Spring naar bijdragen

Jonge predikanten eisen vernieuwing binnen PKN


Aanbevolen berichten

PKN200_nw(12).jpgHonderd jonge predikanten willen dat het roer om gaat in de Protestantse Kerk. De jonge predikanten schrijven in een manifest dat ze zich geroepen voelen een brug te slaan tussen de kerk en de cultuur van deze tijd, maar dat wordt hun onmogelijk gemaakt door de huidige kerkelijke cultuur.

"Als we het over God mogen hebben, moeten we dat doen binnen vaste kaders en 17-eeuwse vormen", klagen de predikanten in het manifest, dat is ondertekend door Bettelies Westerbeek en Robert Stigter.

Het manifest is vorige week overhandigd aan de preses en scriba van de Protestantse Kerk, Peter Verhoeff en Arjan Plaisier. De auteurs hebben bijna allemaal een opleiding gevolgd bij de PThU. Zij willen niet het licht in de kerk uit doen, schrijven ze. "Wil het licht blijven branden dan zullen we als kerk de leeftijdscategorie 20-35 moeten bereiken. Deze categorie ontbreekt grotendeels in de samenstelling van de kerk. De groep is opgegroeid zonder kerk en voelt zich niet zomaar aangesproken door de taal van kerk en christendom. Tegelijkertijd is het ook een generatie die open staat voor spiritualiteit en zoekend is naar identiteit."

"Om weer zichtbaar te worden als kerk, hebben we een duidelijke identiteit en een heldere boodschap nodig. Hiermee bedoelen we geen dichtgetimmerd systeem, maar de overtuiging dat het geloof van de kerk ook van belang is voor de wereld om ons heen. We merken dat er in de kerk schroom is als het gaat om spreken over wat geloof voor mensen persoonlijk betekent."

De jonge predikanten voelen zich geroepen een brug te slaan tussen de kerk en de cultuur van deze tijd. Zij staan te trappelen dit als predikant in de praktijk te gaan brengen. "Maar dit wordt ons onmogelijk gemaakt door de huidige kerkelijke cultuur. Er wordt van ons verwacht te preken over licht, liefde en liturgische kleuren, waar wij het concreter over God willen hebben. Als predikant wordt er van ons verwacht ons te bewegen binnen een vastomlijnd takenpakket van verjaardagsvisites, gemeenteavonden en vergaderingen, waarbij het missionair kerk-zijn beperkt is tot de jaarlijkse rommelmarkt."

Bron: IKON

Lees het complete manifest hier

Zie tevens opiniestuk Theologieopleidingen moeten hun lespakket moderniseren
Bron: Kerknieuws.nl

Link naar bericht
Deel via andere websites

nou, klinkt positief... :D

of het lukt is een tweede - zal nog wel wat problemen opleveren i.m.o.

vernieuwing is nu niet direct een populaire term -zelfs niet binnen de KPN.

dat hebben we kunnen zien met de zaak Klaas Hendrikse en bij Fennie Kruize bij de gereformeerde gemeente.

Link naar bericht
Deel via andere websites

dat hebben we kunnen zien met de zaak Klaas Hendrikse en bij Fennie Kruize bij de gereformeerde gemeente.

Dat is ook geen vernieuwing, maar pure ketterij.

hee, leven we nog in de eerste eeuwen van het christendom?

ik vraag me wel eens af wie toen de echte ketters waren.... :P

Link naar bericht
Deel via andere websites
Er wordt van ons verwacht te preken over licht, liefde en liturgische kleuren, waar wij het concreter over God willen hebben. Als predikant wordt er van ons verwacht ons te bewegen binnen een vastomlijnd takenpakket van verjaardagsvisites, gemeenteavonden en vergaderingen, waarbij het missionair kerk-zijn beperkt is tot de jaarlijkse rommelmarkt."

Goed punt.

'Licht' en 'liefde' zijn overigens Bijbels gezien niet verkeerd (integendeel), maar de mens kan er hele vage (vrijzinnige c.q. esoterische c.q. humanistische) begrippen van maken.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid