Spring naar bijdragen

Social media kerk


Aanbevolen berichten

Ongekend is de opmars van sociale media in de kerken van langzamerhand ook de gereformeerde gezindte. Kerken hebben een functie in het dorp of de wijk waar de gemeente samenkomt. Sommige kerken spreken met sociale media ook de internettende gemeenschap aan. Wat gebeurt daar zoal?

Facebook, Twitter, Skype, Google+, YouTube, LinkedIn, Hyves, weblogs via Wordpress. Met de mobiele telefoon, de tablet, notebook, laptop of computer is het in een handomdraai mogelijk om gedachten en belevenissen in foto’s, filmpjes en andere bestanden te delen.

In kerkgebouwen is er nog weinig te merken van een digitale revolutie. De zon kleurt nog elke zondag hetzelfde door de ramen, de bakstenen muren hebben nog steeds dezelfde kleur. Hier en daar is een psalmbord vervangen door een beamer, maar de collectezak heeft nog geen plaats gemaakt voor een elektronisch betaalsysteem. Er wordt nog vaak gelezen en gezongen uit papieren Bijbels en psalmboeken. Alleen de telefoonaansluiting in de kerk is vaak uitgebreid met een internetmodem.

Toch is dat een façade. Dat bewijst een al weken geleden volgeboekt congres op 3 november in Utrecht. Daar staat de relatie tussen kerk en sociale media centraal. In dit overzicht en in enkele vervolgartikelen licht deze krant een tip van de sluier op over wat er besproken gaat worden.

Twitterkerkdienst

Een kleine groep mensen maakt intensief gebruik van sociale media in het kerkelijk leven. De preek hoeft niet meer geïllustreerd te worden met woorden. De predikant kan zijn preek ook beginnen met een fragment van de videowebsite YouTube. Gebruikers van Twitter, een onlinecommunicatiekanaal van korte berichten, kunnen een trefwoord aan hun bericht meegeven. Zo kan informatie worden gebundeld en op een scherm in de kerk worden geprojecteerd. Het veronderstelde eenrichtingsverkeer van predikant naar gemeente krijgt dan het karakter van een dialoog. Een organisatie die hierin voorop loopt, is Social Sunday. Die wil spiritualiteit in de breedste zin van het woord koppelen aan sociale media en organiseerde meer dan eens Twitterkerkdiensten.

De lijst met mogelijkheden voor kerk en sociale media is eindeloos. Begin dit jaar werd in de Bethelgemeente in Drachten een gezin van een zendingsechtpaar in Ierland aan de gemeente voorgesteld via Skype, een soort digitale telefoon met beeldverbinding. Daarna werd er voor hen gebeden. Een aantal jonge predikanten gaf recent zijn visie op de kerk niet meer op papier uit. Zodra ze hun manifest â€Dominee 2.0†online hadden gezet, ontbrandde er op diverse digitale kanalen een flinke discussie.

Lees verder: Refdag

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid