Spring naar bijdragen

Jouw brein binnenstebuiten


Aanbevolen berichten

Waarschijnlijk herken je het wel: je hebt in een slaande ruzie dingen gezegd tegen je vriend(in) waar je later ontzettende spijt van hebt. Of je sloeg de deur net iets té hard dicht toen je moeder je aansprak op het feit dat je te laat thuis was gisterenavond waardoor het ding nu onwijs klemt. Achteraf zie je in dat je dit beter niet had kunnen doen maar ja… op het moment zelf lukte het je gewoon niet om rustig te blijven.

Als je jezelf herkent in één van bovenstaande situaties, hebben we een geruststellende boodschap voor je: je bent niet de enige die hier last van heeft. Hoe het komt dat je soms veel heftiger reageert op situaties dan je eigenlijk zou willen? Door je hersenen…

Under Construction
Vroeger dachten wetenschappers dat in de kinderjaren de hersenen al klaar waren met ontwikkelen. Tegenwoordig weten we dat dat niet het geval is. Pas als je 25 jaar bent, zijn je hersenen helemaal volgroeid. Dat betekent dat jouw brein op dit moment dus nog under construction is.

Even inzoomen
Je hersenen bestaan uit verschillende gebieden. De ‘emotiegebieden’ zijn al aangelegd toen je nog kind was. Maar het controlegebied (de prefontale cortex; leuk woord voor Scrabble), is nog lang niet klaar. En de afstemming tussen je emotiegebieden en controlegebieden verloopt nog helemaal niet optimaal. Kortom: dé reden waarom jouw gedrag soms zo onvoorspelbaar en emotioneel beladen is. Het ene moment kun je je supervrolijk voelen om nog geen minuut later in janken uit te barsten of onwijs uit je slof te schieten.

Geen excuus
Nu je dit weet is de verleiding natuurlijk groot om jezelf voortaan maar lekker te laten gaan, onder het mom van: “Daar kan ik niets aan doen, want mijn prefontale cortex is nog niet klaar!â€. Als je dat van plan was, moeten we je teleurstellen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen van acht jaar al in op een volwassen niveau kansen af kunnen wegen en beloningen in kunnen schatten. Iets waar jij dus ook toe in staat bent.

Met vallen en opstaan
Met andere woorden: ja, je brein is nog volop in ontwikkeling – waardoor je je soms raar kunt voelen en/of gedragen – maar dat geeft je nog geen excuus om gedrag dat fout was, goed te praten. Volwassen worden gaat met vallen en opstaan en het is de bedoeling dat je leert van je fouten. Heb je dus onwijs boos of gefrustreerd gereageerd in een situatie en besef je achteraf dat dat niet oké was? Geef jezelf dan een schop onder je kont en biedt je excuses aan. Probeer de volgende keer anders te reageren en geef de moed niet op: zélfs de puberteit gaat een keertje over ;).

Meer info?
Voor meer info over dit onderwerp kun je terecht op www.chris.nl/jongeren of www.cnct.nl. Als je na wilt praten over dit thema, dan verwijzen we je naar de chatbox van Chris: www.chris.nl. Bellen (078-63 123 00) of mailen (help@chris.nl) kan natuurlijk ook!

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid