Spring naar bijdragen

Ouderwets goed


Aanbevolen berichten

Dat is niet meer van deze tijd. Die mening is wel héél erg ouderwets. Tijden veranderen. Hoe vaak hoor je dat wel niet als men het niet met je eens is en het daarom maar op de tijd gooit? Jij gelooft iets wat men in de middeleeuwen ook geloofde, dus is je geloof ouderwets. Tenzij men het natuurlijk geheel met jou eens is, want dan is het een mooie, eeuwenoude wijsheid. Een interessant fenomeen dat nadere overweging vraagt.

In feite is het idee dat het toen ook al geloofd werd helemaal geen argument. Men kon vroeger zowel onzinnige dingen als juist hele mooie dingen geloven. Wanneer bepaal je dan of iets onzin of goed is? Volgens velen dus ook aan de hand van het feit dat het toen ook al geloofd werd. Dus iets is onzin, omdat het vroeger ook al geloofd werd en dus was het onzin. Of iets is wijs, omdat het vroeger ook al geloofd werd, dus was het wijs.

Vreemd toch eigenlijk? Ik had altijd geleerd dat het bij discussies om goede argumenten ging. Dus dat je de juistheid van je stellingen moest bewijzen aan de hand van bronnen en argumentatieregels die voor beide partijen gelden. Het argument dat iets toen ook al zo geleerd werd, kan een argument zijn als je gelooft dat er een eeuwige, onveranderlijke leer is. Maar velen die hiermee komen geloven dat helemaal niet, vaak zelfs integendeel.

Ook de kreet dat tijden veranderen is eigenlijk maar vreemd. Inderdaad, tijden veranderen. Dus? Dat betekent dat de tijden ook zó kunnen veranderen, dat men alsnog die en die moraal gaat aanhangen. Want het zijn uiteindelijk ménsen die veranderen en die ervoor kiezen wel of niet zo te doen. En tijden kunnen natuurlijk ook ten kwade veranderen. Als men nu slavernij zou invoeren, dan veranderen de tijden ook net zo goed, maar ja…

Nee, eigenlijk zijn woorden als “ouderwets†en kreten als “tijden veranderen†maar nietszeggende termen. Het zijn slechts woorden om een bepaald idee mee af te wijzen, maar argumenten zijn het zéker niet. Niet alles wat ouderwets is is slecht, democratie is immers ook al oud, en het zijn uiteindelijk mensen die veranderen, ten goede of ten kwade. Moeten we zulke soms minachtende termen dan maar blijven gebruiken?

Robert

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid