Anouk dan geen mens, of is dat het eerste stadium van de evolutie van vleugels bij mensen? In dat geval zouden er méér mensen zo’n vleugel moeten hebben. Er was echter geen tijd om dat verder te onderzoeken. Uiteindelijk besloten ze maar dat er toch niemand echt naar de teksten luistert en dat het lied daarom goed genoeg was hier.

 

Robert Frans

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid