Spring naar bijdragen

Het goede kwaad


Aanbevolen berichten

De topcrimineel Willem Holleeder blijkt nogal populair te zijn. Veel mensen vinden hem fascinerend, hij heeft een column in Nieuwe Revu en hij is zelfs ook gevraagd voor een televisieprogramma over bijzondere mensen. Ook de Noorse massamoordenaar Anders Breivik wordt geadoreerd, vooral door tieners. Hele Facebookpagina’s zijn er aan hem gewijd en hij krijgt ook veel fanmail. Blijkbaar vonden zij die moordpartij niet zo erg.

Nu vraagt Christus ons om onze vijand lief te hebben. En sommigen menen ook dat iemand als Holleeder een nieuwe kans verdient, daar hij zijn straf heeft uitgezeten. Maar diezelfde mensen vinden dat de moordenaar van hún dierbare levenslang dient te krijgen, of geen tweede kans meer verdient. Het is dus allemaal nogal erg selectief. Holleeder vinden we blijkbaar erg mediageniek en erg fascinerend, dus wordt hij geadoreerd.

Mij lijkt het erg ongezond om een topcrimineel of een massamoordenaar te adoreren. Nu zijn pubers sowieso nog niet helemaal goed bij hun hoofd, dat hoort er nu eenmaal bij, maar zelfs zij zouden zich moeten kunnen realiseren wat een onvoorstelbaar leed Anders Breivik vele mensen heeft aangedaan. De christelijke wijze van je vijand liefhebben is alles behalve het vergoelijken of zelfs verheerlijken van diens kwade daden. Integendeel.

De volmaakte liefde houdt juist in dat je een diepe afschuw hebt van alles wat kwaad is. En dat je daarom enkel droefheid voelt als iemand zich inlaat met het kwaad, vurig hoopt en bidt dat hij (of zij) zich bekeert, en daarin hem tot steun bent indien mogelijk. Ook als dat betekent dat je eventueel contact geheel moet verbreken totdat hij zich bekeert. Het kwaad mag nooit verheerlijkt worden, hoe fascinerend en spannend het er ook uit kan zien.

Neem liever iemand als voorbeeld die écht het goede doet. En dan niet één of andere onbereikbare beroemdheid, maar bijvoorbeeld die ijverige klasgenoot die altijd zo goed de best doet op school en daarom door iedereen getreiterd wordt. Of die zachtaardige kerkgenoot die altijd zo rustig en bedaard blijft en daarom door iedereen overschreeuwd wordt. Geef hén maar eens alle kansen van de wereld, al zijn ze dan niet zo mediageniek of fascinerend.

Robert

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid